Zbirka uporabnih info.

Oprema, vabe, tehnika lova
Locked
Bobr
Posts: 490
Joined: 16 Aug 2011, 11:20

Zbirka uporabnih info.

Post by Bobr »

V petek smo se prvič podali na lignjelov. Oprema je bila bolj tako tako...
in rezulat je bil dve sipi in en ligenj. Ligenj je bil kar konkreten :)


Smo pa vsi imeli težave z laksom meni se je 2x zavozljal nekje na sredini in kolegoma tudi večkrat :argh: (trije različni laksi)
Laks je bil sicer 0.3mm, vem da ni najbolj primerno.Ampak se mislil pač vaba nebo letela tako daleč z tem laksom ne pa da se tako petlja.
Burja je drla za vse solde :aaa: zbrali smo res top dan hehe
Kaj drugi uporabljate, kakšen laks oz samo pletenice pri spinjanju??
In pa kako definirate globino če nima vaba napisanega tonjenja? inprovizacija?
User avatar
proton
Posts: 621
Joined: 05 Aug 2008, 10:01

Re: lignjelov

Post by proton »

Kolikor vem je za spin res bolj pletenica ...
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: lignjelov

Post by Jolly »

Tu je morda krivo vec dejavnikov, lahko palica pretrda gramaza in neprimerne rinke, lahko rola z ne najboljsim zlaganjem laksa ali pa tudi laks sam predebel in pretrd za tezo vabe, ceprav naceloma Egiji niso tako lahki (povprecen velikosti 3.0 ima namrec navadno okoli 15g).
Nekaj je pa lahko pripomogla tudi burja, saj ti je verjetno veliko hitreje (prehitro) odvijalo laks ob metu (temu se prav rece Wind knot).
Treba je pac imeti opremo temu primerno, spinn palica (imajo namrec drugace razporejene rinke, nizje in vec le teh), ter tudi rola (z dobrim zlaganjem laksa) ali tanjsi laks (0.25)
Nikar ne koristi pletenice, ce nimas prvo tega porihtanega, ker tam bodo sele potem vozli, za pletenico je res dobro imeti temu primerno rolo, taksno z kriznim zlaganjem in seveda palico (z cim nizjimi rinkami).

Sam koristim pletenice (okoli 0.15 navadno) in pa FC predveze (0.22 pa tja do 0.28 max), ce ze uporabljam laks (redko za lignjelov a se zgodi) pa nekej 0.22 do 0.25 max.
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: lignjelov

Post by Jolly »

Aja kako deklarirati hitrost oz. inprovizacija, lahko jo doma npr. izmeris (nafilas banjo ali pa vecje vedro z vodo gremo reci nekej 25cm) in jo spustis notri, ce vaba rabi 1s da pride do dna pomeni da tone 4s / m, druga varjanta je pa obcutek, te cenejse vabe so navadno (kar sm jih do sedaj sam videl) dokaj pocasi tonece, tako na oko bi rekel da imajo 4s+ hitrost tonjenja tudi 5s.
Bobr
Posts: 490
Joined: 16 Aug 2011, 11:20

Re: lignjelov

Post by Bobr »

Jolly wrote:Tu je morda krivo vec dejavnikov, .
Sem upal da bo Joly dodal svoj strokoven komentar :yeah:
Palica Shimano sedona 20-40g, rinke ima manjše kot kake kraparke je pa starejši model šimana... Drugače kaj pomenijo nižje rinke, da so rinke bližje palici ali ravno obratno?
Rola ni ravno namesko spin (absolute pd4140), mislim pa da je bil tukaj laks pretrd v kombinaciji z vetrom in prehitrim odvijanem. Z drugim laksom (0.28)na tej roli nisem imel nikoli težav. Vozlanje se mi je pa dogajalo kadar sem hotel vreči dlje, občutek da se laks ni enakomerno odvijal ampak kar po več navojev z role, celo slišat je bilo ko je cof potegnilo čez rinke :)
Glede inprovizacije tonenja, pomagal sem si kar na licu mesta vrh palice sem spustil za meter in štel dokler se ni laks napel, ni natančno je pa bolje kot nič.
Hvala za konstruktiven odgovor :P
User avatar
Jolly
Posts: 472
Joined: 17 Apr 2008, 15:15
Location: Ljubljana

Re: lignjelov

Post by Jolly »

Ja po sedaj opisanem je to cisti primer wind kont-a (veternega vozla), verjetno oz. skoraj siguren sm da z tanjsim (in mehkejsim) laksom nebi bilo problema.
Ja nizje rinke pomeni cim blizje palici, npr. palice namensko delane za pletenice imajo t.i. lowrider rinke, zato sm prej toliko bolj povdaril da cim nizje tem bolje.
Gramaza te palice ki jo imas je pa cisto vredu, lahko bi bila sicer se nizja a je ze ta gramaza kar uporabna oz. pri navadnih palicah (tudi spinn) je to skoraj to, sicer palice ki so delane namensko za lov lignjev z obale (eging) so navadno nekje max 25g akcije, a imajo zato dokaj trd vrh, kar je ravno obratno kot pri "navadnih", tako da le te priporocam kar priblizno to gramazo ki jo ze imas.
Bobr
Posts: 490
Joined: 16 Aug 2011, 11:20

Re: lignjelov

Post by Bobr »

Prijetno je brati tvoje poste Joly.
Hvala za odgovor :yeah:
markolino
Posts: 70
Joined: 31 Jul 2012, 19:51
Location: IZOLA

Re: lignjelov

Post by markolino »

a mi kdo pove v čem je fora usmrtitve lignja takoj po ulovu, razen bolj "humane" smrti?
a ni bolje, če lovimo nekaj ur, da ostane čimdlje živ?
User avatar
kr'en
The Boss
Posts: 3427
Joined: 16 Feb 2008, 16:21
Location: Domžale

Re: lignjelov

Post by kr'en »

Ne ostane prav dolgo živ tudi če ga ne usmrtiš, poleg tega počasno umiranje slabša kvaliteto mesa in povzroča hitrejše kvarjenje.
Image
User avatar
ribičmiha
Posts: 110
Joined: 25 Feb 2012, 08:42
Location: Logatec

Re: lignjelov

Post by ribičmiha »

Zdravo

Eno vprašanje imam,mogoče se sliši smešno :rofl:
Pri lignjelovu imam težavo da ko navijam pletenico se mi zelo grdo navija oz. se mi delajo vozlji. Kako lahko problem rešim? :ojej:
lp Miha
LP Miha
Locked