Prekomerni ribolov ali Prelov

Drifting in ribolov iz zasidranega čolna
Post Reply
User avatar
ponco
Posts: 40
Joined: 11 Jan 2019, 22:50

Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by ponco »

Zadnjih nekaj let sem imel srečo in privilegij preživeti več časa na Jadranskem morju, kot v rodnem hribovju. Hočeš ali nočeš sem se žal srečal s prekletstvom vseh svetovnih morij, to je s prekomernim ribolovom, oziroma s prelovom. Namen tega pisanja ni vzpodbuti občutka, da so stvari tako ali tako brezupne, temveč ravno nasprotno. Kultura ribolova se mora izboljšati in nekatere zvrsti ribolova se počaaasi približujejo modernim standardom vzdržnega ravnanja z naravo. Po drugi strani pa je še vedno čisto preveč razmišljanja ala "če je ne bom jaz (ujel), jo bo pa kdo drug". V kombinaciji s težkim socialnih položajem ali pohlepom nekaterih ribičev pa hitro pride do katastrofale situacije.

V ta namen sem sestavil lestvico "najhujših krivcev", ki so moja subjektivna ocena videnega, pogosto pa tudi slišanega, v neskončnih gostilniško ribiških debatah. S pravimi akterji seveda ...

Torej, za prelov je odgovoren predvsem komercialni ribolov, ki je nekakšna siva mešanica legalnega in odtenkov črnih početij. Prvih pet dejavnosti bi zelo težko razvrstil po negativnem učinku, zato imajo vsi številko 1:

1. Ribolov z batanami. Batana je majhen čoln s steklenim dnom in močno lučjo za nočni lov z ostmi. Gre za brutalno učinkovit izlov spečih zobatcev, orad, šargov, hobotnic ipd. Na fb skupini batanaši celo jesen in zimo po brezveternih obdobjih tekmujejo kdo vse je uspel prejšno noč preseči petdesetko (seveda pišem o kilogramih). Absurd predstavlja dejstvo, da EU sofinancira tako početje kot vzpodbujanje tradicije in regionalnega prvinstvenega načina življenja. Moderne batane z nožnim upravljanjem motorjev pa imajo seveda prav malo povezave s čolni na vesla. Tradicionalno vlivanje olivnega olja na mirno gladino ob svetli noči je zamenjalo stekleno dno, uporabo sveč ali vsaj časovno omejenih plinskih svetilk pa električni generator in led reflektorji. Batan je zato vsako leto več, za njimi pa ostaja opustošenje. Ker je vse to početje legalno, ne obstaja prav noben nadzor, rešitev pa je po mojem mnenju zgolj popolna prepoved.

1. Ribolov s plivaricami. Plivarice so uradno namenjene ribolovu plavih rib, predvsem sardel in skuš. V zadnjih letih pa se množično uporabljajo za izlov velikih orad matic. Zgodilo se mi je tudi, da sem na ladji kupoval sardele, ribiči pa so mi ponujali igluna. Koliko je to početje ilegalno, je verjetno vprašanje. Glavna rešitev tu je strog nadzor kvot, ulova in vrste mrež. Kot slišim, je vse to dandanes moč z lahkoto izigrati. Prav tako bi omejil, da plivarice ne morejo loviti bliže kot pet milj od obale. Američani že vejo, zakaj je pri njih vsakršen ribolov z mrežami tako omejen.
Zame nesprejemljiv incident se je zgodil lansko pomlad, ko je plivarica znotraj Lošinjske uvale počistila dve toni palamid v mrestu. Kljub temu, da se ve, kateri lokalni veljak je organiziral akcijo, kam so bile ribe prodane in po koliko ter da je menda prepozna policija na plivarici že izven uvale vseeno opravila nadzor, so vsi akterji ostali nekaznovani. Seveda lahko debatiramo, kaj je botrovalu temu, da je bilo letos v uvali petkrat manj palamid, ostale pa so trikrat manj časa kot prejšnja leta ...

1. Ribolov s kočami. Dejansko opažam, da je ta ribolov v upadu. Koče so seveda same po sebi sporne, ambicije ribičov pa visoke predvsem zaradi nerazumne obsedenosti restavracij in turistov s škampi in škarpenami. Kaj se res ne bi mogli po vzoru kakšnih Avstralcev tu omejiti na lov z vršami? Vkolikor vas bo kdaj zaneslo v Lošinjsko ribarnico štet premale arbune in trlje, so le te verjetno s koče. AIS nadzor nad področjem lova uradno je, praktično pa ... Tega problema ne želi rešiti nihče.

1. Ribolov z mrežami malih ribičev ki to niso. Dobiti "povlastice" za kilometer ali več mrež pred časi ni bilo težko. Večina malih ribičev roko na srce ujame zelo malo rib, cilj pa naj bi bil z malo mrežo napolniti skledo za nedeljsko kosilo. V Malem Lošinju npr. pa obstaja 7-8 profesionalcev, ki v času največjega turističnega pritiska premrežijo vsako plitvejše območje od Osorščice do Ista z mrežo na vsakih 50-100 m. Na sproščen ribolov s težko panulo lahko zato julija pozabite. Izlov je kljub gostem situ skromen in mnogi menijo, ta ti ribiče v glavnem plašijo ribe. Ujeti zobatca zna morda le nekaj ladij, kjer kapitan spretno položi mrežo preko ostrih skalnih robov in strgano mrežo po dvigu hitro zakrpa. Prejšnji teden se mi je eden najbolj aktivnih ribičev ob dvigovanju mreže pohvalil, da je tisti dan že dvigni tri škarpene ter da je letošnji zaslužek že nanesel za en manjši avto. Toliko za občutek, da govorimo o drobižu ...

1. Pomanjanje učinkovitega nadzora nad vsemi vrstami ribolova. Zgleda, da se parangali lahko mečejo povsod in neomejeno. Tradicija pač, tudi to, da se rib ne spušča. V vrše se lovijo jastogi v času lovopusta pred prvim majem. Socialni mir pač. Slabi podvodni ribiči lovijo ponoči z lučjo. Pomanjkanje časa pač, ali kaj je že to v primerjavi z batanami...Na enem od severnejših dalmatinskih otokov se natakar lokalne restavracije redno odpravlja na ribolov s podvodno puško z jeklenkami za zrak. Katastrofa! In najnovejša moda, ki je zimsko nabiranje ježev, tega res ne razumem.

Namerno sem izpustil nekaj "hudodelcev", ki se mi včasih zdijo malce robinhudovski, pa če prav tako izgleda, da zakon ni enak za vse. Poznam nekaj fantov, ki v sezoni s peškafondom naklepajo krepko več kot zakonsko omejenih pet kilogramov lignjev. Še vseeno malenkost proti plivaricam. So tudi tisti domačini, ki se enkrat letno odpravijo uplenit tuno in jo zvečer obrniti na vaški fešti. Pa kateri safari lovec iz prestolnice naj bi jim držal lekcijo tu? In pa na koncu vrhunski podvodni ribiči, ki na tritdesetih metrih minuto dolgo čakajo zobatca. Na srečo je takih malo, od ribe naj bi se na Lošinju menda preživljala dva. A morda se motim ...Pa vsi vi, ki znate z ribiško palico zobatca ali tuno ujeti z obale - vsa čast!

Da ne bo vse tako črnogledo, prilagam še eno nedeljsko fotko ter eno predšihtovsko od tega tedna. Prelova tu ni bilo, ena riba je nad pet kg, ena pa malce pod, lovila pa sva dva.

Ribiški pozdrav in naj ostanete ribolovno uspešni še naslednjih sto let!

Image

Image
User avatar
BlazPorenta
Posts: 681
Joined: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by BlazPorenta »

Zelo lepo napisano. Problem je sigurno v samem vrhu, ki bi moral to dosledno kontrolirati, ter primerno kaznovati. Določene kazni so v primerjavi s profitom, ki ga tak lov prinese, dobesedno zanemarljive. Sem pa prepričan, da je veliko podmazanega tudi v sami politiki, da obrača pogled drugam. Slišal sem že nemalo takih zgodb, ko se pogovarjam z domačini ali podvodnimi lovci. Iz Dugega otoka mi je gazda hitro razložil, da gre za organizirano mafijo in lokalne šerife. Da vojna lica in kriminalci iz zapora dobijo ekskluzivne licence za gojenje tune recimo. Spet od drugod slišim, da so največji podvodni krivolovci ravno nedotakljivi policaji. Tako da te stvari se niti ne skrivajo več. Samo še tekmujejo, kdo bo več pobral in si čez noč postavil novo hišo. Naslednje leto pa tudi hiša ni več dovolj, ampak rabi še to in ono.. v glavnem, nikoli dovolj.
Fascinatno mi je tudi krinka "tradicionalnega" ribolova. Sam si že omenil rabo luči in umetnega pogona, ne pozabimo pa tudi na sonarje in podobno tehnikalijo, proti kateri riba nima niti najmanjše šanse. Ampak, je pa še vedno tradicija.
Velik problem je tudi odnos na forumih in FB grupah. Da se tako brezskrbno objavlja podmerske ulove in prekomerne izlove, zavoljo merjenja ku***v, mi je fascinantno. Tu bi morali že moderatorji takih strani nastopati kot avtoriteta, ter brisati podobne objave, ter prijavljati za to namenjenim organom. Si predstavljam, da je pri sladkih vodah to bolje regulirano. Ne vem, zakaj ni enakih pravil in ukrepanj tudi pri morskem ribolovu. Verjetno spet zaradi bajnega zaslužkarstva, višjih interesov in modrih kuvert pod mizo.
Nekatere tuje države so se tega lotile resno (zaplemba čolnov, ladij, zaporne kazni..), na Jadranu pa se bojim, da smo še daleč daleč od tega. Upajmo na bolj ozaveščene in razgledane nove generacije ribičev. Zdi se mi, da gre v to smer. Le da ni prepočasi.
piscator
Posts: 205
Joined: 19 Aug 2022, 11:28

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by piscator »

Za moje pojme imamo rekreativni ribiči še najboljši odnos do narave in ribjega fonda - ker nam pač ne gre za denar.
Dasiravno je v določenem delu tudi tu kultura na nizkem nivoju. Prav tako pa izobrazba in razgledanost.

Ključni negativni za ribji fond, podvodno floro in fauno oz. podvodni ekosistem kot tak (in v končni konsekvenci za klimo) faktor je sicer komercialni lov.

Tu - vsaj na Jadranu vlada popolno brezpravno stanje. Vsak dela, kar hoče, cilj pa je čim višji dobiček ne glede na ceno, ki jo za to plača narava in n koncu seveda družba kot celota. A s tem je vsepovsod isto. Profit je individualni in zaseben. Škoda pa je družbena in bremeni vse po spisku - še tiste, ki rib sploh ne jedo.

Sredozemlje je najbolj prelovljeno morje na svetu in Jadran tu ni nobena izjema - prej vodi še interno znotraj Sredozemlja.

Najbolj nevzdržno pa je gledati poleti vedno bolj opustošeno morje, vsepovsod nastavljene mreže in ribiče, ki se zjutraj vračajo v luke ter pri sortiranju z odmrlimi podmerskimi ribami hranijo galebe...
Mednarodno pa je problem tudi, da se izlovi vse povrpek in brez razlike - s tem da se velik del tržno neatraktivnih rib nato predela v ribjo moko. Le-to pa se nato porabi za vzrejo tržno zanimivih vrst rib - ne glede na to, da je za vzrejo npr. 1kg. lososa potroši do 5kg rib (kar je absurdno nelogično celo z ekonomskega vidika - če seveda ne moreš dobiček od prodaje 1kg lososa pobrati individualno, škoda za 5 kg rib pa nastane drugje in se socializira).

Nadzor na morju in v celotni verigi je verjetno zelo zelo težko vzpostaviti.

Kar pa je relativno enostavno pa je uveljavitev striktnih no fishing con v morju in strikten nadzor le-teh.

Izkušnje s tem na primer v Turčiji kažejo tako pozitivne rezultate, da je naravnost neverjetno, da se to ne uvede tudi na hrvaškem.
https://www.fauna-flora.org/projects/ma ... ean-coast/

A verjetno morajo Hrvati najprej res razčistiti s svojo ribolovno mafijo....
Pri nas pa bilo že krasno, če bi se malce bolj nadziralo no-fihing cono npr. Parka Strunjan. Tam tudi včasih deluje, da so pravila bolj kot ne za visoko izobražene kontinentalce, ki občasno pridejo na obalo...
Aha
Posts: 86
Joined: 17 Oct 2017, 11:32

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by Aha »

Na tem podrocu se da ogromno narediti. Enostavno pa mora biti tam zelja po spremembi. Se vedno smo na balkanu, kjer velja tista: niko nam ne moze nista, jaci smo od sudbine. Veliko je drzav, ki so zadevo uredile in imajo strikten nadzor nad tem, kaj se dogaja v njihovih vodah. Kot je napisal BlazPorenta so kazni, ki jih dobijo le kaplja v more. Ze samo odvzem colna, ladije, itd bi imelo velik vpliv na koncni rezultat (pa je le en minimalen ukrep od mnogih moznih). Ze ce za eno samo leto prepovejo ribolov si ribji fond neverjetno opomore - kar tesko verjeti kako zelo!
User avatar
trdi
Posts: 19
Joined: 02 Jun 2019, 18:47

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by trdi »

zadnjic sem naletel na tale clanek in mislim da se lepo poda v to temo , zanimivo je tole njihovo razmisljanje
https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/z ... nu-1226167
User avatar
Andrej Lazić
Posts: 174
Joined: 14 Sep 2019, 15:29
Location: Ljubljana

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by Andrej Lazić »

Ponco, bravao za vrhunski prispevek. Ne bi ničesar doda in prav je, da se o tem piše/govori. Tudi komentarji ostalih članov so zelo na mestu in moram reči, da sem prav ponosen na nekatere. Lepo je videt, da ljudem ni vseeno.
Sam bi le še dodal, da se čez noč dokazano ne da spremeniti ničesar, saj se ti (eni in isti) problemi vlečejo že vrsto let. Če bi se vsak izmed nas poglobil vase in skušal sam pri sebi razčistit zakaj in kako lovi ribe, ter kako se v tem okloju obnaša, bi bil svet precej drugačen. Če pa bi ob tem izobrazil še koga zraven (družinske člane, kolege, prijatelje,...) pa mislim, da problemov sploh ne bi bilo oz. bi bili le ti minorni in verjetno lahko rešljivi. Tako pa je, kot je.

To, da so športno rekreativni ribiči glavni vzrok za zmanjšanje količine rib v Jadranu (Trdijev prispevek), je pa navadna buča. ucrazy?
Hrvati se zelo dobro zavedajo kaj je problem, vendar se še vedno sprenevedajo. In dokler bo tako, ni pričakovati nikakršnega izboljšanja.
Last edited by Andrej Lazić on 16 Oct 2022, 22:04, edited 1 time in total.
User avatar
CBB
Posts: 1466
Joined: 04 Dec 2013, 15:28
Location: Horjul
Contact:

Re: Prekomerni ribolov ali Prelov

Post by CBB »

Dokler bo na oblasti HDZ se ne bo spremenilo nič. Ni mogoče. Hrvaška bi morala sprejeti gospodarski pas, ga nadzirati, pa bi bilo rešeno vse. To imajo urejeno v večini EU držav.
Post Reply