Tuna z obale

Shore jigging in spinning z obale
User avatar
vizi
Posts: 659
Joined: 22 Jul 2019, 15:09
Contact:

Re: Tuna z obale

Post by vizi »

Spucaš in 50kg čez rame, pa v breg. V prtljažnik od avta in mogoče kar do najbližje gostilne, da ti jo dajo na hladno...pa ne bomo si zdej delal skrbi :D

Je v ČG dovoljen uplen tune z obale z rekreativno dovolilnico? Na Hrvaškem je prepovedan. V Grčiji mislim da gre skozi, ne vem pa, kako je drugje v Sredozemlju...
Orjak
Posts: 149
Joined: 07 Aug 2015, 00:24

Re: Tuna z obale

Post by Orjak »

potepuh wrote: 18 Mar 2022, 11:56 In sedaj vprašanje kaj s to podmornico ko je na suhem, tam bogu za ledzima?
50 kilska tuna ni spet grozno velika, večje pa z obale ne boš dobil. Če daš preč glavo, rep in drobovino si že odbil 30% teže. Lahko tudi sfiletiraš in po kosih. Je pa tako početje na lastno odgovornost, kazni na Hrvaškem so astronomske.
User avatar
CBB
Posts: 1466
Joined: 04 Dec 2013, 15:28
Location: Horjul
Contact:

Re: Tuna z obale

Post by CBB »

To, da se večje ne da dobit z obale ne drži:)
skoda23
Posts: 128
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Tuna z obale

Post by skoda23 »

Jaz sem imel na dveh zaporednih ribolovih iz obale v razmaku 10 dni dvakrat prijem tune. Nevem ali sem imel gromozansko srečo ali kaj se je zgodilo.

Uglavnem ob drugem prijemu sem bil kao malo bolj pripravljen na veliko ribo (Špaga PE2 in fluo 0,57mm). Riba pa je razvila 300m vrvice ko cvernček. Na roli je bilo 400m ganz nova vrvica. Zavoro na Daiwa Caldia 6000D-H roli sem imel zategnjeno skoraj do konca (mislim da je max specifikacija 12kg). Ko sem zavoro še malo privil (špaga je šla proti koncu) je samo počila in zgodilo se je enako kot v prvem primeru.

Ulov tune z obale je na Hrvaškem prepovedan. Kaj pol naredit v primeru da ti tuna useka? Palco v morje in beži? Mislim da bi vsak ribič zdrilal ribo do obale če bi mu uspelo. Potem pa pač probaš tuno spustit če bo preživela.

Še nekaj:
Ob drugem kidanju je bila na roli NOVA Seaguar Grandmax PE Braid, debeline 0,20 mm -> ima specifikacijo da zdrži 15 kg. Pri skoraj do konca zategnjeni zavori (recimo da je bilo 10 kg) pa je počila ene 2 m nad palico.
User avatar
BlazPorenta
Posts: 681
Joined: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Tuna z obale

Post by BlazPorenta »

Jaz bi rekel, da si imel nesrečo v sreči :) Sem prepričan, da si vsak spinner/jiger želi vsaj enkrat občutiti dril tune iz obale. Po drugi strani pa to pomeni v večini primerih uničenje oz izguba opreme. Če je sreča, samo 300m vrvice, ki tudi ni poceni. In potem lahko zaključiš ribolov za tisti dan. Z nekaj več nesreče, gre pa še rola (zaklop, bremza) ali celo palica.
Drag adrenalin, ter na koncu v večini primerov brez ribe. Tudi, če ti ribo uspe zdrilat do obale, bo riba ob izpustu v 99% umrla zaradi izmučenosti. Če te kdo vidi, da si ujel in vzel, bo pa definitivno senzacija in fotkanje, ter dobiš še inšpektorja za vrat.

Vrvice so deklarirane v idealnih pogojih. Če pogledaš malo po YT kjer folk dela teste (prav tako v kontroliranih pogojih in s počasno obremenitvijo), nikjer ne uspejo ponoviti obremenitev s težo, ki je napisana.
piscator
Posts: 205
Joined: 19 Aug 2022, 11:28

Re: Tuna z obale

Post by piscator »

Če dobiš tuno z obale - kar je sreča in nesreča hkrati - bo v večini primerov najbolj smiselno, kar lahko narediš, da zategneš rolo takoj in jo še držiš (če imaš rokavice), da čim prej poči vozel pletenica/predvez.
Samo v tem primeru ima tuna realistično možnost, da preživi... ter da se ne matra z vlečenjem 300m pletenice skozi morje.
Enako velja za opremo (ki mora za ulov tune biti precej več kot 6k rola in PE2 pletenica).
In tudi za ribiča na skalah ni boj s tuno brez nevarnosti.

Verjetno pa količina adrenalina, ki ti ga izlije udarec takega projektila, nemudoma izniči vso logiko in razum...
User avatar
tinker
Posts: 4070
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Tuna z obale

Post by tinker »

piscator wrote: 22 Apr 2024, 10:57 Če dobiš tuno z obale - kar je sreča in nesreča hkrati - bo v večini primerov najbolj smiselno, kar lahko narediš, da zategneš rolo takoj in jo še držiš (če imaš rokavice), da čim prej poči vozel pletenica/predvez...
Točno tko, ko možgani dojamejo, da je gor tuna, čim prej prijet špulo z roko, da poči predvez...tko vsaj ohraniš špago. In ostalo opremo.
Drilat tuno z obale je hudič. Tega si ne želim in se probam temu izognit. Škoda opreme, škoda tune.
Tuno sem 2x drilal z obale. Obakrat počil predvez. Nimaš niti šanse karkoli naredit.
skoda23
Posts: 128
Joined: 15 Aug 2018, 16:09

Re: Tuna z obale

Post by skoda23 »

Hvala za info in predloge.

Samo nekaj ne gre skup. Če zapneš tuno , lahko rečeš da neveš da je na jig nasajena tuna. Se pravi drilanje tune ne more biti prepovedano.. zakaj pol nebi doživljal tega feelinga. Rajš to naredis proti koncu špage recimo..

Jaz bi vsakmu jigerju privoščil ta feeling da obcuti kakšna moč je to :D

PS: Kako pa se pravilno izkrvavi tuno? (sprašujem za prjatla)
Tadejlasko
Posts: 1
Joined: 10 Jun 2019, 21:02

Re: Tuna z obale

Post by Tadejlasko »

Primeš jo za rep in jo vrtiš okoli svoji osi od 5 do 10 min. Lp
4evernikon
Posts: 175
Joined: 24 Oct 2018, 19:36

Re: Tuna z obale

Post by 4evernikon »

Bravo, dobro razmišljanje, ker ribo pa ko jo je**, naj plava raje s 300m špage v gobcu potem kakor ve in zna, važno da je bil drill :damn:

Če se že hočete it ribolov tune iz obale si vsaj kupite opremo, ki je za to primerna. Pa še takrat ne bo to ravno etično početje. Je pa res, da smo vsi malo krvavi pod kožo in že ribolov kot tak ni ravno prijazna zadeva. Lahko pa smo vsaj malo boljši od hakljanja, ribolova na drstiščih in pirsanja tun na opremo za "pirke"

Vem pa da adrenalin naredi svoje, sem ji tudi jaz ze vrgel pred nos s pe3, pa mi je bilo zal ko sem kasneje razmisljal.

Mojih 5 centov al kako bi se reklo :) Pa brez zamere
Post Reply