Škarpoč v trtnih listih

Prostor za (morske) recepte naših forumašev
Odgovori
Uporabniški avatar
sova
Prispevkov: 1056
Pridružen: 04 Apr 2013, 15:04
Kraj: Solkan

Škarpoč v trtnih listih

Odgovor Napisal/-a sova » 21 Maj 2017, 19:39

Sicer ni to moj recept, je pa prevzet od tukaj https://kuhinjazadva.com/2016/09/02/ska ... ih-listih/
Škarpoč v trtnih listih
nekaj večjih trtnih listov:
škarpoči
limona
timijan
bazilika
rožmarin
Najprej pripravimo trtne liste. Potrebno jih je dobro umiti v vodi, če nimamo kakšnih res domačih je še bolje, da jih pustimo, da se v vodi dobro odmočijo in se z njih sperejo morebitna škropiva. Če imamo res domače nešpricane liste pa je dovolj, da jih dobro umijemo. Zavremo vodo in jo dobro solimo. Ko voda zavre damo v vodo trtne liste in jih pustimo, da voda vre še okoli pet minut. Trtne liste nato vzamemo iz vode in jih ohladimo. Med tem časom, ko se listi hladijo, pripravimo ribe.
Ribe očistimo, v trup ribe vstavimo rezino limone, vejico timijana, bazilike in rožmarina. Nato jih dobro zavijemo v trtne liste. Ribe lahko pečemo v ponvi, sam sem jih spekel na žaru. Pekel sem jih toliko časa, da so bile oči bele. Riba ne bo prepečena, saj se v trtnih listih bolj ali manj kuha. Kot prilogo sem postregel cel pečen krompir na žaru, korenje in bučko. Krompir ter korenje je dobro predhodno malce pokuhati ter nato dati na ogenj. Seveda pečemo na delu žara, kjer ni tako vroče, da se nam zelenjava ne prismodi.

Jaz sem jih jedel pečene v ponvi pa ne me vprašat kake so, ker je že precej časa nazaj (30let) pol jih pa nisem več ujel. Predvsem smo jih lovili s puško in to blizu obale na globini 1-2m.

lp.
Slika

blisk
Prispevkov: 1515
Pridružen: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Škarpoč v trtnih listih

Odgovor Napisal/-a blisk » 07 Jun 2017, 12:59

Vse ok, samo če nimaš svoje trte za katero veš da ni špricana potem ta recept odpade. S tem ko liste opereš z njih ne spraviš dol škropiva. Večina škropiv je sistemikov kar pomeni da gredo v rastlino. Samo v vednost :yeah:

Bom pa sprobal recept, samo d pridem do Krka. Je škarpoč pod vsako skalo :yeah:

Odgovori