Page 3 of 5

Re: Ligenj

Posted: 13 Nov 2017, 17:26
by spidx
kula shaker wrote: 13 Nov 2017, 09:49
spidx wrote: 02 Nov 2017, 10:47 Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu. 😁
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?

Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...

Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?

Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Če mi ostane ligenj od panule, ga zmeraj pripravim svežega. Očistim ga na hitro, kožo zmeraj pustim. Lahko ga pripraviš na več načinov. Lahko celega na žaru ali v ponvi zelo na hitro, lahko ga samo prerežeš, da dobiš zrezek in ga spohaš (dunajski), lahko na kolobarje,mokca pa na hitro ocvreš. Na te načine res zelo na hitro, da ostane mehak.Lahko pa narediš rižoto ali golaž. Tukaj pa dobro uro, da se razkuha in je spet mehak.

Dober tek, pa kakšno slikco prilepi :)
Naredil sem neke vrste golaz, nekaterim je bil vsec drugim ne. Predvsem mocan morski okus, lignji so bili zelo mehki, vendar bom drugic lignje raje ocvrl v koruzni moki ali pa celega vrgel na zar. Slik pa zal nimam...

Re: Ligenj

Posted: 14 Nov 2017, 14:40
by 5er
Sam osebno ne dajem moke, ker če ni prave temperature (razen če imaš fritezo) postane pocasto. Dosti boljše so se mi obnesle samo kruhove droptine.

Re: Ligenj

Posted: 14 Nov 2017, 19:23
by Orjak
spidx wrote: 13 Nov 2017, 17:21
Orjak wrote: 13 Nov 2017, 16:47
dmihevc wrote: 04 Nov 2016, 13:19 Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:
Meni je definitivno najboljši ligenj na črno, se pravi cel in neočiščen, pečen na gradelah. Tak je bolj sočen pa še drobovina da poseben okus. Pravzaprav zame ni boljše morske hrane :yeah:
Tako peces tudi vecje lignje? Recimo take, ki imajo 60dag-1kg? Kako dolgo se to pece?
Tako velikih še nisem ampak zadeva ni nič drugačna. Peci jih na visoki temperaturi, ko začne iz njih kapljati obrni. Jaz jih še malo ob straneh, da lepo zakrknejo tudi oči.

Re: Ligenj

Posted: 16 Nov 2017, 19:47
by kula shaker
Ja,tudi kila+ so mehki, če jih prav pripraviš.
Če jih pečeš v ponvi ti tudi jaz odsvetujem moko.
Tisto ko spečejo neočiščenega lignja se reče na šporko.

Re: Ligenj

Posted: 18 Oct 2018, 16:02
by Tikotoko
Lep pozdrav

sem začetnik, se sprašujem kako spucaš Lignja ter Sipo? Ribo znam za te stvari pa še nisem probal.

Zanima me tudi za iglico

Re: Ligenj

Posted: 18 Oct 2018, 17:17
by Đony
Kot prvo, umazan boš =)
Sipo prvo zmrznem, da je črnilo trdo, povlečem glavo skupaj z drobovino ven, še kost gre ven, očistiš iz glave , lovk , trupa in stranskih "perutk" kožo
in je, simpl, ane =) ni lih tako enostavno , pa gre. Dosti lažje narediš isto pri kalamaru, ker je tudi večji gre vse bolj na lahko. Lovke odrežem tam nekje za očmi, seveda daš ven še kljun in oči.
Tudi sipe se splača čistit saj so bol mehke kot kalamar, vsaj tako kot jih delam jaz z krompirjem.
In majhne sipe spuščaj, ker so dobre le kot sveža vaba, v kulinariki pa jih ni nič- razen za taljančke =)
lp

Re: Ligenj

Posted: 18 Oct 2018, 20:11
by peškador
Ne pozabi prešparat črnilo,če kaj ustvarjaš,ti bo prišlo prav.
Zame je to skoraj najbolj cenjen del sipe :bwahaha:

Re: Ligenj

Posted: 22 Oct 2018, 15:57
by Marko777
Živ. Ima kdo kak res dober recept za ocvrte jadranjske lignje, pa da ni čista klasika:) Hvala!

Re: Ligenj

Posted: 22 Oct 2018, 17:23
by sova

Re: Ligenj

Posted: 22 Oct 2018, 22:18
by kr'en
Ti niso ocvrti. :D

Sicer jih pa pri nas doma delamo na podoben način, še rajši pa imam tako narejene sipe.
Krompir na kose, lignje/sipe na komade velikosti "po želji", isto korenje, čebulo lepo nalistati. Potem pa vse to lepo v lončeno tepsijo s pokrovom, zaliti z olivnim oljem in malo belega vina, dodati začimbe po želji (origano, lovor, majaron, poper,...) soliti in peči na 180 stopinj vsaj uro in pol da so sipe in krompir mehki. :slin: