Ligenj

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
Sandi
Prispevkov: 50
Pridružen: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a Sandi » 16 Feb 2021, 16:37

Prvič bom pekel lignja, v ponvi. Poleg tega, da nes pusti tekočine, kaj je najpomembnejše, da ne bo guma?
Koliko olja? Koliko ogreto? Koliko časa vsaka stran?

Uporabniški avatar
kula shaker
Prispevkov: 101
Pridružen: 26 Sep 2017, 14:59
Kraj: Ljubljana

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a kula shaker » 17 Feb 2021, 11:26

Najpomembnejše je, da ga ne pečeš predolgo, tam okoli 2 minuti na vsaki strani, na srednje močnem ognju.
Maščobe pa samo toliko, da prekrije dno.

Peter
Prispevkov: 147
Pridružen: 07 Nov 2017, 12:43

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a Peter » 18 Feb 2021, 12:04

Točno tako,nekateri pravijo tudi, ko začne pokat je gotov,jaz osebno ne čakam tako dolgo.
Dober tek.

Sandi
Prispevkov: 50
Pridružen: 03 Feb 2020, 17:46

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a Sandi » 18 Feb 2021, 16:24

Hvala. Poskusim naslednjič. Ker nisem vedel, se poskusil en recept. Olivno olje, voda, česen, peteršilj, krompir, začimbe. Pol ure kuhanja. Na koncu malo belega vina. Ligenj neverjetno mehek, ampak okus mi ni bil dober. Se mi zdi, da je vino dominiralo.

Uporabniški avatar
kula shaker
Prispevkov: 101
Pridružen: 26 Sep 2017, 14:59
Kraj: Ljubljana

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a kula shaker » 18 Feb 2021, 20:21

Jadranski ligenj je že sam po sebi tako dober, da zraven ne rabiš nobenih začimb, razen mogoče malo soli in popra. Nekako sem se navadil, da tudi morske dobrote delam na svinski masti, namesto vina pa večkrat dodam pivo, ker ima bolj nevtralen okus.

Uporabniški avatar
Langarion
Prispevkov: 48
Pridružen: 18 Sep 2017, 23:46
Kraj: Ljubljana

Re: Ligenj

Odgovor Napisal/-a Langarion » 19 Feb 2021, 18:10

Mojih 50 centov...

Ko dodaš vino je pomembno da ves alkohol shlapi. Se pravi je treba imeti še nekaj časa na ognju. Pa količinsko ne gre za pretiravat. Jaz bi dal max 0.5 dcl. Sicer pa vsak po svojem okusu...

Odgovori