Ne, niso, daleč od tega. Trdi ratajo, ko jih prepečeš. Pravilo je, da je ligenj pečen, ko začne puščati tekočino. To velja za fritezo in za žar. Več kot bo spustil,tekočine, bolj bo žilav.dmihevc wrote:e super, to sem hotel slišat Se pravi frišnega na žar? Kako je pa s samo trdoto - čvrstostjo (so dokaj trdi kadar so sveži)?
Hvala
Ligenj
Re: Ligenj
Re: Ligenj
CBB wrote:Ne, niso, daleč od tega. Trdi ratajo, ko jih prepečeš. Pravilo je, da je ligenj pečen, ko začne puščati tekočino. To velja za fritezo in za žar. Več kot bo spustil,tekočine, bolj bo žilav.dmihevc wrote:e super, to sem hotel slišat Se pravi frišnega na žar? Kako je pa s samo trdoto - čvrstostjo (so dokaj trdi kadar so sveži)?
Hvala
Super hvala - bom poizkusil tako . Kako je pa z sipami, verjetno lahko na isti način?
Re: Ligenj
Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu.
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?
Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...
Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?
Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?
Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...
Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?
Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Re: Ligenj
Lahko skuhaš golaž. Kuhaš ga pa enako kot navadni golaž, samo da uporabiš lignje namesto drugega mesa. Nareži jih na poljubno velike kose, kožo lahko pustiš.
Jaz sem tako naredil sipin golaž in je bil odličen.
Jaz sem tako naredil sipin golaž in je bil odličen.
Usus magister est optimus.
Re: Ligenj
Evo en recept za brodet z lignji, če ga nisi že videl. https://www.youtube.com/watch?v=CNLNnCkPkqM Pa dober tek.
lp
lp
Re: Ligenj
Obe vrjanti sta zanimivi, bo treba probat ni druge..
Upam le, da ligenj nebo prevec trd, ce se kuha cca 45-60min, verjetno nebi smel biti.
Hvala za informacije!
Upam le, da ligenj nebo prevec trd, ce se kuha cca 45-60min, verjetno nebi smel biti.
Hvala za informacije!
Re: Ligenj
Sipe so bile po uri in pol kuhanja mehke ko puter, tako da verjetno tudi z lignji nebi smelo biti problemov.
Usus magister est optimus.
- kula shaker
- Posts: 146
- Joined: 26 Sep 2017, 14:59
- Location: Ljubljana
Re: Ligenj
Če mi ostane ligenj od panule, ga zmeraj pripravim svežega. Očistim ga na hitro, kožo zmeraj pustim. Lahko ga pripraviš na več načinov. Lahko celega na žaru ali v ponvi zelo na hitro, lahko ga samo prerežeš, da dobiš zrezek in ga spohaš (dunajski), lahko na kolobarje,mokca pa na hitro ocvreš. Na te načine res zelo na hitro, da ostane mehak.Lahko pa narediš rižoto ali golaž. Tukaj pa dobro uro, da se razkuha in je spet mehak.spidx wrote: ↑02 Nov 2017, 10:47 Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu.
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?
Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...
Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?
Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Dober tek, pa kakšno slikco prilepi
Re: Ligenj
Meni je definitivno najboljši ligenj na črno, se pravi cel in neočiščen, pečen na gradelah. Tak je bolj sočen pa še drobovina da poseben okus. Pravzaprav zame ni boljše morske hrane
Re: Ligenj
Tako peces tudi vecje lignje? Recimo take, ki imajo 60dag-1kg? Kako dolgo se to pece?