Ligenj

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
Uporabniški avatar
zmešan
Prispevkov: 1520
Pridružen: 26 Nov 2012, 20:50
Kraj: litija -zg.jarše

Ligenj

Odgovor Napisal/-a zmešan » 30 Sep 2015, 13:17

Ima kdo kak res dober recept za pripravo.
Don't drink water,because fish fuck in it.

Uporabniški avatar
CBB
Prispevkov: 873
Pridružen: 04 Dec 2013, 16:28
Kraj: Horjul

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a CBB » 30 Sep 2015, 14:52

zmešan napisal/-a:Ima kdo kak res dober recept za pripravo.
Malo več povej o njem:) Frišen, zmrznjen, koliko velik... Kar se mene tiče frišni grejo direkt iz vrečke na rešetko... In boljšega NI. Če pa so zmrznjeni pa se da diskotirat...

Uporabniški avatar
zmešan
Prispevkov: 1520
Pridružen: 26 Nov 2012, 20:50
Kraj: litija -zg.jarše

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a zmešan » 30 Sep 2015, 15:12

Zzzmmmmmrrrrrrzzzzzzznnnnnnnjjjjjeeeeennnn. :bwahaha:
Koliko so veliki pa sam dobro veš.
Don't drink water,because fish fuck in it.

Uporabniški avatar
sova
Prispevkov: 821
Pridružen: 04 Apr 2013, 15:04
Kraj: Solkan

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a sova » 30 Sep 2015, 17:14

Če hočeš ti prlimam stran z recepti, vendar je v italianščini :oops: . Imaš pa tudi video posnetke.

lp.

Uporabniški avatar
zmešan
Prispevkov: 1520
Pridružen: 26 Nov 2012, 20:50
Kraj: litija -zg.jarše

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a zmešan » 30 Sep 2015, 17:25

Non parla italiano
Don't drink water,because fish fuck in it.

Uporabniški avatar
sova
Prispevkov: 821
Pridružen: 04 Apr 2013, 15:04
Kraj: Solkan

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a sova » 30 Sep 2015, 17:41

Vabene (v redu).:yeah: :yeah: :bwahaha: :bwahaha:

lp.

dmihevc
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Sep 2015, 18:31

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a dmihevc » 04 Nov 2016, 14:19

Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 2885
Pridružen: 16 Feb 2008, 17:21
Kraj: Domžale

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a kr'en » 04 Nov 2016, 14:28

Jap, dalmatinci pečejo celega. Bojda ostane bolj sočen. Drobovino verjetno na koncu samo potegneš ven, saj je vse kuhano.

Uporabniški avatar
CBB
Prispevkov: 873
Pridružen: 04 Dec 2013, 16:28
Kraj: Horjul

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a CBB » 04 Nov 2016, 14:37

dmihevc napisal/-a:Pozdravljeni!

Mene pa zanima kako vi pripravite jadranskega lignja na žaru, ga prej očistite ali pečete celega?
Namreč na enem hrvaškem videu sem zasledil, da ga pečejo na žaru celega, neočiščenega..Kako je potem z drobovino? :unsure:
Živjo,

temu se reče Lignja na šporko. Kar se mene tiče, je to daleč najboljša oblika SVEŽEGA lignja, za katerega veš, kako je bil ujet. Če pa kupiš lignja v ribarnici, potem ga nikar ne pripravljaj tako, ker bo verjetno poln peska, ki ti bo škrtal med zobmi. Namreč, takšni lignji so velikokrat ujeti s kočami in drugimi mrežami, s katerimi se lovi po tleh in tako ima ligenj veliko možnosti, da se valja po tleh kak kilometer.
Kar pa se drobovine tiče pri tako pripravljenem lignju - vse skupaj se skrči v eno bunkico, ki je malo večja od fižola. In ko pri pečenem lignju ven potegneš glavo se tista bunka drži zraven. Krake odrežeš pred očmi in poješ, ostalo od glave vržeš muci:)

Pripravo lignjev na "šporko", kar pomeni umazano lahko vidiš tule: https://www.youtube.com/watch?v=i9YEG8EEhAc

dmihevc
Prispevkov: 8
Pridružen: 06 Sep 2015, 18:31

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a dmihevc » 04 Nov 2016, 16:22

e super, to sem hotel slišat :yeah: Se pravi frišnega na žar? Kako je pa s samo trdoto - čvrstostjo (so dokaj trdi kadar so sveži)?

Hvala :)

Odgovori