Krivolov

User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Krivolov

Post by tinker »

Vsi vemo, kaj se dogaja na znanih hotspotih (npr. Antenal, Lim, Plomin...)
Zdej je tej anarhiji očitno konec !
http://morski.hr/2018/04/16/kao-iz-film ... ku-opremu/

Bravo sosedje in čimveč takšnih akcij.

Naša domača naloga pa je, da jesensko/zimski "tradicionalni izlov cipljev" prikažemo tak kot je, nezakonit zajem plemenitih šparidov/brancinov v drstu, ki nima prav nobene veze z ciplji.
User avatar
peter167
Posts: 549
Joined: 10 May 2017, 07:58
Location: Dupeljne

Re: Krivolov

Post by peter167 »

Ja, tudi meni se zdi to super novica. Naslednji korak bi bil pa mogoče, da se "ribiče bombaše", ki lovijo z eksplozivom obravnava kot teroriste. Sem enkrat na Korčuli pod vodo gledal posledice takega "ribolova". :grrr: Imajo pa taki vedno 1000 in 1 izgovor. Da je treba preživet, pa da vsi tako delajo, pa tradicija...
Ne vem pa, kako bi našim preprečili "izlov cipljev".
Ma jaz bi še fishfinderje ukinil. Bi se verjetno ribja populacija precej povečala, ko ne bi bilo tako lahko najti ribe.
Vsekakor pa je potrebno ustavit ropanje morja. Tudi mi, športni ribiči, bi se morali vsaj držati pravil glede varnostnih dob, mer in količine ujetih rib. Pa tudi če tisti dan prijemljejo in 20x prej nismo nič ujeli, pa imamo veliko družbo pa.... ucrazy?
Ma, pa sem napisal. Pa še veliko tega je. Ne me preveč kregat. Sem se moral mal spucat. :yeah:
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Krivolov

Post by tinker »

O vseh teh problemih sem se zadnje 2 leti pogovarjal z vsemi možnimi ribiči od Slo do ČG....
Vsi se zavedajo tega perečega problema in POVSOD je isto.

Problem je, da je najprej potrebno spremenit človeško zavest, da morje ni njiva in da omogoča pobiranje plodov na vse možne, legalne in nelegalne načine.
Problem človeške zavesti je vedno hujši bolj ko se gre proti jugu. Osebno vem, da ljudje npr. že v Zadru ne plačujejo položnic za elektriko/vodo/RTV, ker so pač sveto prepričani, da jim to pač pripada in da država to nudi. Na Visu sem osebno naletel na človeka, ki se tebi nič, meni nič vseli v od Srbov zapuščeno hišo, ker mu pač pripada. Elektrike seveda ne plačuje, ker mu pripada....in ravno ta miselnost; to je moje, to meni pripada...pelje tudi v propad morskega življa. Takemu načinu razmišljanja pomaga samo trda roka in trda prevzgoja. Če ne gre zlepa, gre pa zgrda. In to so hvala bogu, začeli izvajati naši južni sosedi s svoji organi pregona.
Par takih akcij, stroga kontrola, visoke kazni - 5 let. In bo bolje.
User avatar
CBB
Posts: 1462
Joined: 04 Dec 2013, 15:28
Location: Horjul
Contact:

Re: Krivolov

Post by CBB »

To, da gre na bolje, je lepo slišat. Na žalost pa ne bo veliko pomagalo, dokler ne bodo udarili po velikih. Najprej pa bo treba prevetriti zakonodajo. To, kar so naredili letos z novim zakonikom gre v pravo smer, čeprav so usekali tudi po športnih ribičih, ki naredijo minimalno škodo.
Po mojem skromnem mnenju pa je treba naredit najmanj sledeče zadeve, da se bo stanje uredilo:

1. Na vseh območjih jadrana prepovedati ludar in migavico
2. uzakoniti lovostaj na vso plemenito ribo (brancin, orada, zubatec, gof, pagar...). Kriminal je, da se zubi in gof ne moreta v miru reproducirat. Še večji kriminal pa je, da so sosedje dovolili, da so "sportaši" uničili ogromno jato gofov / orhanov v okolici Žirja. V dveh mesecih so naredili za 10 let škode, morda pa je celo nepopravljiva.
3. povečati kazni x10 ali pa x100 za resne prekrške, zapleniti plovila ipd...

Primer od lani - Barka za lov sardele je v Puljskem ekvatoriju z mrežo za sardele zapasala 20 ton orade v drstu. Inšpektor je kapitana seveda kaznoval s 50.000 kunami. Recimo, da je ribo prodal po 50 kn / kilo - to pomeni, da je naredil 1.000.000 kn biznisa. Ko je odbil kazen, ki mu jo je dal inšpektor je ugotovil, da mu je ostalo skromnih 950.000 kn:) Ša danes se reži in na kraj pameti mu ne pade, da drugo leto tega ne bi ponovil.

Prvotni problem, ki ga v jadranu imamo pa je izlov sardele v srednji / južni dalmaciji. Ko bomo rešili to, bo življenje športnih ribičev lepše:)
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Krivolov

Post by tinker »

....in pa zelo dobra ideja je padla pred časom, uvesti jadranske ribolovne cone (npr. Z Istra, V Istra s Kvarnerjem, S Dalmacija.....).
Vsaka cona je zaprta za 5 let za ves gospodarski ribolov...in zadeva z leti rotira...
User avatar
peter167
Posts: 549
Joined: 10 May 2017, 07:58
Location: Dupeljne

Re: Krivolov

Post by peter167 »

CBB, za prvomajske, ko bom že ravno v Velem Lošinju, pridem dat za pivo na Osor. :D Strinjam se z vsemi tvojimi točkami.

Mogoče kdo ve, če že kje obstaja kako združenje ali društvo, ki se bori proti "tradicionalnim" tehnikam izlova rib? Ma, bi se pridružil... Saj vem, da ne pomaga dosti. Če si pa tiho, pa še manj. Jaz poznam samo MORIGENOS. Pa še ti se borijo za morske sesalce. Le ti pa tudi potrebujejo ribo za obstoj...
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Krivolov

Post by tinker »

obstajata dve FB grupi, precej aktivni;
Zaustavimo devastaciju Jadrana
Stop krivolovu

Tam se potem zbira tovrsten material...npr. zdaj je hit nabirat morske ježke in morske kumare, ter prodajat Italijanom. Okoli Šibenika so določena območja čisto spucana.... ne morš verjet...

Ja, prelov, onesnaževanje in priseljevanje alohtonih vrst ala
https://www.vecer.com/ljubitelji-potapl ... ec-6447022

in gre ekosistem počasi nizbrdo.
baak
Posts: 39
Joined: 31 Dec 2017, 15:47

Re: Krivolov

Post by baak »

Model iz Dugega si zvečer opasa gumenjačka, sabo vzame baterijo in puško in pali ob obali..., Vrne se po parih urah. Vsak dan. V cca 1 letu je napokal reci piši 700 kg hobotnic. Preverjeno. Ampak to so samo hobotnice, kaj je šele ostale
robe...
User avatar
peter167
Posts: 549
Joined: 10 May 2017, 07:58
Location: Dupeljne

Re: Krivolov

Post by peter167 »

Ja, ti dve grupi poznam. Pogrešam pa kakšno na SLO območju.
Bom malo povprašal nečakinjo, ki je v Morigenos, če se kaj dogaja (s strani biologov) tudi na področju pretiranega ribolova.

Tinker, i me pa šokiral s tem, da lovijo že kumare. :smrk: Zadnjič sem na TV gledal, kako to delajo američani. Total katastrofa.

O tistem s hobotnicami pa raje ne bom nič rekel. Upam, da ni res.
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Krivolov

Post by tinker »

peter167 wrote: 17 Apr 2018, 13:53 .....O tistem s hobotnicami pa raje ne bom nič rekel. Upam, da ni res.
seveda je res, hobotnica je v Jadranu popolnoma zdesetkana. Zato pa je določena v novem pravilniku min. lovna teža 1 kg.
Post Reply