Vertical Jigging

Drifting in ribolov iz zasidranega čolna
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Vertical Jigging

Post by Jolly »

Glede na to da sm ze nekaj casa tudi tu prijavljen na forum, je cas da kaj malega pa tudi prispevamo ;)
Odlocil sm se da kej malega spisem na temo VJ.

Vecini uporabnikov foruma je to sedaj ze poznana tehnika lova, gre se seveda za posebni nacil lova predatorjev z barke (colna). Tehnika naj bi imela svoje korenine na japonskem in je bila razvita za lov na "obleganih" terenih kot so podvodni grebeni in podvodne razbitine.
Torej kako jo izvajamo?

Prvo seveda rabimo potrebno opremo, tako da bomo zaceli kar z palico..., tudi tu obstajajo seveda palice namenjene prav VJ. Sestava palice gre pa nekako tako, prvo se osredotocimo na t.i. akcijo vrha, ta nam daje vedeti za kaksno tezo jigov je predvidena (o jiggih malo kasneje vec besed), nekateri proizvajalci navajajo akcijo po sistemu od - do, npr. 80 - 200g, drugi spet le do max, v takem primeru le pise npr. 250g. Se pravi z tem podatkom se orjentiramo kaksno gramazo jiggov uporabljamo za optimalno delovanje in pravilno vodenje vabe. Drugi pomemben sestavni del palice je njena dolzina, optimano nekje 180 do 210cm, ker ne zelimo da se nam ob jigganju pretirano "krivi", kar bi spet kazilo delovanje jigga in se tretja stvar dozina rocaja, ta mora biti dolg, zaradi same pozicije drzanja, namrec palico drzimo tako z dlanjo drzimo pred rolco, drugi konec rocaja imamo pa stisnjen pod pazduho oz. malenkost nizje in ga stisnemo ob telo.

Rolce, tu je seveda pomembna trdnost, tako da v postev pridejo vec ali manj le kovinske role. Lahko se odlocimo za normalne stacionarne role ali multiplikatorje, vendar slednje moramo premisljeno izbrati, kajti roca mora biti hitra, zadosti hitrih multiplikatorjev pa na trziscu ni ravno veliko, zato bi vseeno priporocal kar mocnejso stacionarno rolo. Seveda tu gledamo tudi na kapaciteto, tako da je pametno da spravimo na le to vsaj 200m primerne pletenice.

Vrvica in predvrvica, pri VJ se vec ali manj kot glavno vrvico uporablja le pletenica, v jakost le te se ne bom pretirano spuscal, ker to je do neke mere tudi odvisno od prepricanja samega posameznika, vseeno bi pa priporocal vsaj 40lbs, sam koristim 50lbs, lahko bi pa tudi mocnejso, a ne vidim potrebe po le tem. Zdaj se je mogoce kdo vprasal zakaj ravno pletenico in ne laks kot je v navadi pri vecini ostalih tehnik. Razlog je rasteznost oz. nerasteznost le te, namrec za pravilno delovanje jiggov je potrebno kar se da direkten kontakt med vrhom palice ter jiggom in zato laks z svojo razteznostjo in ravno najprimernejsa zadeva.
Predvrvica, to koristimo seveda z razlogom kot pri vecini ostalih tehnik, to je seveda vidnost le te v vodi, tako da se po vecini tudi tu uporablja florocarbon, spet moramo biti pozorni na samo nosilnost le te s tem da bi tu raje rekel da se uporablja nekje od 50lbs dalje, tudi 70 ali celo 80lbs. Kaksno dolzino je pa spet odvisno od prepricanja posameznika, sam ne vezem vec kot 1.5 do 2m predveza, nekateri pa vezejo celo 5-7m, ampak sam nekako ne vidim potrebe po le tem, kajti, ko jiggamo, to delamo hitro, hitri trzi in hitro navijanje in sm vsaj jaz prepricanja da ribe v tistem hitrem trzanju in neuroticnem poskakovanju jigga, ne dajo veliko pozornosti na ostalo dogajanje okoli oz. kar malo spregledajo spago vezano visje :lol:

In za konec spiska opreme seveda vabe.
Vertical jiggi so seveda nekaj cisto samosvojega, ne moramo jih steti ne med zlice ne med voblerje, gre se za tezke kovinske vabe, z ostrimi robovi, nekatere so celo malenkost zakrivljene da povzrocajo se vecji direndaj v vodi, narejene so tako da dobesedno rezeje cez vodo in med tem ustvarjajo kar se da veliko "ropotanja" med tem, drugace receno bi lahko rekli da izivajo predatorje do te mere da enostavno zagrabijo ko jim popustijo "zivci" :lol:
Pomembna stvar pri jigih je se sama montaza trnkov, nekako je v navadi da se jih veze spredaj pri vrhu jigga in ne zadaj kot je to v navadi vecine ostalih umetnih vab, rece se jim pa jigg assist hooks (kako celotna stvar izgled bo pa vidno na slikah katere bom prilepil spodaj).

Sama tehnika lova:
Z colnom seveda prvo najdemo primeren teren, to so kot ze receno zgoraj podvodni grebeni, razne razbitine, lahko pa tudi ob obalah kjer se dno strmo spusca v globino. Sam iscem navadno globine okoli 30-45m (spet je to dosti tudi odvisno od prepricanja posameznika, nekako kot pri panuli, nekateri prisegajo na lov okoli 20-25m, drugi spet 30+).
Ko najdemo primeren teren, kjer mislimo da se riba zadrzuje, coln enostavno ustavimo, izkljucimo motor in zabava se lahko pricne. Z pripravljeno opremo se lepo podamo na rob colna, primemo za vrvico (kot pri metu), odpremo rolco in enostavno spustimo vabo na dno (da kar direktno dol, nic metanja v stran ali karkoli), lepo pocakamo da se odvijanje zakljuci, nazaj zapremo rolco in lahko pricnemo jiggat, to storimo tako da palico spuscamo in dvigamo nekje do vodoravnega polozaja z vodo (lahko seveda tudi malenkost visje a ne prevec) in med tem enakomerno navijamo nazaj vrvico, najlazje je ujeti nenaksen ritem in se ga potem drzati celono navijanje, sama hitrost jigganja lahko variera, lahko en spust hitro, naslednjo rudno pa malo pocasneje, toliko da "pretipamo" teren, kaj je optimalno ta dan, pa tudi sami predatorji imajo pac svoje navade ter inpulze, tako da nekega splosnega pravila hitrosti jigganja ni.

No pa seveda se slikovni materjal opreme kar po vrsti kot napisano:

Primer palice:

Image

Rolce:

Image

ali

Image

Vertical Jiggi:

Image

Image
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Vertical Jigging

Post by tinker »

Ja, zelo zanimiv in dinamičen način ribolova (kaj pa muskelfiber :D ).

VJ sicer izhaja iz Skandinavije (lovljenje bakalarjev po norveških fjordih s pilkerji in pilk tehniko).
Je pa ta način ribolova postal nekakšen modni hit, 2-3 leta nazaj nihče ni vedel zanj, prideš sedaj v kakšno dalmatinsko ribiško trgovino in imaš več jig-ov kot voblerjev.
Kakšne so omejitve:
1. Cena opreme
2. Nujnost čolna
3. Podvodna konfiguracija
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: Vertical Jigging

Post by Jolly »

Cena opreme niti ni pretirana, ce seveda kupujes z glavo, moj startni sistem je nekako tak:

Shimano BeastMaster 183J 160-420g - 69eur
Daiwa OpusBull 4500 - 90 eur
Jigge ima pa od ce. 5eur dalje ;)

Drugace pa pilk ribolov ni ravno identicen VJ, namrec tam se koristi po vecini daljse palice, sam jigging ni tako agresiven, ter tudi vabe (pilk zlice) se malo razlikujejo od t.i. speed jiggov, tako po obliki, velikosti kot tudi po sami akciji/vibraciji ki jo povzrocajo.
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3427
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: Vertical Jigging

Post by kr'en »

Odličen članek, kar tako naprej.

Bi imel kaj proti, če ga nalimam tudi na stran morski-ribolov?

Še da izrazim svoje mnenje...VJ se mi zdi zelo zanimiv in dinamičen način ribolova. Žal je tako, da če nimaš čolna se ga ne da izvajati, kot panulo tudi ne.
Ko sem v trgovini videl in potežkal vabe sem bil prvo izredno presenečen nad težo vab, nisem pričakoval sprva da so tako težke.
Image
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: Vertical Jigging

Post by Jolly »

Lahko objavis ni blema ;)

Jah, coln je nuja, vendar v danasnjem casu se da dobiti kaj tudi za normano ceno, sicer sam si lastim 5.3m gliser, kar ni ravno ugodna opcija bi se lahko reklo, vendar tudi za 1000eur se da dobiti ze kaj spodobnega (gumenjak seveda) in z malo truda, mislim da je vsak sposoben kaj takega skup spravit v ne pretirano dolgem casu, odvisno je le koliko si se sposoben odreci drugim recem... ;)

He he, vabe ja :D Sam uporabljam 150 in 200gramske, mam pa v planu se kaksne 250ke.
dole

Re: Vertical Jigging

Post by dole »

Jolly zanima me kaj si že ujel ? Mislim na kaj večjega ali samo standarne ribe tiste pri lovu iz čolna.

Kje pa ponavadi loviš peščeno, kamnito dno ....
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3427
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: Vertical Jigging

Post by kr'en »

Mislim, da je tudi Zubota ujel na tole. Več bo povedal sam. :)
Image
dole

Re: Vertical Jigging

Post by dole »

tole sigurno probam, samo v nabavo pa bo :aaa:
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: Vertical Jigging

Post by Jolly »

Uf ze dolgo me ni bilo na slednjem forumu, a kljub temu podajam odgovor seveda ;)
Kaj smo ujeli, prva riba ko sm sele spoznaval tehniko in tudi podrocja kjer sm lovil, je bil lep zobatec.
Po malo vadbe in iskanju drugih terenov smo naleteli se na gofa, ter palamido (in se dva zubota) .
Kar se tice manjsih rib pa pajki, vecje usate, skarpena (in ne bote vrjeli dvakrat sm vn potegnil kneza, nevem kaj je istak zravn jiga vecjega kot on sam :lol: ).
Z to tehniko se drugace da loviti vec ali manj vse vecje predatorske ribe, vendar jih sam nism niti iskal, ker mi je bil vedo ciljna riba zobatec.
blisk
Posts: 1521
Joined: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Vertical Jigging

Post by blisk »

Post Reply