Dagnje na žaru

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
Odgovori
Hud
Prispevkov: 38
Pridružen: 01 Mar 2019, 18:07

Dagnje na žaru

Odgovor Napisal/-a Hud » 26 Jul 2019, 09:51

Zelo dobra ideja za predjed. Kadarkoli pripravim to zadevo, vsi želijo recept. Je pa najlažja možna priprava za res dobro jed. Vse kar potrebujemo so dagnje in tržaška omaka.
Dagnje kupim zamrznjene polovičke (v Lj jih dobite v Šparu/Leclercu), kadar sem len v špar restavraciji vzamem tudi tržaško (računajo kot da si jedel omako :)).
Priprava:
Dagnje še zmrznjene z mesom navzdol položiš na razgreto ploščo. Po nekaj minutah (2,3min) jih s "špohtlom" zdrgneš s plošče. Na njih se mora narediti tanka skorjica. Dagnje obrneš, tako da je lupina na žar plošči. V vsako školjko vliješ cca pol žličke tržaške in "pokuhaš" par minut (tržaška omaka začne vreti).

Pa dober tek!

Remu
Prispevkov: 10
Pridružen: 25 Apr 2013, 09:19

Re: Dagnje na žaru

Odgovor Napisal/-a Remu » 07 Avg 2019, 13:39

Še moja različica:
Razgreta plošča,plin do konca, poliješ olivno olje, vržeš očiščene pidoče gor, pustiš 1 minuto, začneš mešati - obračati. Ko se odprejo in spustijo vodo (tukaj se lahko pojavi problem, saj ti v trenutku lahko ohladi ploščo, če imaš premali grelec), počakaš 1/2 minute, da tekočina malo izhlapi, dodaš tržaško omako, priliješ malvazijo in pobereš iz plošče.
Dober tek.

spicek
Prispevkov: 6
Pridružen: 21 Jun 2016, 09:53

Re: Dagnje na žaru

Odgovor Napisal/-a spicek » 12 Sep 2019, 08:05

Sam dagnje na žaru pripravim tako, da jih dam direktno na gardelo nad močno žerjavico.
Ko se odprejo so pečene v cca 4-5minutah.
Poberem jih dol iz rešetke zalijem z olivnim oljem oz. tržaško solato.

Odgovori