Uteži/svinci

Tehnike in oprema
User avatar
robar4
Posts: 260
Joined: 17 Sep 2009, 19:54

Uteži/svinci

Post by robar4 »

Kakšne vrste svincev uporabljate npr. pri talnem fiksnem sistemu in kakšne pri drsnem...kakšne gramaže,oblike,dolžine..
User avatar
Psycho
Posts: 1242
Joined: 06 Jun 2011, 14:12
Location: Lukovica pri Domžalah
Contact:

Re: Uteži/svinci

Post by Psycho »

Jaz uporabljam svince 20-50g, ponavadi v obliki solze ali pa une podolgovate (konus na obe strani), z luknjo na sredini, ponavadi imam drsni sistem. Ampak ugotavljam da znajo biti boljši tisti z vrtljivko, tudi v obliki solze.
Karo svinci mi gredo na živce, saj jih med tem ko tonejo premetava in zaradi tega pride do zapletanja.
Za drsni sistem ugotavljam, da dobro deluje samo na mivki/mulju/pesku. Takoj ko so na dnu prisotni večji kamni ali druge ovire, sumim da se laks med potegom rad zatakne mednje in riba (ciljam na orade) takoj čuti odpor in izpusti vabo. To je v bistvu samo moja teorija, ki jo bom letos malo bolj preizkusil.

Ima mogoče kdo podobne izkušnje?
Usus magister est optimus.
hhocevar
Posts: 35
Joined: 17 Nov 2016, 19:13

Re: Uteži/svinci

Post by hhocevar »

Kakšno mnenje imate glede barve svinca,je boljši rezultat,če je v barvi ali je vseeno?
User avatar
sova
Posts: 1318
Joined: 04 Apr 2013, 15:04
Location: Solkan

Re: Uteži/svinci

Post by sova »

Jaz uporabljam predvsem navadne. Imam pa tudi rumene, vendar nisem opazil kake bistvene razlike pri prijemih. Pravijo pa, da barvni bolj privabijo ribe, mogoče.

lp.
Image
User avatar
izi3
Posts: 322
Joined: 21 Jul 2013, 09:44
Location: Tržič

Re: Uteži/svinci

Post by izi3 »

Lp vsem skupi...:)

Zanima me kako se odločate o gramaži svinca glede na vremenske pogoje (močan veter, normalen veter) in tok (močan tok, normalen tok). Sam v vseh razmerah uporabljam do max 50 gram. svinec v obliki solzice ali pa če je neskalnata povrišina tudi tirolerja. Občutek imam če je relativno močan veter sploh pa če je močan tok se 50 gramov ne obnese, saj laks ni dovolj napet in tudi ko toni mam občutek da ga že takrat odnaša potem pa še na dnu...
Razmišljam o povečanju gramaže pa mi prosm povejte glede na vaše izkušnje ali je fora samo v teži ali tudi mogoče v obliki ?

Hvala vsem za feedback... :D
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3427
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: Uteži/svinci

Post by kr'en »

Oboje ima veze. Težo povečaš če hočeš metat dlje ali sta tok in veter močna. Oblika je pomembna pri daljini in smeri meta- aerodinamičnost, bolj je svinec aerodinamičen (npr. oblika solze) manj nanj vpliva veter v letu in lažje reže skozi zrak in zato leti lepše in dlje.
Pomembna pa je oblika tudi pri konfiguraciji dna. Če imaš nagnjeno dno in/ali dno z veliko škrapami ne boš dal gor okroglega ali solze, ker se ti bo nekam odkotalil in zataknil. Takrat recimo uporabiš obliko sploščene solze, lahko tudi kvadratnega. Pri ravnem, in npr peščenem dnu pa je skoraj vseeno kaj imaš saj svinec ne bo šel nikamor. Če loviš nad muljem uporabiš svinec, ki ima čim večjo površino, da se težje pogrezne v mulj.

Včasih sem lovil na svince 50-60 gramov, predvsem zaradi 80 gramske palice. Potem ko sem začel uporabljati palice, ki lahko mečejo 120 gramov in več pa redko uporabljam svince lažje od 90 gramov. Kar se tiče oblike pa uporabljam tako in line kot tiste z vrtljivko oblike sploščena solza (oziroma flat pear, glej link v naslednjem oklepaju) ali za dolge mete obliko ultra cast (glej tukaj)
Image
User avatar
izi3
Posts: 322
Joined: 21 Jul 2013, 09:44
Location: Tržič

Re: Uteži/svinci

Post by izi3 »

Hvala za pojasnilo in zelo koristne informacije ...:)
User avatar
izi3
Posts: 322
Joined: 21 Jul 2013, 09:44
Location: Tržič

Re: Uteži/svinci

Post by izi3 »

Lp

Zanima me če je že kdo poizkušal narditi homemade uteži iz kamna? Na videoposnetkih zgleda zanimivo in ekološko napram svincu..:)
User avatar
FIBRA
Posts: 262
Joined: 03 Jan 2013, 17:33

Re: Uteži/svinci

Post by FIBRA »

Prilepi video,da vidimo...
User avatar
izi3
Posts: 322
Joined: 21 Jul 2013, 09:44
Location: Tržič

Re: Uteži/svinci

Post by izi3 »

Evo tukej sta 2 načina izdelave....

https://www.youtube.com/watch?v=agT5Y-DJots

https://www.youtube.com/watch?v=t39crEojq58

Jz sem ta vikend mal ekperimentiru z betonom in se mi ni neki obneslo, uporabljal sem sicer hobby beton...možno pa je kupiti tudi deko beton (sušenje 2 uri) prav za modeliranje, s katerim pa nimam izkušenj... Ravno tako sem tudi vrtal luknje v kamen, vendar moj vrtalnik ni za ta namen, ker so nekateri kamni trdi ko hudič.... Šel sem jih pa iskat v okolico reke in bi se po obliki ter gramaži obnesli... Idealno bi blo met tako mašino kokr jo ma tip na drugem linku in lepo z epoksi lepilom zalepiti vrtljivko... Špekuliram, da bi se znal to obnest...:) Epoksi drži ko prbit....Ne vem kaj pa je tist "plastelin" na prvem linku k se samo zamaže na kamen...????

Lp
Izi3
Post Reply