Jesenski ribolov

Plovec, A volo, Muharjenje in druge tehnike
Odgovori
goran7
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Avg 2008, 14:19

Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a goran7 » 06 Okt 2019, 22:03

Pozdravljeni.
Na kontinentu se z ribolovom ukvarjam od malih nog, kar pomeni da sem ob vodi že več kot 35 let... :fish:
Na morju sem ribaril do nekaj zadnjih let le občasno, zgolj zaradi preganjanja časa. Zadnjih par let pa večino letnega časa preživim s palico v roki, na hrvaški obali v okolici Zadra. Kljub temu, da na "kontinentu" lovim praktično vse ribe, na vse tehnike in z vso obstoječo temo, pa sem žal ugotovil, da so na morju povsem druga pravila...Marsikaj se da hitro naučiti, priučiti...vsega pa seveda ne tako zelo hitro.
Zadnjih nekaj let poleti lovim ali na grunt sistem prioritetno orade (v Ninskem zalivu je pač plitvo morje, s peščenim dnom, kjer je najbolj pogosta prav orada) ali pa na match palico ciplje/orade.
V "krompirjevih" počitnicah, torej konec oktobra imamo namen biti na morju par dni, seveda če bo vreme ok, bom lovil ribe. Zjutraj, zvečer...in pa seveda tudi kaj vmes :bwahaha:
Letos poleti sem prvič lovil na morskega črva. Če povzamem, so izkušnje bile take, da ko je riba delala, je bilo nekaj več prijemov na črva kot pa lignje. Ko pa riba ni delala, pa je itak bila popolna nula.
Imam nekaj vprašanj, prosim za odgovore le resne ribiče, ki so pripravljeni deliti kak nasvet.
1. vsake toliko zasledim po forumih, da kdo kaj ulovi tudi na piščanje meso. Kako se to pripravi? Piščančjo prsovino se posoli, da spusti vodo in postane trša? Kako dolgo se to počne? Ko postane meso trdo, se zavije v folijo, papir...? In predvsem, kako se potem daje na trnek-narezano na trak ali kako? Je vaba primerna za lov na plovec ali grunt in katere ribe se praviloma da ujeti na to vabo? Sprašuem zato, ker na določenih območjih pač prevladujejo različne vrste rib.

2. Zasledil sem tudi, da so tudi na morju na kostne črve na bolognez sistem ujeli orade in to lepe primerke. Ima kdo izkušnje s tem? Sam sem vsako leto razmišljal o tem, da bi probal, pa enostavno se mi zdi vredno nesti s sabo, ker se mi je zdelo, da tudi če bodo prijemi, bodo male ribee spraznile trnek prehitro.
3. Kakorkoli že celo večnost blinkam, pa se enostavno nisem nikoli lotil tega na morju. Prosil bi za kak predlog o tem, kaj poskusiti metati, ko sta palici nastavljeni na rodpodu in čas dopušča kakkno aktivnost, da hitreje mine čakanje na kak prijem. In v mislim imam 2 terena-plitvo morje do globine max 4 metre (Ninski zaliv) ali ostala mesta z obale, kjer je globina v zoni meta max 15 m, kjer vem plavajo šnjuri, kak brancin, ušate.-ciljam na te ribe, torej nič prevelikega (torej ne strelke, gofi itd...) Prosil bi za predlog kake "univerzalne" vabe, ki bi se jo dalo kupiti v Mb (Trofeja).

Hvala vsem, ki ste pripravljeni deliti kak nasvet. Pa dober prijem!!!

longcast
Prispevkov: 144
Pridružen: 04 Nov 2014, 16:43
Kraj: Ljubljana

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a longcast » 07 Okt 2019, 08:48

Zdravo Goran, zelo na hitro nekaj mojih odgovorov in mnenj.
1. Ne kompliciraj, črv je vrhunska vaba, ligenj univerzalna, lahko poizkusiš še z dagnjo ali sardelo. Meso pa pusti pri miru ;). Če boš šel ciljno na ribone, lahko poizkusiš z mesom, pa še to ne s piščančjim ampak puranjim (je trši in gre lažje na trnek). Preizkušeno ligenj v tem primeru da več rezultata...
2. Ne kompliciraj tudi tukaj. Orada gre na sardelo, lignja, voleka, raka, črva ... ne smemo pa zanemariti kruha. Če želiš eksperimentirati, daj rajši s slednjim.
3. DTD papalina 28g.

goran7
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Avg 2008, 14:19

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a goran7 » 07 Okt 2019, 09:44

Hvala za mnenje, verjetno je iz bogatih lastnih izkušenj in ne iz teorije. Za piščančje (puranje) meso sem vprašal zato, ker sem nešteto krat na ribolovu že doživel, da nič preizkušenega riba noče vzeti in potem probaš čisto nekaj "nevsakdanjega" so rezultati vidni takoj. Vseeno bi te prosil, če lahko zaupaš, kako si to meso pripravil in kako ga dajal na trnek (ovijanje s filoelastiko?).
Kruh je pa za orade itak preverjena vaba, sam sem jih ujel na kruh vsaj toliko kot na vse ostale vabe skupaj (in to med lovom cipljev, to pomeni na trnek max velikosti recimo 10 in tanek najlon, debeline max 0.18).

longcast
Prispevkov: 144
Pridružen: 04 Nov 2014, 16:43
Kraj: Ljubljana

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a longcast » 07 Okt 2019, 10:14

Kar se tiče oradolova in ribonov je kar iz izkušenj. Puranje meso ni potrebno posebej pripravljati lahko ga samo fiksiraš z elastiko. Kadar grem na ribone vzamem s seboj sinova, jaz pa samo natikam vabo. Ko dela, samo vlečeta ven in zgodi se, da nimam časa niti piti vode... ligenj in dagnja je preverjena metoda .... če boš šel na dagnjo, jo moraš pravilno odpreti https://www.youtube.com/watch?v=Nk2sucYZ2mA&t=

goran7
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Avg 2008, 14:19

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a goran7 » 07 Okt 2019, 10:41

A to lovite ribone z obale ali iz čolna, pa v katerem delu Jadrana, če ni skrivnost?

longcast
Prispevkov: 144
Pridružen: 04 Nov 2014, 16:43
Kraj: Ljubljana

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a longcast » 07 Okt 2019, 11:20

Ribone predvsem s čolna, je lažje, sicer gre pa tudi z obale čisto OK. Mivkast teren z malce večjo globino, sploh če tok je še toliko bolje. Kar se tiče ribonov jih lovim ali na Krku ali na Murterju. Če loviš s čolna je najboljša opcija (vsaj meni) naveza treh trnkov (eden pade na dno) in svinec cca 50g, če ni globoko lahko tudi 30g. Čoln spustim s tokom, so pa triki če najdeš jato, se lahko vrneš nazaj ...

goran7
Prispevkov: 16
Pridružen: 05 Avg 2008, 14:19

Re: Jesenski ribolov

Odgovor Napisal/-a goran7 » 07 Okt 2019, 12:05

Ja, iz čolna je seveda druga pesem kot pa iz obale...je verjetno bistveno lažje ribo najti.
Mi, betonski kontinentalci, pa iščemo kakšna mesta na obali kakor vemo in znamo. Čeprav sem se v zadnjih nekaj letih prepričal, da se popolnoma povsod da ujeti ribe, tudi če loviš popolnoma na slepo, brez poznavanja terena.

Odgovori