no o ciplju se pa še nič nismo razgovorili.
Jaz lovim tako:
Najprej brumam z kruhom ali z pastelo(sir,kruh,sardele),dokler se na prikažejo ciplji. Če brumam z kruhom, uporabljam samo skorjo. Ko se cipli prikažejo dam na trnek skorjo in vržem. Tako najprej privabim malčke da pobirajo skorjo, kmalu pa se jim pridružijo še veliki.
Za pastelo pa uporabljam navaden sistem plovčkanja, vendar nesme biti obtežitve da vaba plava naravno.
za zdaj je moj rekorder 730dkg
Lov ciplja
Re: Lov ciplja
jaz dam pa pri pomolu zjutraj ko je še mirno križaka v vodo nato pa redno nasuvam drobtine ali pa brum ki je navadno iz kruha,starih sardel,lignjev...pač namočeno v vodi in zmečkano..Čez nekaj časa še zadnjič vržem pest bruma da se ribe zapodijo in hop na pomol...tamale vržem nazaj..velike pa tud..haha.to delam mal za zabavo da vidm kakšne so kej ribce....nobena še ni bila poškodovana!!! aja pa letos bom to počel pa če se mi bodo na mrežci pojavli ta maladi ciplčki pa šparčki,gavuni... bom shranil za večer ko bom šel na ugorčke letos prvič
Re: Lov ciplja
Kakšen je sistem za lovljenje ciplov z nekakšno elastiko ?
Re: Lov ciplja
Pozdravljeni,
samo vprašanje glede ciplja, ker vidim, da ste odprli temo. Je cipelj plava ali bela riba??
Hvala in lep pozdrav.
samo vprašanje glede ciplja, ker vidim, da ste odprli temo. Je cipelj plava ali bela riba??
Hvala in lep pozdrav.
Re: Lov ciplja
Mislim da je bela riba.
Re: Lov ciplja
je tako težko vprašat dr. Googla?stayby wrote:Pozdravljeni,
samo vprašanje glede ciplja, ker vidim, da ste odprli temo. Je cipelj plava ali bela riba??
Hvala in lep pozdrav.
http://www.delmar.si/kulinarika/vrste-i ... rski-lipan
Re: Lov ciplja
Hvala za tale link gospod Proton,
sem iskal na googlju, samo sem dobil same čudne linke glede kulinarike in podobno,
tako, da sploh nisem odpiral. Vseeno hvala.
LP
sem iskal na googlju, samo sem dobil same čudne linke glede kulinarike in podobno,
tako, da sploh nisem odpiral. Vseeno hvala.
LP
Re: Lov ciplja
Jaz sem jih včasih lovil na ta način, ujela se je tudi kaka ušata. Zavezal sem predvez z cca. 7-10 trnki - kar precej zamudno delo, če hočeš vse trnke spraviti na isti laks. Sistem preverjeno deluje, ampak zahteva veliko potrpljenja, ker se pogosto zafenclja, kar ob toliko trnkih niti ni presenetljivo. Kruha pa raje ne oblikujte v kroglo, ker le-ta potone. Vzame se škorja kruha z malo sredice cca. 3x10 cm, nato prvi in zadnji trnek zahaklaš preostale pa enostavno naviješ okrog škorje kruha, da štrlijo vstran. Pozor na galebe, koristno je imeti zraven kak kamen ali dva, ni šala, sem ga že ujel...Gof wrote:V dalmaciji se domačini cipljev lotevajo na zelo preprost način. Na sistem navežejo čim večje število trnekov.
Vzamejo sredico kruha in jo zgnetejo v kuglo. in trneke namestijo v kugljo tako, da jih ven gleda cel kup.
Ko pride jata in se zapodi v kugljo kruha jih ujamejo po nekaj komadov naenkrat.
Če gledate obnašanje (hranjenje) cipljev zelo premetena finta.
Sam pa cipljev (fishi di merde) ne lovim in ne uživam.
Upam, da bo kdo proizkusil in podelil izkušnje.
lp
Aleš
Drugače pa ciplji, ki živijo v čisti vodi zunanjih otokov (ne tisti "naftaši" v lukah), so zelo cenjeni in dobri. Zelo znan je lastovski cipel.
Re: Lov ciplja
Na tak sistem jih lovim tudi jaz, to so me naucili tu v italiji, kontinentalci, ki pridejo na dopust avgusta.Pa bom zdaj kar napisal tocni sistem. Lovi se jih z baguette(nisem ravno ziher da sem tocno napisal), torej s francoskim kruhom. Odrezes malo debelejsi kos kot za jest, recimo za prst pa pol- dva prsta. Vzames mazzeto(sistem 8 trnkov zavezanih na eno vrvico z zanko na noncu), preluknjas kos kruha in peljes zanko in vrvico mazzete skozi obe skorji in sredico do vozla navezanih trnkov, ki jih potem razporedis in zapicis v skorjo, obesis stvar na karabin in vrzes, cimdalje gre vec mas moznosti da nebo samo cipelj ampak kaj drugega. Svinec more bit drsni, teza odvisno od morja(od 40g navzgor).Vrvica pa vedno napeta da je kruh pri dnu, ker drugace pocasi splava na povrsje in je vaba za galebe. Meni se je zgodila tudi orada 2,6kg ociscena. Drugace pa je fajn ven vlect tudi ciple, ki v blizini obale postanejo pravi borci.Za jest pa, kaj jaz vem...Italijani jih jejo samo pravijo da ce ze smrdi ko ga odres, ga je boljse porabit za vabo, ce pa smrada ni je ok.RibAr wrote:Jaz sem jih včasih lovil na ta način, ujela se je tudi kaka ušata. Zavezal sem predvez z cca. 7-10 trnki - kar precej zamudno delo, če hočeš vse trnke spraviti na isti laks. Sistem preverjeno deluje, ampak zahteva veliko potrpljenja, ker se pogosto zafenclja, kar ob toliko trnkih niti ni presenetljivo. Kruha pa raje ne oblikujte v kroglo, ker le-ta potone. Vzame se škorja kruha z malo sredice cca. 3x10 cm, nato prvi in zadnji trnek zahaklaš preostale pa enostavno naviješ okrog škorje kruha, da štrlijo vstran. Pozor na galebe, koristno je imeti zraven kak kamen ali dva, ni šala, sem ga že ujel...Gof wrote:V dalmaciji se domačini cipljev lotevajo na zelo preprost način. Na sistem navežejo čim večje število trnekov.
Vzamejo sredico kruha in jo zgnetejo v kuglo. in trneke namestijo v kugljo tako, da jih ven gleda cel kup.
Ko pride jata in se zapodi v kugljo kruha jih ujamejo po nekaj komadov naenkrat.
Če gledate obnašanje (hranjenje) cipljev zelo premetena finta.
Sam pa cipljev (fishi di merde) ne lovim in ne uživam.
Upam, da bo kdo proizkusil in podelil izkušnje.
lp
Aleš
Drugače pa ciplji, ki živijo v čisti vodi zunanjih otokov (ne tisti "naftaši" v lukah), so zelo cenjeni in dobri. Zelo znan je lastovski cipel.
Drugace pa jih lovijo tudi s plovcem in algami.Ko je sezona jih vlecejo ven enega za drugim na tak sistem, tak da imajo stafeto po trije stirje na eno palco pa vsak en met, pol pa novi krog. Palica je seveda Bolognese