Zbirka uporabnih info.

Oprema, vabe, tehnika lova
Locked
turx
Posts: 53
Joined: 13 Jun 2012, 17:30

Re: lignjelov

Post by turx »

Sporoči prosim, kako se je obnesla vrvica, saj imam isto rolo in razmisljam ali kupiti vrvico ali ne. Kaj vrvice se uporablja tudi pri spinningu ali je tam boljši laks?
User avatar
cunde
Posts: 90
Joined: 15 Nov 2012, 19:20
Contact:

Re: lignjelov

Post by cunde »

Nad vrvico skrajno navdušen. Navil sem jo na ALU špulco. Prav nobenega feclanja ni bilo niti enkrat. Na tej špulci dela brez problemov.

S pocenimi kitajskimi palicami imam pa naslednjo izkušnjo. Svak ima eno novejšo, ki je res lahka, toda izdelava porazna. Rinke mehke ko puter, vse neki trese čudno. Sam imam staro šolo kitajske, pomoje je ista fabrika delala za daiwo in na višek palic so natisnili svoj logo in ne daiwa. Ta palica je dosti bolje narejena, je pa tudi težja čeprav spet ne prav veliko.
Za bolečine v hrbtu je kriva najbolj dolžina palice vsaj pomoje ker najbolj trpi pri metih. Tudi ta novejša pearl egi ki jo imam ni tako nedolžna kot mali squid hunter 210 s katerim praktično loviš lahko cel dan. Pearl egija po 3-4-ih urah malo začutiš, je pa tak užitek metati, da pozabiš na to.
Razlika je v temu, da z manjšo palico dela samo zapestje, z večjo pa z roko zamahneš, kar se dosti bolje prenaša na hrbet. Za tiste bolj občutljive so pač krajše palice.
Športno orožje na gumi elastiko http://www.smallestharpoon.com/
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3427
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: lignjelov

Post by kr'en »

Link do tegale seznama mislim, da ni še nihče postal http://www.squidfish.net/db/companies.shtml
Image
Twinman1979
Posts: 710
Joined: 05 Jun 2012, 20:49

Re: lignjelov

Post by Twinman1979 »

Zdaj bo šele naval :bwahaha:

http://www.rtvslo.si/tureavanture/podob ... rje/329599

Dober članek, pohvala avtorju.
Fishing relaxes me. It is like yoga except I still get to kill something.
User avatar
CBB
Posts: 1462
Joined: 04 Dec 2013, 15:28
Location: Horjul
Contact:

Re: lignjelov

Post by CBB »

kr'en wrote:Z obale?
Po možnosti v slo morju?
Ne, na panulo, ampak 2 metra od obale. Jih pa veselo vlečejo tudi z obale. Zvečer, ko sonce zaide, pa do teme. Lovim v Osorju. Lani pa sem bil v moščenički dragi na dopustu in jih je domačinka večinoma več kot deset potegnila z obale nekje od sedme ure zvečer pa do desetih.
Twinman1979
Posts: 710
Joined: 05 Jun 2012, 20:49

Re: lignjelov

Post by Twinman1979 »

Zgleda bo tam nekaj tud v mikro lokaciji. Načeloma se držijo na globini poleti, še večji problem pa je ta, da so nekak bolj nezainteresirani za vabe, kot pozimi. Ampak ni kej........če dela dela.
Fishing relaxes me. It is like yoga except I still get to kill something.
User avatar
sova
Posts: 1318
Joined: 04 Apr 2013, 15:04
Location: Solkan

Re: lignjelov

Post by sova »

Prilagam posnetek, da se da tudi poleti sredi Avgusta(18.8.) lovit kalamare, vendar s čolna. Pa tudi sam sem videl domačine na Pelješcu Avgusta, ki so skoraj vsaki večer šli s čolnom enih 100m od obale kjer je globina okrog 20m in lovili iz roke na način kot se lovi kalamare.

http://www.italianfishingtv.it/video/?v=MKnjMzCajSE


lp.
Image
brezo
Posts: 455
Joined: 21 Sep 2015, 12:30
Location: Nova Gorica

Re: lignjelov

Post by brezo »

Sem dobil sekcijo kjer imajo vabe za lignje na trofeja.si, in glih za info da bom malo poučen(namen imam it kupit zadevo v Colombota), v čem je razlika med japonci(Yamashita) in DTD puščami in recimo Rapala puščami? Je kaka razlika, ali se razlikujejo samo po firmi ki jih izdeluje in malo po obliki? Prav tako me zanima zakaj je toliko različnih oblik vab, ala skamp vaba, girica vaba, pirka vaba, glavoč vaba, skuša vaba, pauk vaba?
User avatar
zmešan
Posts: 1864
Joined: 26 Nov 2012, 19:50
Location: litija -zg.jarše

Re: lignjelov

Post by zmešan »

Razlike seveda so,čeprav majhne..Naprimer hitrost tonjenja.DTD tonejo počasneje kot Yamashita.Različne so zaradi prilagajanja dani situaciji
Don't drink water,because fish fuck in it.
brezo
Posts: 455
Joined: 21 Sep 2015, 12:30
Location: Nova Gorica

Re: lignjelov

Post by brezo »

Sem si ma ni nikjer omenjeno zakaj toliko razlicnih vrst vabic, mislim oblik. Videl sem tudi nek video od japoncka ki pravi zaradi cesa vijugajo sem in tja ampak z mojim vprasanjem sem ciljal zakaj toliko vrst vabic. Vem da ce je tezja vabica tone hitreje lazja pocasneje... razlicne barve za razlicne priloznosti, cas dneva, oblaki, tema etc..., samo glede vrst rib ki so upodobljene z vabicami me je zanimalo. Pauk vabica skusa vabica etc... me razumete? Nocem izpast zdej ko edn k hoce vse odgovore in search funkcije pa ne rabi.
Locked