Stran 2 od 3

Re: Ligenj

Objavljeno: 04 Nov 2016, 17:05
Napisal/-a CBB
dmihevc napisal/-a:e super, to sem hotel slišat :yeah: Se pravi frišnega na žar? Kako je pa s samo trdoto - čvrstostjo (so dokaj trdi kadar so sveži)?

Hvala :)
Ne, niso, daleč od tega. Trdi ratajo, ko jih prepečeš. Pravilo je, da je ligenj pečen, ko začne puščati tekočino. To velja za fritezo in za žar. Več kot bo spustil,tekočine, bolj bo žilav.

Re: Ligenj

Objavljeno: 04 Nov 2016, 17:54
Napisal/-a dmihevc
CBB napisal/-a:
dmihevc napisal/-a:e super, to sem hotel slišat :yeah: Se pravi frišnega na žar? Kako je pa s samo trdoto - čvrstostjo (so dokaj trdi kadar so sveži)?

Hvala :)
Ne, niso, daleč od tega. Trdi ratajo, ko jih prepečeš. Pravilo je, da je ligenj pečen, ko začne puščati tekočino. To velja za fritezo in za žar. Več kot bo spustil,tekočine, bolj bo žilav.

Super hvala - bom poizkusil tako :) . Kako je pa z sipami, verjetno lahko na isti način?

Re: Ligenj

Objavljeno: 02 Nov 2017, 11:47
Napisal/-a spidx
Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu. 😁
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?

Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...

Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?

Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?

Re: Ligenj

Objavljeno: 02 Nov 2017, 13:31
Napisal/-a Psycho
Lahko skuhaš golaž. Kuhaš ga pa enako kot navadni golaž, samo da uporabiš lignje namesto drugega mesa. Nareži jih na poljubno velike kose, kožo lahko pustiš.
Jaz sem tako naredil sipin golaž in je bil odličen. :yeah:

Re: Ligenj

Objavljeno: 02 Nov 2017, 14:33
Napisal/-a sova
Evo en recept za brodet z lignji, če ga nisi že videl. https://www.youtube.com/watch?v=CNLNnCkPkqM Pa dober tek. :yeah: :slin: :lol:

lp

Re: Ligenj

Objavljeno: 02 Nov 2017, 15:41
Napisal/-a spidx
Obe vrjanti sta zanimivi, bo treba probat ni druge..
Upam le, da ligenj nebo prevec trd, ce se kuha cca 45-60min, verjetno nebi smel biti. 🤞👍

Hvala za informacije! 😁

Re: Ligenj

Objavljeno: 02 Nov 2017, 17:07
Napisal/-a Psycho
Sipe so bile po uri in pol kuhanja mehke ko puter, tako da verjetno tudi z lignji nebi smelo biti problemov. :yeah:

Re: Ligenj

Objavljeno: 13 Nov 2017, 10:49
Napisal/-a kula shaker
spidx napisal/-a:
02 Nov 2017, 11:47
Fantje, imam slabe 2,5kg lignjev in piknik v planu. 😁
Je kdo delal brodet z lignji v litozeleznem kotlu?

Malo sem pregledoval recepte, vendar vseeno se tukaj povprasam...

Lignji so teze okoli 500g, kako debelo se jih nareze?
Se kozo slece ali pusti?
Jih je potrebno prej prepraziti?
Kako dolgo se vse skupaj potem kuha?

Ima kdo kaksne izkusnje, nasvete, dober recept?
Če mi ostane ligenj od panule, ga zmeraj pripravim svežega. Očistim ga na hitro, kožo zmeraj pustim. Lahko ga pripraviš na več načinov. Lahko celega na žaru ali v ponvi zelo na hitro, lahko ga samo prerežeš, da dobiš zrezek in ga spohaš (dunajski), lahko na kolobarje,mokca pa na hitro ocvreš. Na te načine res zelo na hitro, da ostane mehak.Lahko pa narediš rižoto ali golaž. Tukaj pa dobro uro, da se razkuha in je spet mehak.

Dober tek, pa kakšno slikco prilepi :)

Re: Ligenj

Objavljeno: 13 Nov 2017, 17:47
Napisal/-a Orjak
dmihevc napisal/-a:
04 Nov 2016, 14:19
Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:
Meni je definitivno najboljši ligenj na črno, se pravi cel in neočiščen, pečen na gradelah. Tak je bolj sočen pa še drobovina da poseben okus. Pravzaprav zame ni boljše morske hrane :yeah:

Re: Ligenj

Objavljeno: 13 Nov 2017, 18:21
Napisal/-a spidx
Orjak napisal/-a:
13 Nov 2017, 17:47
dmihevc napisal/-a:
04 Nov 2016, 14:19
Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:
Meni je definitivno najboljši ligenj na črno, se pravi cel in neočiščen, pečen na gradelah. Tak je bolj sočen pa še drobovina da poseben okus. Pravzaprav zame ni boljše morske hrane :yeah:
Tako peces tudi vecje lignje? Recimo take, ki imajo 60dag-1kg? Kako dolgo se to pece?