Zarzuela

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
Odgovori
Uporabniški avatar
CBB
Prispevkov: 902
Pridružen: 04 Dec 2013, 16:28
Kraj: Horjul

Zarzuela

Odgovor Napisal/-a CBB » 28 Jan 2014, 14:05

Ste to že poskusili? Ko pridejo kakšna huda teta na obisk ji tole servirate na mizo...

Zarzuela je jed iz morskih sadežev, kjer pravila niso zabetonirana, ampak se lahko malo igrate z vsem mogočim. Podobno, kot pri paelli. Bistvo je, da so to morski sadeži, zapečeni v pečici. Jaz najraje kupim v leclercu "tazelene" pedoče, zamrznjene, so zelo mesnati, škampe, kakšno kapesantico ali kakšno drugo školjko, par bogomoljk, skratka, čimveč različnih stvari. Tazeleni pedoči so že kuhani, če slučajno kupim frišne školjke pa jih pokuham v vodi in malo belega vina, da se odpro. Potem pa je treba to zložit v en pisker, ki je primeren za v pečico / krušno peč... Čez to gredo pelati, ki jih prej malo začinim s ščepcem soli, tako kot za pizzo. Obvezno uporabim pelate, ne ga srat s kakim kečapom... Pokapaš po školjkah, ne preveč, školjka ne sme plavat v paradajzu. Čez to naribam sir, kakšen tak, ki se dobro topi, ne sme pa bit preveč masten. Tako nadaljujemo v dveh, treh nivojih. Na vrh zložim par škampov, bogomoljk in ruknem v pečico na 200 stopinj. Po ene 10 minutah, ko se sir stopi zalijem z dva deci malvazije, dva deci pa po grlu in dam še za par minut pod žar, da se sirček res lepo zapeče. Če imam kapesante, jih že prej na maslu narahlo popečem, 20 - 30 sekund na eni strani, da dobijo lepo rjavo barvo, vrnem v pokrovčke in posujem z nečim, kar se bo gratiniralo. Ali je to sir, lahko pa so tudi drobtine pomešane z maslom in česnom... V primeru, da kapesante so, jih dam na vrhni sloj takrat, ko zarzuelo zalijem z vinom. Tako, da so v pečici par minut. Bog ne daj to imet v pečici 20 minut, bodo kot radirke... Ko zadeva pride iz pečice jaz dodam tržaško omakco, ni pa nuja. Nam paše:) Pa kajlo blega kruha za pomakat v "toč":)

takole nekako zgleda rezultat:
Slika

Ko tole potegneš iz krušne peči in daš na mizo.... ajme.....

granatov
Prispevkov: 103
Pridružen: 11 Apr 2011, 12:03

Re: Zarzuela

Odgovor Napisal/-a granatov » 09 Apr 2014, 11:43

A ste probal tole pod sačem? Po moje mora biti vrhunsko.

Uporabniški avatar
CBB
Prispevkov: 902
Pridružen: 04 Dec 2013, 16:28
Kraj: Horjul

Re: Zarzuela

Odgovor Napisal/-a CBB » 09 Apr 2014, 20:27

granatov napisal/-a:A ste probal tole pod sačem? Po moje mora biti vrhunsko.
Za 10 minut se ti ne splača sača kurit;)

granatov
Prispevkov: 103
Pridružen: 11 Apr 2011, 12:03

Re: Zarzuela

Odgovor Napisal/-a granatov » 22 Apr 2014, 11:46

CBB napisal/-a:
granatov napisal/-a:A ste probal tole pod sačem? Po moje mora biti vrhunsko.
Za 10 minut se ti ne splača sača kurit;)
To bi se dalo debatirat:) To je tako kot da bi rekel da se ne splača rib lovit, ker za ta denar jih lahko nakupiš...poanta je v uživanju :)

Odgovori