Shore Jigging

Shore jigging in spinning z obale
TBostjan
Posts: 18
Joined: 18 Feb 2017, 13:29

Re: Shore Jigging

Post by TBostjan »

Pa še eno uprašanje imam. Hart bloody shore evo.Ali lahko na to palico obesimo gor voblerje in silikone,saj ima akcije od 20-80g ali naj za to nosim svojo brancinarko(Vengeance shimano). Saj veste da je težko sabo nositi veliko opreme še posebej v skalovje. :D
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Shore Jigging

Post by tinker »

Seveda lahko, a morajo biti primernih gramaz...silikone in voblerje ranga 25-40g. Je tega dosti na trziscu...za silikone priporocam Fiish black minnowe, voblerjev je pa neskoncno v tem 'lica' rangu. Heavy spin pac. Tudi branko ima rad lica rang vabe. Se raje pa npr. strelka...shoregejmarji lovijo s takimi silikoni predvsem po dnu zubote, po povrsini pa plavo ribo in lice/strelke.
TBostjan
Posts: 18
Joined: 18 Feb 2017, 13:29

Re: Shore Jigging

Post by TBostjan »

Hvala :yeah:
Orjak
Posts: 149
Joined: 07 Aug 2015, 00:24

Re: Shore Jigging

Post by Orjak »

tinker wrote: 20 Apr 2017, 22:51 No, kul...pol se pa mogoče poznava, pet dopustov sem preživel v Rukavcu in od tega tri s jigging palico v roki na rtu Polivalo....

Kar dejstva:

1. Opremo imaš super, samo še 0.40mm FC predvez in je...

2. Za moj okus je Vis najlepši jadranski otok, pa sem jih videl večino...ribolov na Visu je glede na to, da je otok pučine, nekaj posebnega in enkratnega....vendar sem sam žal ugotovil naslednje, da domačini in celinski gospodarski ribiči neizmerno ropajo viški akvatorij in je zato ribji fond precej opustošen...situacijo kar poznam in je vse skupaj ena sama žalost...žal. Jaz sem v teh svojih avgustih vsako leto slabše lovil in vsako leto je bilo več mrež in vsako leto je svitlilo več plivaric direkt za viškimi škoji...katastrofa.

3. Shore jigging - je plemenit šport. Predvsem je to šport, pol pa šele ribolov. Za razliko od grund ribolova, ki je produktiven pravzaprav povsod, najbolj pa na pomolu direkt pred hišo...se je treba v SJ kar potrudit. Poiskati je treba take terene, ki padajo v globino vsaj 15m, najbolje pa 20-40m. Dno ne sme bit mivka (kar je fino za grund in orade), ampak pisano - grote, trava, čeri, kamenje, pesek...bolj je "razfukan" boljš je. K temu je treba dodat še morski tok....in v takih pogojih/terenih se lovi tipična SJ lovina - v primeru Visa; zubo, gof in plava riba (palamida, lokarda, tuna, luc, trup...). Treba je it na rte, punte, na skale....in ti moraš it iz Ženke ali desno na moj Polivalo, ali pa levo na rt Smokova ! V Milni ni teren za jigging, ker je preveč pličak. Top je tudi zunanja punta otoka Budikovca, če se lahko s čolnom zapelješ čez. Jaz sem v glavnem lovil na Polivalu, okrog in okrog. Globine so od 15 do 70 m. Tam plava vse.

4. Jigi so samo del opreme, zelooo fino je imet tudi kak stikbait (50-60 g), kak velik silikon (60 g), kak inchiku, kakega popperja....ker, če se lovi s tem širšim spektrom vab, potem je to pravi shoregame. Lov na veliko ribo.

5. OK, jigi...za tvojo opremo je kar optimum 60-80 g rang jigov. Ti se delijo v speed, allaround in slow sekcijo. Vsaka dela v svojih pogojih. Ampak, ne bom ti kompliciral življenja - v Monster Bite nabavi najbolj allaround jig, ki je tudi zelo dober in loven... Major craft Jigpara 60 g, imajo že serijsko tudi trnke gor (sicer so bolj lauzi, ampak recimo, da ne boš zapel že kar takoj 5 kg zubota...2-3 kg feluna pa že zdržijo). Jaz vežem sam assite ali pa kupujem že navezane od japonskega VanFook-a. Če boš tudi ti dal gor le te, vzemi size 2/0.
Na 60 g jig lahko ujameš vse, od pirke do 5 kg zubatca ali 10 kg gofa...
Lahko vzameš še kakega 80 g npr. Xesta Nitro, lahko pa tudi kakega lažjega, npr. 40 g, ki so zelo lovni za male felune okoli kile.
S količino jigov je pa tako, jaz sem jih prvi dopust zapell 13 kom. Zdaj trgam 3-4 letno...je pa fino, da imaš vsaj kakih 5 jigov s sabo. Barva dekorja je popolnoma nepomebna, važna je dobra kvaliteta trnkov, split rink in solid rink.
Jig spustiš najprej na dno, pol ga pa pumpaš po diagonali, vmes ga s pavzami spuščaš spet do dna, ali pa tudi ne. Pavze so pomembne, da počijejo malo roke in tudi predatorji radi poberejo jig v padu.
Bremzo imej zategnjeno do konca in tri obrate nazaj. Saltist je dobra in močna rola. Tudi tuno spravi ven. Zato močno drži palico, da ne bo šlo vse skupaj v vodo...

P.S. Ne pozabi gojzarjev/pohodnih čevljev, vode in gsm s sabo nosit. In najpomembnejša stvar - ko osvajaš skalni teren, VEDNO imej v mislih, kako boš prišel do ujete ribe ! Poišči tako stojišče, ki ti omogoča zajem ribe....ker 5 kg gofa ne boš mogel nikoli dvignit iz vode, moraš ponj v vodo...u zubotom je isto....Že če boš stal na skali 1.5 m nad vodo, bo konec vsega...in riba bo odpavala nazaj v globino :smrk:

Srečno !
Uff hvala za tako izčrpne nasvete, tudi FC 40lb je že doma, samo še nabava jigov me čaka! Vis je tudi zame eden lepših otokov pa sem Jadran večkrat prejadral po dolgem in počez. No, tudi mene žalosti ribji stalež, saj razen ugorjev in muren, drugih rib že dolgo ni v izobilju, ponoči pa kot praviš, se na odprtem morju prižgejo lučke plivaric, ki povsem osvetlijo prostrano morje. Ribaril bom največ na Polivalu in pa levo od Ženke proti Smokvi, ko se že začnejo globine 30+. Tam še nikoli nisem videl koga loviti, ker je precej nedostopna lokacija, zato morda obeta. Če usposobimo gumenjaka pa skočimo še na kakšen otok tam preko. :yeah:

Med vabami mi je najbolj interesanten inchiku, si kdaj že probal loviti nanj?
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Shore Jigging

Post by tinker »

Ravnokar sem nabavil 2kom 80g inchiku jigov. Zdejle za prvomajske zacnem se s tem, prej jih pa nisem uporabljal. Sistem vodenja je isti kot z obicnimi jigi.
Pozdravi mi ljubi Polivalo ! Upam, da mi se kdaj rata kapre nabirat po njegovih skalah...
Polivalo je cel dober za jigat, z izjemo morda same spice rta in velike globine tam, je pa fino tam metat stikbaite za tune :)...super plac je tudi takoj za votlinami na desni strani, na prehodu v uvalo Srebrna..tam kjer crno morje prehaja v modro uvale, kamnite plosce so tam in brutalni napadi tun. Tam vcasih vse po luftu leti ...
Orjak
Posts: 149
Joined: 07 Aug 2015, 00:24

Re: Shore Jigging

Post by Orjak »

Bom pozdravil tvojo pošto ;) Na Srebrni smo z družbo večkrat lovili na FKK ploščah, res super in lep plac. In enkrat so nas res pozdravile tune okoli 150 metrov od obale, ampak to takšne, da je nebi želel zapeti na palico :lol:
User avatar
tinker
Posts: 4057
Joined: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Shore Jigging

Post by tinker »

Kul, potem poznas vse! Kar pogumno v borbo :)
TBostjan
Posts: 18
Joined: 18 Feb 2017, 13:29

Re: Shore Jigging

Post by TBostjan »

Kmalu bo. Še mal . Dvakrat spat. :yeah: :fish: :yeah:
Orjak
Posts: 149
Joined: 07 Aug 2015, 00:24

Re: Shore Jigging

Post by Orjak »

Zaloga narejena, samo še gasa v Dalmacijo. Voda se je precej ohladila v zadnjem času, bomo videli kako bo s prijemi ;)

Image
TBostjan
Posts: 18
Joined: 18 Feb 2017, 13:29

Re: Shore Jigging

Post by TBostjan »

:twisted: :yeah:
Post Reply