Ulovi

Lov Zubatca, Gofa, Brancina in drugih predatorjev z panulo...
User avatar
funt
Moderator
Posts: 413
Joined: 02 Sep 2010, 13:14

Re: Ulovi

Post by funt »

Peter wrote: 07 Nov 2017, 13:34 Pozdravljeni vsi panulaši !
Funt odlični ulovi, čestitke. :yeah:
Letos sem tudi jaz začel z panulo, ( medulin ) dobil skoraj nič :smrk: , ampak me zaradi tega še bolj vleče v to, res pa je da sem lovil samo na umetne vabe.
Glede na to da si lovil na voblerje me čudi da nisi ujel nič konkretnega. Res je večje zobatce in gofe težko vsa ostala riba pa okoli kamenjaka lepo dela na voblerje (ušate, šnjuri, luci, manjši zobatci in gofi, palamide in tudi strelke.) Očitno nekaj ni blo ok, bodisi pozicije, voblerji, čas,......
Za kamenjak bi vsekakor svetoval manjše vabe do 7cm in površince. Predvez FC 0,26. Meni se daleč najbolj obnese Rapala original floating siva z rdečim trebuhom ali siva z okroglo črno piko. Lovi se predvsem na levi strani kamenjaka da ne boš delal napake in hodil na stran proti Puli. Hitrost 3,5 vozla. Za plavo ribo in strelke so ti pogosto v pomoč galebi. Za kakšen nasvet več pa bi potreboval več informacij kaj si počel :)
lp
Funt
Peter
Posts: 205
Joined: 07 Nov 2017, 12:43

Re: Ulovi

Post by Peter »

Pozdravljeni
Na panulo sem začel loviti v sredini augusta ,kot lolek in bolek. Zamikalo me je pa zaradi tega ,ker sem hodil na ribone iza Fenere in so tam skoraj vedno raubale palamide ali luci. Tam sem potem vlekel površinske vabe mislim da baracuda long castin lure 150 od DTD in onega poperja sem metal v njih ko pljuska( bel z rdečo glavo).
Nisem imel nobenega griza. Potem sem vlekel baracudo, rapalo max lur in plavajočega gavuna še okoli otokov ( v dopoldanskem času 8-10 in zvečer ko smo se vračali iz plaže ( 19 uri ).
Na baracudo sem dobil 2 strelke in skoraj 1lico :argh: ( dolga približno 1meter, utrgala in odnesla vabo, 1meter pred čolnom,zagrabila ob 12:30 na sončen dan).
Na gavuna sem imel 2 griza in obakrat ostal brez gavuna.
Na rapalo sem pa ulovil 2 škarama ,1 šnjura , strelko 3 kg (imel še 5 grizov strelk, ampak so se snele in izgubil 2 rapali ).
Za drugo leto si bom nabavil teleskopsko mrežo in bom probal loviti na iglice, katerih je bilo letos ogromno. Ta forum sem odkril prepozno ,ker prejšnji teden nisem videl in ulovil niti 1 iglice. Pa tudi na voblerja ( namig ?)

Lp Peter
User avatar
funt
Moderator
Posts: 413
Joined: 02 Sep 2010, 13:14

Re: Ulovi

Post by funt »

@Peter. Glede na napisano je bilo kar precej več kot nula. Če si začel avgusta letos je to celo odlično. Če sem pravilno naštel je skupaj 12 grizov rib nad 1kg rezultat ki se ga nebi sramovali niti največji majstri na forumu. Druga stvar je realizacija. Ne razumem kako ti odnese toliko vab? Grizenje ali trganje laksa? Če je pravilno poštimana bremza in kvaliteten laks se to nebi smelo dogajati vsaj trganje ne.
Glede teleskopske mreže in iglic mi ni čisto jasno kaj si mislil? Sicer se igle najbolje lovi s prejo Skeinfish in ne z voblerji. Sam sem bil dol 2.11. In sem jih dobil čeprav tezje kot bi pričakoval za jesen.
Če imaš v mislih lov roparic na živo iglo gre pa za precej zapleteno disciplino ki zahteva veliko znanja in še več izkušenj. Svetujem da prebereš po forumu pod temo panula in kar najdeš od osebe Marin Huzjak, pregledaš vse forume na temo težka panula, online revije..... Precej hitreje gre če te kdo vzame na čoln in ti v živo pokaže in razloži, naveže predveze...
Tudi oprema zna bit tukaj precej pomembna in seveda sonar na čolnu nujen.
Lp.
Fjnt
Peter
Posts: 205
Joined: 07 Nov 2017, 12:43

Re: Ulovi

Post by Peter »

Pozdravljen
Seveda sem zelo zadovoljen z ugrizi rib, ampak ko veš ,da imaš na drugi strani nekaj velikega ( že vidiš vesele otroke in mojo, ter ribo na krožniku ),potem ti pa utrga :damn: :grrr:
Pri gavunih sem imel pregrizjen laks 0,30
Pri rapalah sem imel 0,40 laks ,pa mi ga je lica strgala ali pregriznala
Zdaj imam gor upredenico, enkrat se mi je isto utrgala, ampak sem prej dobil taveliko strelko ,ki je bila zahaklana ob gobcu z začetkom vabe, tako da je mislim da je nagrizla predenico.
Glede iglic -da bom probal loviti na živo vabo
Glede teleskopke - da bom lažje ribe na čoln dobil

Sem bil jaz tudi v M.....Mogoče sva se kaj videla , sem bil 2 dneva v portiču z sivomodrim gumenjakom.
Če boš drugo leto tudi tukaj ,se lahko dogovorima za kakšen izlet :fish: , inštrukcije,....

A kak garmin ali lowrence do 200 euro bi blo okey. Mam namen kupi za drugo leto.
Hvala in lp peter
User avatar
funt
Moderator
Posts: 413
Joined: 02 Sep 2010, 13:14

Re: Ulovi

Post by funt »

@Peter: Glede na tvoje opise trganja oziroma grizenja laksa sam skoraj 100% prepričan da je za veliko večino teh grizov kriva Strelka in da v večini primerov ni bilo pretrgano ampak pregriznjeno :) Da se strga o,4 laks je potrebna že kar dobra sila :)
Pri strelki je edina učinkovita rešitev da za kratek predvez uporabiš zajlico. Tudi ta sicer ni 100% ampak zdrži nekaj lepih rib in je potrebno tudi njo zamenjati. Glede iglic in teleskopke je sedaj jasno :)
Glede sonarja jaz imam Dragonfly 5 in sem z njim ZELO zadovoljen res pa da stane 2x toliko kot si predvidel svoj budžet.
Če boš letos kaj v okolici Kamenjaka jaz bom dol od nekje 15.4. pa do konca septembra predvidoma vsak vikend in še parkrat po 10-14 dni. Lahko se dobimo na pivu, uredimo sistem, predveze,.......

Lp

Funt
Peter
Posts: 205
Joined: 07 Nov 2017, 12:43

Re: Ulovi

Post by Peter »

Pozdravljen

Če bo le vse, kot je načrtovano bom letošnjo sezono v Medulinu.
Ja , bi te prosil za prikaz vezanja in itd. :slin: , kajti to je nekaj čisto drugega, kot pa učenje iz literature in youtuba.
Oh zakaj že ni sezona :jadranje: hihihi
Se vidimo in slišimo.
Zdravo , srečno in uspešno 2018.

Lp Peter
Post Reply