Ribolov iz čolnička,kajaka...

Drifting in ribolov iz zasidranega čolna
User avatar
BlazPorenta
Posts: 680
Joined: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by BlazPorenta »

Sandi: Tole je kar pustolovscina. Predvidevam pa, da je tole varno samo ob bonaci?
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Sandi »

Daleč od pustolovščine, če pod to misliš na adrenalin ali nevarnost. Če bi čakal na bonaco, ne bi nič lovil. Tako lovim tipično nekje od šestih, sedmih popoldan in do desetih, enajstih ponoči. Ulov je ponoči dober. V bistvu gledam, da sina za nalaganje na avto ne kličem prepozno. Ponoči se umiri tudi morje. Sup sem testiral v valovih cca pol metra, ki so vsi imeli penaste vrhove. Noben problem se ni bilo vrniti na obalo. K temu prispeva tudi suličast premec supa, ki predira valove. Točno na sredini repa imam bitvo, skozi katero dam vrvico sidra. Veter me zato postavi pravokotno na valove. To onemogoča zibanje levo desno in ker je sup dolg 4,3 metra imam zibanja naprej nazaj kot toliko dolg čoln.
Bolj neprijeten od valov zna biti veter. V močnem bočnem vetru je kar težko držati smer. Takrat je spet bolje pravokotno vetru na obalo in potem ob obali nazaj. Lansko leto se mi je zgodilo, da sem se zaključil ribolov, ker so bili sunki vetra do 15 m/s. Ponavadi gledam napovedi, da vetra ni več od 10 m/s. Vse napisano omogoča dve stvari. Sedeč položaj in elektrificiran pogon.
User avatar
BlazPorenta
Posts: 680
Joined: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by BlazPorenta »

Hvala za odgovor!
User avatar
Đony
Posts: 1021
Joined: 09 Oct 2015, 10:24
Location: Krašowc

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Đony »

Živijo Sandi, koliko približno stane elektrificiran pogon, kot ga imaš,
jaz imam kajak in za dosego bolj oddaljenih točk bi mi prav prišlo kaj takega. Koliko časa pa zdrži baterija in koliko Ah jo imaš?
Hvala!
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Sandi »

Stroški pogona po spominu ocenjeno:
- 1x T200 motor 200€
- baterija 2x 16Ah 4S LiPo 100€
- kovček Nanuk 904 50€
- ostali material 50-100€
- dvojni LiPo polnilec velike moči cca 50€

Iz te tabele se lepo vidi, kako se mora povečevati poraba energije za večjo hitrost. Meritve so bile narejene na jezeru v brezvetrju. Na morju hitrosti ne odstopajo veliko. Za kajak ponavadi dajo dva T200 motorja.
Image

Podrobnosti so tukaj: https://discuss.bluerobotics.com/t/t200 ... g-sup/2067
S to konfiguracijo sem se vozil tudi že 4 ure od 3-5 km/h in še nikoli porabil več kot 60% od 32 Ah baterije.
Na najvišji hotrosti ga redko vozim, ker se mi zdi da motor ni narejen za to. Gre za v morju precej preskušen motor, ker ga delajo prventveno za podvodne robote. Tudi regulator mora imeti dodatna rebra za hlajenje, drugače toplotna zaščita odklaplja moč.

Ker ravno gledam po internetu, kaj se je spremenilo pri nas v zadnjih štirih letih glede ponudbe ribolovnih kajakov in po veliko urah ribolova bi ti toplo priporočil kajak s smernim krmilom, če ga že nimaš. Motor bi tudi dal na rep, z zelo majhnim montažnim profilom. Pri zavijanju z veslom namreč potiskaš v stran celotno dolžino plovila. V valovih in vetru zna biti to kar naporno.
User avatar
Đony
Posts: 1021
Joined: 09 Oct 2015, 10:24
Location: Krašowc

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Đony »

Hvala za natančen odgovor.
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Sandi »

Na zadnja vprašanja da dober odgovor naslednji posnetek, tako glede nočnega ribolova, kot valov. Poskusil sem posneti rodeo na valovih in sem bil razočaran, ker na posneku ni videti nič proti temu kakor izgleda v naravi. To pomeni, da je na tem posnetku kar divje in po šumu se sliši, da tudi noro piha.

Sosed Fillipo ima dobro naštudirano panulo s kajakom. Ima dober elektro motor Torqueedo. Odgovoril mi je, da panulira kar s cca 10 km/h.
SUP in kajak imata vsak svoje prednosti in slabosti.

Kaj lahko iz posnetka vidimo?
- kajak mora imeti luknje za samopraznenje in s tem nepotopljivost. Če ektremni valovi zalijejo kajak narejen kot posoda, si prevrnjen takoj. Navadni turistični sit on top kajaki niso ravno primerni. Pri supu ta problem avtomatično odpade. Pri obeh je pri elektro pogonu potrebno imeti kill swith, ki ustavi motor, če pademo dol. V treh letih mi sicer to ni uspelo še niti enkrat.
- za panuliranje potrebujemo smerno krmilo. Pri panuliranju ribiška palica predstavlja ročico, ki sup ali kajak vleče na stran oziroma v zavijanje. Na obeh plovilih lahko panuliramo na obeh straneh, s čimer kompenziramo zavijanje. Za sup in kajak so primerne palice med 1,8 do največ 2,3 metra. Torej je med levo in desno panulo cca 4 metre razdalje. Tukaj je v izraziti prednosti kajak s smernikom. Če bi kupoval kajak, ima bistveno prednost smernik, ki se ga upravlja z nogama, tako da so roke proste za palice itd. Pri supu smer lahko popravljam samo z veslom. Pri obeh plovilih pri zavijanju pospravimo panulo iz zunanje strani zavijanja, da je ne premetavamo preko glave in opreme. Drugače je zelo velika verjetnost zapletanja med obema panulama. Tudi Fillipo je komentiral, da se mu je to večkrat zgodilo. Jaz panulo ponavadi vlečem samo do pošte za bolentino. Dobim kakšnega šarunčka in palamido (Krk).
- pri kajaku ribo vlečeš v kajak preko nog. Če si oblečen za manj toplo vreme predvidevam, da obleka potem lepo diši po ribah. Pri supu imam med opremo pred seboj in sediščem cca pol metra ravne površine na kateri natikam vabe, odpenjam ribe. Umažejo se samo roke.
- če bi kupoval kajak bi vsekakor takega, pri katerem se lahko iztakne osrednji del s sonarjem, skupaj s sondo. Zelo praktična in hitra menjava sonarja.

https://www.youtube.com/watch?v=ksjdxDcbgvA
Maxi
Posts: 263
Joined: 08 Apr 2010, 14:22

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Maxi »

Sandi wrote: 15 Feb 2020, 10:08 Sosed Fillipo ima dobro naštudirano panulo s kajakom. Ima dober elektro motor Torqueedo. Odgovoril mi je, da panulira kar s cca 10 km/h.
SUP in kajak imata vsak svoje prednosti in slabosti.
Motor je top of the class.... In cena prav tako. Dvomim da bi kdo dal 1500e za kajak in 1500e ali več za motor, če lahko kupiš za ta denar že na nožni pogon... 🙈
Sandi
Posts: 72
Joined: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Sandi »

Maxi, ne gre za motor v tem primeru, ki je v mnogočem specifičen. Hotel sem opisati okoliščine, v katerih se na morju lahko znajdemo, lahko vplivajo na izbor opreme in katere vrste ribolova lahko izvajamo.
Če pa že gledamo cene, nožni pogoni mirage ali over drive od 600 do 800€ niso poceni. Zame ni dileme ali komercialni produkt elektro pogon za 1000€ proti ceni mehanskim nožnim. Dobim veliko večji doseg ribarjenja in veliko prej se poberem z morja, če se začne slabo vreme.
Maxi
Posts: 263
Joined: 08 Apr 2010, 14:22

Re: Ribolov iz čolnička,kajaka...

Post by Maxi »

Glede na to da sem imel kajak in sem tudi gledal omenjeni motor, a me je od nakupa odvrnila cena... Pa tudi zdaj ga ne bi kupil, bi raje vzel nožni pogon.
Glede tega pa kako hitro lahko pobegneš...prav daleč in hitro ne 😂🤣
Najšibkejši motor (močnejši.. Se cena dviguje za 700€ pa se malo več še za močnejšega)na počasni hitrosti še nekam prepelje... In prideš na lokacijo loviš, te dobi nevihta in s polnim glasom nazaj ki pri polni bateriji traja dobrih 30 min ampak ti si že nekaj energije porabil do lokacije se pravi da imaš v primeru nevihte recimo 20 min s polno paro naprej v upanju da ne greš proti toku 😁.. Tako da nožni pogon definitivno boljša investicija... Pa tudi telo bo hvaležno. Sicer je to moje mnenje vsak se naj pa sam odloči 👍
Post Reply