Odpiram eno koristno temo
Za začetek me zanima, kako pripravite ugorja? Vsakič, ko ga dobim, ne vem kaj bi z njim
Recepti
Re: Recepti
Uffff ugorji.
Jaz kljub temu, da jih lovim, jih jem res bolj poredko.
Navadno ostanejo v skrniji pri gazdi kjer prebivam.
Kadar smo se ga pa spravili pripraviti pa smo to naredili predvsem na dva načina:
1. žar (narezan na kolobarje, olivno olje, pa ne zapeci preveč ker zna bit kot žaganje, če je preveč pečen)
2. brodet: najpogostejša jed iz ugorja. Natančnega recepta nimam v glavi, ga pa dobite na netu ali vsaki kuharski knjigi za morske jedi. Pomembno je v brodet dodati malo kisa, da riba ostane kompaktna in ne razpade.
Lp
Funt
Jaz kljub temu, da jih lovim, jih jem res bolj poredko.
Navadno ostanejo v skrniji pri gazdi kjer prebivam.
Kadar smo se ga pa spravili pripraviti pa smo to naredili predvsem na dva načina:
1. žar (narezan na kolobarje, olivno olje, pa ne zapeci preveč ker zna bit kot žaganje, če je preveč pečen)
2. brodet: najpogostejša jed iz ugorja. Natančnega recepta nimam v glavi, ga pa dobite na netu ali vsaki kuharski knjigi za morske jedi. Pomembno je v brodet dodati malo kisa, da riba ostane kompaktna in ne razpade.
Lp
Funt
Re: Recepti
Je že Funt povedal dva v bistvu najbolj pogosta načina...!!!
(potem pa so male variiacije ala "paštafažol na brujet", ki ga Funt dobro pozna..., Vedrana pa odlična kuharica )
Dodal bi samo naslednje, rep ima obilico koščic, takoj pri analni odprtini se ga odreže in vrže mačkam. Kar je nad analno odprtino so pa odlični beli kotleti z malo kosti. Pri čiščenju ugorjev se uporablja sol s katero se "namaže" trup, brez soli, ki ti da grip, ribe sploh ne moreš držat, s soljo dol postrgaš potem tudi sluz.
Ugorje pod 2kg vračajte nazaj v morje, če reveži niso pregloboko požrli trnka, kar sicer v 85% tudi naredijo...
(potem pa so male variiacije ala "paštafažol na brujet", ki ga Funt dobro pozna..., Vedrana pa odlična kuharica )
Dodal bi samo naslednje, rep ima obilico koščic, takoj pri analni odprtini se ga odreže in vrže mačkam. Kar je nad analno odprtino so pa odlični beli kotleti z malo kosti. Pri čiščenju ugorjev se uporablja sol s katero se "namaže" trup, brez soli, ki ti da grip, ribe sploh ne moreš držat, s soljo dol postrgaš potem tudi sluz.
Ugorje pod 2kg vračajte nazaj v morje, če reveži niso pregloboko požrli trnka, kar sicer v 85% tudi naredijo...
Re: Recepti
@Tinker: Ufffff,res sem pozabil na meni edino res dobro jed iz ugorja "paštafažol na brujet", ki je pa res specialiteta.
Super jo pripravi "gazdarica" v Rukavcu, najboljšo pa dobite v Pojodi (ena najboljših gostiln na Visu-Kut) s tem da je tam notri še marsikaj drugega kot ugor
Glede čičenja je pa Tinker povedal skoraj vse. Priporočljivo je še: ugorja obestiti za glavo, natreti s soljo in s krpo močno stiskati proti repu(od glave do repa). Namen tega je, da vse male koščice, ki jih ni malo, spravite proti repu, ki se na koncu odreže in praviloma zavrže. Poleg tega se znebite tudi neprijetne sluzi, ki zna biti precej moteča.
lp
Funt
Super jo pripravi "gazdarica" v Rukavcu, najboljšo pa dobite v Pojodi (ena najboljših gostiln na Visu-Kut) s tem da je tam notri še marsikaj drugega kot ugor
Glede čičenja je pa Tinker povedal skoraj vse. Priporočljivo je še: ugorja obestiti za glavo, natreti s soljo in s krpo močno stiskati proti repu(od glave do repa). Namen tega je, da vse male koščice, ki jih ni malo, spravite proti repu, ki se na koncu odreže in praviloma zavrže. Poleg tega se znebite tudi neprijetne sluzi, ki zna biti precej moteča.
lp
Funt
Re: Recepti
A veste kaj pa mene fascinira (pa smo spet pri viški kuhinji );
pašticada iz tunjevine z njoki
(najboljšo se je v gostilni Pod murvo v vasi Ženka glava na sredini Visa)
Pašticada je v bistvu dalmatinska slavnostna jed (svadbena), pripravi se jo iz špikane pečenke (rostbeef) z temno omako in njoki kot prilogo. No, na Visu jo naredijo iz jadranske tune. Pa človek pade dol...pojem jo lahko na kile
pašticada iz tunjevine z njoki
(najboljšo se je v gostilni Pod murvo v vasi Ženka glava na sredini Visa)
Pašticada je v bistvu dalmatinska slavnostna jed (svadbena), pripravi se jo iz špikane pečenke (rostbeef) z temno omako in njoki kot prilogo. No, na Visu jo naredijo iz jadranske tune. Pa človek pade dol...pojem jo lahko na kile
Re: Recepti
Ajej, lačen sem
A ni to malo iz trte izvito: Da je treba ugorja obesit in masirat, da gredo koščice v rep?
A ni to malo iz trte izvito: Da je treba ugorja obesit in masirat, da gredo koščice v rep?
Re: Recepti
@Kr en:
Predlagam da enkrat poizkusiš. Ugorja itak ni nobenega problema ujet.(krak hobotnice, velik trnek, zajla in zvečer v morje, po 2 urah je gor ali ugor ali murena)
Drugače pa takole: tudi sam sem ko sem prvič slišal le težko verjel te zgodbi. (nasvet sem dobil od 2 ribičev na različnih področjih jadrana)
Ko sem prvič dejansko preizkusil nisem mogel verjet. Na mestu ker sem odrezal rep je bilo nešteto izredno majhnih koščic.Enako jih je bil poln cel rep.
Fizikalno to dejstvo težko pojasnim iz prakse pa lahko potrdim da bo kar držalo.
Naj dodam še to, da je pametno pri ugorju dobro počistiti tudi temno snov ob hrbtenjači, ker naj nebi bila najboljša za zdravje poleg tega pa tudi močno greni.
lp
Funt
Predlagam da enkrat poizkusiš. Ugorja itak ni nobenega problema ujet.(krak hobotnice, velik trnek, zajla in zvečer v morje, po 2 urah je gor ali ugor ali murena)
Drugače pa takole: tudi sam sem ko sem prvič slišal le težko verjel te zgodbi. (nasvet sem dobil od 2 ribičev na različnih področjih jadrana)
Ko sem prvič dejansko preizkusil nisem mogel verjet. Na mestu ker sem odrezal rep je bilo nešteto izredno majhnih koščic.Enako jih je bil poln cel rep.
Fizikalno to dejstvo težko pojasnim iz prakse pa lahko potrdim da bo kar držalo.
Naj dodam še to, da je pametno pri ugorju dobro počistiti tudi temno snov ob hrbtenjači, ker naj nebi bila najboljša za zdravje poleg tega pa tudi močno greni.
lp
Funt
Re: Recepti
Še en droben detajl..., ugori ima strupeno kri (nek termolabilen strup)...s kuhanjem se ga uniči.
Ne glih dajat od ugorjeve krvi umazanih rok na kakšno telesno sluznico (oči, nos, usta...).
Ne glih dajat od ugorjeve krvi umazanih rok na kakšno telesno sluznico (oči, nos, usta...).
Re: Recepti
Če je že tema recepti, je čas da napišemo tudi kakšen recept.
Odločil sem se, da vam zaupam recept za meni najboljšo morsko jed (poleg jastoga ki ga res najbolj obožujem).
Gregada ali Grgada:
gre za staro ribiško jed, ki združuje značilnosti glavne jedi in juhe.
Izvirala naj bi iz Hvara (vsaj tako pravijo hvarani), v sloveniji pa je bolj zanan po tem, da sta se z njo v Meneghelu na Paklenih vsako leto skupaj mastila naš Milan in sosed Stipe.http://www.palmizana.hr/Dynamic/ListIte ... yID,7.html
Zgodbo poznam ker so lastniki omenjene restavracije dobri družinski kolegi.
Sam sem zadevo preizkusil na Paklenih ene 2x pa sem jed pripravil tudi v Sloveniji, kjer pa je precejšen problem cena saj sestavine pri nas pridejo med 100 in 200 eur za več oseb celo več.
No pa k receptu:
potrebujemo klasične sestavine: olivno olje, česen, čebula, poper, peteršilj, belo vino ter lepo bero NUJNO bele ribe, škampov in drugih dobrot.
Na olju najprej prepražimo česen, čebulo in krompir narežemo na kolobarje, ribe očistimo in razrežemo na večje kose.
Potem gre takole: najprej ena plast krompirja, nato plast rib, pa plast krompirja, pa plast morskih dobrot,.......
Vse skupaj zalijemo z belim vinom tako, da je pokrita vrhnja plast krompirja.
Nujno uporabite veliko, litoželezno psodo, kuhajte na majhnem ognju (max. da rahlo zabrbota) in NIKOLI ne mešajte temveč vsake toliko samo malo pretresite.
Osnovna je sestavljena le iz bele ribe, po želji pa se dodaja še: lignje, škampe, školjke,kapre, slani inčuni, sušeni paradižnik,........
Aja pa za najboljši okus od rib nujno uporabite čim več od naslednjih sestavin: škarpena, grdobina, zobatec, brancin,....
Pa dober tek.
Lp
Funt
Odločil sem se, da vam zaupam recept za meni najboljšo morsko jed (poleg jastoga ki ga res najbolj obožujem).
Gregada ali Grgada:
gre za staro ribiško jed, ki združuje značilnosti glavne jedi in juhe.
Izvirala naj bi iz Hvara (vsaj tako pravijo hvarani), v sloveniji pa je bolj zanan po tem, da sta se z njo v Meneghelu na Paklenih vsako leto skupaj mastila naš Milan in sosed Stipe.http://www.palmizana.hr/Dynamic/ListIte ... yID,7.html
Zgodbo poznam ker so lastniki omenjene restavracije dobri družinski kolegi.
Sam sem zadevo preizkusil na Paklenih ene 2x pa sem jed pripravil tudi v Sloveniji, kjer pa je precejšen problem cena saj sestavine pri nas pridejo med 100 in 200 eur za več oseb celo več.
No pa k receptu:
potrebujemo klasične sestavine: olivno olje, česen, čebula, poper, peteršilj, belo vino ter lepo bero NUJNO bele ribe, škampov in drugih dobrot.
Na olju najprej prepražimo česen, čebulo in krompir narežemo na kolobarje, ribe očistimo in razrežemo na večje kose.
Potem gre takole: najprej ena plast krompirja, nato plast rib, pa plast krompirja, pa plast morskih dobrot,.......
Vse skupaj zalijemo z belim vinom tako, da je pokrita vrhnja plast krompirja.
Nujno uporabite veliko, litoželezno psodo, kuhajte na majhnem ognju (max. da rahlo zabrbota) in NIKOLI ne mešajte temveč vsake toliko samo malo pretresite.
Osnovna je sestavljena le iz bele ribe, po želji pa se dodaja še: lignje, škampe, školjke,kapre, slani inčuni, sušeni paradižnik,........
Aja pa za najboljši okus od rib nujno uporabite čim več od naslednjih sestavin: škarpena, grdobina, zobatec, brancin,....
Pa dober tek.
Lp
Funt