Shore Jigging

Shore jigging in spinning z obale
RibicPepe
Posts: 80
Joined: 27 Mar 2019, 20:17

Re: Shore Jigging

Post by RibicPepe »

Kaj slammer, saragosa, bg, itd to ni potem za jigat?
skoda23
Posts: 129
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Shore Jigging

Post by skoda23 »

S kraparsko opremo, ki sem jo navedel sem v preteklem tednu na Malem Lošinju prvič v življenju probal SJ. Na začetku sem se malo lovil s tehniko, da sem ujel pravi ritem (rolo sem moral veliko hitreje vrteti kot je to videno na youtube tutorialih). Kasneje sem tehniko osvojil sicer so bolele roke po 2h ampak sem se popolnoma navdušil nad to vrsto ribolova.
Dinamični ribolov, raziskovanje obale, dobra rekreacija in uspešen ulov.

Uporabljal sem jige teške 28 - 60g, ki sem jih kupil v cesar sportu v Malen Lošinju. Jigi so leteli nekje med 80 - 100m glede na barvno vrvico na špuli. Lovil na globini približno 25m (nisem našel prave globine 30m+ na lošinju)
Ujel sem tudi svojo prvo strelko na jig: COLMIC HERAKLES KEEN JIG 28GR

https://photos.app.goo.gl/78V4jqyaJtpQEGTW9

Skratka kot popolni začetnik sem vzel v roke kar sem pač imel (razen jigov) in ugotovil, da je to tehnika ribolova, ki mi zelo odgovarja 8-)
User avatar
BlazPorenta
Posts: 681
Joined: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Shore Jigging

Post by BlazPorenta »

RibicPepe wrote: 23 Sep 2023, 18:21 Kaj slammer, saragosa, bg, itd to ni potem za jigat?
Za primer, jaz sem uničil prav dve BG roli. 3000 in 4000 modela. S prvo sem uporabljal jige do 40g, z drugo pa do 70g. Verjetno bi bilo drugače, če bi uporabljal večje/močnejše role tega modela, ampak potem se podre balans na palici. Zato bi rekel, da se splača iskati namenske role.
skoda23
Posts: 129
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Shore Jigging

Post by skoda23 »

Pozdravljeni,

nevem kako se imenuje kovina, ki gleda ven iz jiga in kamor se jig pripenja zato bom to pri vprašanju imenoval kar "drat".
Vprašanje pa je:

zanima me kaj je bolje pri jiganju :
1. spajati osnovno vrvico in fluokarbon (leader, predvrvica) z:
  • a. vrtljivko,
    b. "Albright" vozlom
    c. kako drugače?
2. Vezava fluokarbona (leaderja, predvrvice) na jig:
  • a. direktno na "drat" od jiga z "AG chain" vozlom
    b. vezava FC najprej na "vzmetni ring" in potem vzmetni ring pripneš na "drat" od jiga
    c. pripeti FC na jig preko karabina

3. Vezava voblerja in fluokarbona:
  • a. Ali so vozli enaki kot za vezave jigov?
Vem, da vsak preferira svoje vozle in ima svoje izkušnje tako, da bodo lahko odgovori mešani.
longcast
Posts: 223
Joined: 04 Nov 2014, 16:43
Location: Ljubljana

Re: Shore Jigging

Post by longcast »

Pletenica + FC = FG knot
FC + karabin = palomar knot
jigi pa seveda na karabin ...

Daleč najboljši in zanesljiv je FG knot. Albright lahko razočara, sploh na daljših in bolj obremenjenih ribolovih. Če boš samo ali večino izvajal vertical jigging, je Albright ok ...
piscator
Posts: 205
Joined: 19 Aug 2022, 11:28

Re: Shore Jigging

Post by piscator »

Pozdravljen,

Jaz za spajanje pletenice in FC leaderja uporabljam izključno FG knot.
Če se lepo potrudiš narediti FG vozel, ti ta povezava ne bo popustila cel dan oz. boš prej sam porezal, ko boš menjal leader (zaradi prask in ugrizov).

Za montiranje vseh jigov nad ca. 30g, pa uporabljam solid ring, ki ga vežem s chain knot na FC leader.
solid ring (torej poln obroč) in pripenjalo oz. "drat" od jiga pa pride split ring (tak obroček kot je za obeske za ključe).

Tudi malček večje ribe ali ribe, ki rade močno potegnejo tu nimajo kaj zviti. Že majhen solid in split ring zdržita obremenitve, ki presegajo to, kar zdrži moja pletenica in ostala oprema.

Kadar vmes želim namestiti kakšen vobler na palico (ali pa jig glavo s silikonom) odstranim jig skupaj z split ringom in vzamem posebne sponke, ki obstajajo za tak namen npr.
https://www.monster-bite.com/izdelki/45 ... =&parent3=
ali pa
https://www.monster-bite.com/izdelki/20 ... =&parent3=

Za montažo pod 30-gramskih jigov, običajnih voblerjev in jig-glav s silkoni pa uporabljam na koncu snap , ki ga vežem na FC-leader s palomar vozlom.
Seveda so v tem primeru v igri tudi dosti tanjša pletenica in FC.
Ni pa to oprema, s katero bi se ciljano spravil na večje in močnejše ribe (zubo, palamida, gof, kirnja).
Zadnjič mi je npr. snap, deklariran za 9 kg pošteno zvila dokaj borbena oradica...
skoda23
Posts: 129
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Shore Jigging

Post by skoda23 »

Pozdravljeni,

Do kakšne najnižje temperature morja se iz obale jeseni še kaj ujame in so ribe še dovolj blizu obale? Trenutna temperatura morja je okrog 19° v okolici Pag-a kamor imam namen skočiti za kakšen dan malo potrenirat jig z obale.

Bi moral že iskati večje globine (50m+) pri taki temperaturi morja?

P.S.: Nevem ali je tovrstno vprašanje off-topic za "Shore-Jigging" temo in bi svoja začetniška vprašanja moral morda pisati v "Vprašanja začetnikov..." Admin prestavi če je potrebno.
Last edited by skoda23 on 02 Nov 2023, 06:51, edited 1 time in total.
Orjak
Posts: 149
Joined: 07 Aug 2015, 00:24

Re: Shore Jigging

Post by Orjak »

Shore jigging se lahko izvaja skozi celo leto, tudi pozimi, le da se zamenja ciljna lovina. Takrat gre večina bele ribe v globine v "hibernacijo" in stanje nižje aktivnosti hranjenja, k obali pa pridejo palamide, luci ... Trenutno so razmere še vedno odlične, saj se zaradi tople jeseni in toplega morja riba še vedno zadržuje relativno plitko. Če bo tako naprej, se bo še decembra lovilo.
User avatar
tinker
Posts: 4070
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Shore Jigging

Post by tinker »

Z obale se uspešno lovi nekje do 16-17C temperature vode. Potem se zadeve ustavijo. Za večino vrst.
Kljub temu pa se lahko dalje lovi brancine, palamide, strelke...vse tja do januarja. Izkušeni ribiči itak pravijo, da so meseci sept-dec najboljši za ribolov. Potem je zimski odmor nekje do aprila, maja.
skoda23
Posts: 129
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Shore Jigging

Post by skoda23 »

Pozdravljeni,
včeraj sem na vhodni obali istre doživel najbolj atraktivni ribolovni dan, ki me je v shore jigging še bolj pritegnil. Tehniko lova z obale na jige in silikonce sem uporabil tokrat tretjič, prej sem vedno lovil na rake, polže,... večinoma orade.

CIlj je bil, da na dan po burji odidem na enodnevni ribolov, ciljano brancin, spin na silikonce in voblerje. Ob 3.30 odidem od doma (Okolica Ivančne Gorice) in na destinacijo pridem okrog 5.00 kjer se je približeval vruhunec oseke (2 dni po mlaju) z velikimi valovi (cca 1 m) in rahlo burjo katera se umirja. Zračni tlak visok in še raste. Občutek: Vetrovno ampak ni bilo mrzlo.

Začnem metati silikonce in preizkušam nove voblerje in iglice. Šaruni delali, ujamem jih nekaj in vržem nazaj. Ujamem še malo lico in jo vrnem nazaj. Ujamem tudi 2 majhna brancina in jih vrnem v morje. Začne se daniti in naenkrat se mi začnejo pojavljati problemi. Rola Daiwa Fuego LT se zapentlja ob metu (nevem ali sem imel narobe navito pletenico, preveč navito pletenico oz nevem kaj je bilo...) in izgibim 100m pletenice. Problem se pojavi šeenkrat čez pol ure. Jezen grem do avta in zamenjam palico Major Craft Tiderift 5-28g za rezervni jig setup, ki sem ga imel v avtu (Major Craft Solpara 60g palica in rola Daiwa Caldia 6000).

Začelo se je daniti in ob sončnem vhodu v motni vodi me preseneti brancin, udari v zadnjem valu predno ta udari ob obalo. Videl sem ga vendar se ni zapel. Mislim si da nebo več prijel. Vržem fiiisha še enkrat in pribije, nežno kot sem že navajen od brancina. Brancin okrog 1kg težek. Odločim se da ga vzamem, in nadaljujem sprehod po obali naprej.
Zajeta slika.JPG
Zajeta slika.JPG (106.71 KiB) Viewed 106 times
Okrog 10.00, ko je sonce že lepo pripekal ( bilo je cca 25°C nadpovprečno pretoplo za ta čas, voda sicer 14.4°C) prispem na destinacijo kjer nizka peščena obala prehaja v teško prehodno skalnato obalo in globino morja oddaljenost od obale 25m od obale globina 40-50m. Vržem Fiiisha, počakam, da potone na dno in potem začnem: Dvakrat hitro potegnem in spuščam nazaj na dno. Ponovim met tretjič in na enako tehniko močan udarec. Predvez sem imel 0,30 mm saj sem lovil brancine. Previdno dopuščam ribi da beži, sili v dno, to ni brancin. Po cca 2 min odpuščanja in nazaj navijanja (zelo nežno) ob skale potegnem zubota (2,8 kg je kasneje pokazala tehtnica). Splezam do morja, ga z rokami primem za škrge in ga dvignem iz vode. Moja največja riba do sedaj, zato naredim čikpavzo, slikanje in se derem iz veselja kot idiot sam na skalovju. Nepozabn občutek, ribo odnesem v led do avta in se vrnem nazaj na skale.
Zajeta slika2.GIF
Zajeta slika2.GIF (125.84 KiB) Viewed 107 times
Zajeta slika.GIF
Zajeta slika.GIF (161.01 KiB) Viewed 107 times
Zadovolen sem že z ribolovnim dnevom zato ne upam preveč in raje probam še kaj novega. Namontiram 8 cm 60g jig v dekorju sardine in ga vržem cca 100 m od obale. Leti kot raketa, tone dolgo časa na globino cca 40 m. Probam malo jigat, tako kot sem videl na youtube-u. Ni teško. CCa 3 met enakega jiga med tem ko je jig tonil udarec, ampak drugačne kategorije, katerega nisem mislil, da se lahko zgodi v istri. Palica ukrivljena do dna, riba razvija rolo z zategnjeno bremzo za šalo. Razvije 30-40 m pletenice in se ustavi. Obrne, leti proti obali. Takrat pomislim, da je tuna in navijam napolno saj riba za trenutek to dopušča. Riba nato spet obrne in leti nazaj v globino. Spet razvija rolo...uglavnem jaz sem bil v transu nisem trezno razmišljal .Takrat zategnem zavoro do konca. Riba štarta in fluokarbon 0,33 mm poči pri jigu (pri vozlu s karabinom) kot balonček. Riba pa odplava z jigom v gobcu. Usedem se na skale in razmišljam kako lepo sem "dobil po pički". Zaključim ribolov za ta dan. Razmišljam kakšen idiot sem, da sem imel predvez samo 0,33mm in da sem odreagiral z ojačanjem zavore prehitro. Sprašujem se kaj je bilo na drugi strani in se bom še dolgo.

Naslednji dan naredim doma družinski piknik kjer spečemo zobatca. Uporabim sem Weber žar, pekel pa sem ga na vsaki strani 20 min na oglju in sproti mazal z mešanico olivca in rožmarina. Vrhunsko kulinarično doživetje za celo družino.

Zajeta slika3.JPG
Zajeta slika3.JPG (161.91 KiB) Viewed 107 times
Zaključek dneva: Nikoli več z 0,33mm predvezom na "brancina" sploh pa jigat s tako opremo na 40-50 m globine. Nikoli več obupat, če oprema propade. Nikoli ne zategni bremze na roli do konca če imaš na trnku kapitalca. Upam, da tak prijem kot je bil zadnji doživim še kdaj in da bom takrat na ribo bolj pripravljen

Pa lep pozdrav vsem.
Last edited by skoda23 on 14 Apr 2024, 08:44, edited 2 times in total.
Post Reply