Ligenj

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
spidx
Prispevkov: 89
Pridružen: 27 Jan 2014, 11:13
Kraj: Ljubljana

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a spidx » 13 Nov 2017, 18:26

kula shaker napisal/-a:
13 Nov 2017, 10:49
spidx napisal/-a:
02 Nov 2017, 11:47
Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu. 😁
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?

Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...

Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?

Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Če mi ostane ligenj od panule, ga zmeraj pripravim svežega. Očistim ga na hitro, kožo zmeraj pustim. Lahko ga pripraviš na več načinov. Lahko celega na žaru ali v ponvi zelo na hitro, lahko ga samo prerežeš, da dobiš zrezek in ga spohaš (dunajski), lahko na kolobarje,mokca pa na hitro ocvreš. Na te načine res zelo na hitro, da ostane mehak.Lahko pa narediš rižoto ali golaž. Tukaj pa dobro uro, da se razkuha in je spet mehak.

Dober tek, pa kakšno slikco prilepi :)
Naredil sem neke vrste golaz, nekaterim je bil vsec drugim ne. Predvsem mocan morski okus, lignji so bili zelo mehki, vendar bom drugic lignje raje ocvrl v koruzni moki ali pa celega vrgel na zar. Slik pa zal nimam...

Uporabniški avatar
5er
Prispevkov: 162
Pridružen: 15 Apr 2008, 21:14

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a 5er » 14 Nov 2017, 15:40

Sam osebno ne dajem moke, ker če ni prave temperature (razen če imaš fritezo) postane pocasto. Dosti boljše so se mi obnesle samo kruhove droptine.
Fishing charter v Kopru. Rezerviraj svoj datum ribolova na: seafishingslovenia.com

Orjak
Prispevkov: 32
Pridružen: 07 Avg 2015, 00:24

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a Orjak » 14 Nov 2017, 20:23

spidx napisal/-a:
13 Nov 2017, 18:21
Orjak napisal/-a:
13 Nov 2017, 17:47
dmihevc napisal/-a:
04 Nov 2016, 14:19
Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:
Meni je definitivno najboljši ligenj na črno, se pravi cel in neočiščen, pečen na gradelah. Tak je bolj sočen pa še drobovina da poseben okus. Pravzaprav zame ni boljše morske hrane :yeah:
Tako peces tudi vecje lignje? Recimo take, ki imajo 60dag-1kg? Kako dolgo se to pece?
Tako velikih še nisem ampak zadeva ni nič drugačna. Peci jih na visoki temperaturi, ko začne iz njih kapljati obrni. Jaz jih še malo ob straneh, da lepo zakrknejo tudi oči.

Uporabniški avatar
kula shaker
Prispevkov: 28
Pridružen: 26 Sep 2017, 14:59
Kraj: Ljubljana

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a kula shaker » 16 Nov 2017, 20:47

Ja,tudi kila+ so mehki, če jih prav pripraviš.
Če jih pečeš v ponvi ti tudi jaz odsvetujem moko.
Tisto ko spečejo neočiščenega lignja se reče na šporko.

Odgovori