Sardela
- Andrej Lazić
- Posts: 174
- Joined: 14 Sep 2019, 15:29
- Location: Ljubljana
Re: Sardela
CBB in ribičPesa, hvala obema za razlago. Zanima me le še, po kolikem času sardele spustijo vodo in, če je sol potrebno občasno menjati ali je to, to. Spakiraš in pustiš???
Re: Sardela
Jaz soli nisem nič menjal, ker nisem imel niti neke velike količine sardel, za razliko od @cbb-ja. Bo verjetno on povedal kako je pri njemu. Vodo pa spustijo po nekaj urah. Jaz sem ponavadi naslednji dan, ko se jo je nekaj nabralo, odlil in nasul dodatne soli. Potem je bilo v naslednjih dneh vode za vzorec, pač odliješ in po potrebi daš sol, da nimaš glih brodeta na koncu v posodi .
Lp, Primož
Lp, Primož
- Andrej Lazić
- Posts: 174
- Joined: 14 Sep 2019, 15:29
- Location: Ljubljana
Re: Sardela
Primož, najlepša hvala za izčrpne informacije.
Zagotovo grem te dni kupit sardele, da se pripravim za spomladanski ribolov.
Zagotovo grem te dni kupit sardele, da se pripravim za spomladanski ribolov.
- BlazPorenta
- Posts: 681
- Joined: 04 Jun 2017, 10:54
Re: Sardela
Hvala tudi iz moje strani za te informacije, poucno! Koliko casa je take sardele imeti smiselno v hladilniku? Drzi to mesec, dva, ali celo sezono? Ali se v hladilniku po mesecu dni zacne siriti kak smrad? Ali se jih za daljse obdobje nato da v zmrzovalnik?
Hvala!
Hvala!
Last edited by BlazPorenta on 05 Jan 2020, 22:58, edited 1 time in total.
Re: Sardela
Jaz svežo sardelo kupim skozi celo leto v ribarnici in jo po potrebi konzerviram, ko imam v nekem časovnem planu namen it lovit. Največkrat je to preden grem na daljši dopust in zato preventivno poskrbim za vabo, ker se mi takrat ne da iskat sardel naokrog. Dejansko je najboljša sveža sardela in če se le da jo kupim dan pred ribolovom. Soljene so bolj plan B, če ne bi uspel dobit sveže. Kar se tiče obstojnosti soljenih, sem pa jaz imel nekje 14dni in so bile čisto ok. Sem pa zasledil nekje na netu, da zdržijo tudi mesec ali pa celo dlje. Ne me držat za besedo glede roka uporabe, razen toliko kolikor sem jaz preizkusil. Morda je kdo od članov foruma, ki ima drugačne izkušnje glede tega. Je pa tko, da jih jaz doma v hladilniku ne smem prav dolgo imet, ker se ženi začne mešat . Saj razumete verjetno o čem govorim
Lp, Primož
Lp, Primož
Re: Sardela
Jaz imam zasute v soli in tapaver posodi ze pol leta v hladilniku pa nič ne smrdi.... In mislim da tudi ne bo...
Sem zadnjic za foro eno ven vzel pa je taka kot 5. dan!
Je pa res da je več soli kot sardel
Btw Primož....... Za to je pa to pri meni v klubskem hladilniku drugače jih tudi jaz nebi imel več
Sem zadnjic za foro eno ven vzel pa je taka kot 5. dan!
Je pa res da je več soli kot sardel
Btw Primož....... Za to je pa to pri meni v klubskem hladilniku drugače jih tudi jaz nebi imel več
Re: Sardela
Sardele vodo spustijo čez noč. Vodo je fajn odlit in dodat soli, če je potrebno. Riba mora res biti zasuta, sicer začne sardela razpadat.Andrej Lazić wrote: ↑05 Jan 2020, 15:16 CBB in ribičPesa, hvala obema za razlago. Zanima me le še, po kolikem času sardele spustijo vodo in, če je sol potrebno občasno menjati ali je to, to. Spakiraš in pustiš???
Re: Sardela
Zgolj informativno dodam: Jaz sem v sol dal tudi pidoče in sicer očiščene. Ko v soli spustijo vodo so bolj kompaktne in se jih lažje da montirat na trnek. Ulov pa itak ni zagotovljen...
Lp/d
Lp/d
Re: Sardela
No jaz sveže sardele sfiliram in zlagam v posodo ;plast sardel,plast soli in limonin sok in tako naprej plast za plastjo....
Drugi dan jih malo ocedim ,popopram dobro zalijem z mojim olivnim oljem in pojem,najraje s popečenim kruhom
Pa kozarček belega tudi paše zraven
Drugi dan jih malo ocedim ,popopram dobro zalijem z mojim olivnim oljem in pojem,najraje s popečenim kruhom
Pa kozarček belega tudi paše zraven
L.P. Sebastian