Hvala za kulinarične nasvete sam mene še zmerej zanima , ali je smiselno sedaj pozimi
lovit ugorja? Ali vsi pravite ,probaj pa pol še nam povej.
LP Robert
Lov ugora
Re: Lov ugora
Hja lej, na splošno velja, da če ni trneka v vodi se ne ujame, če imaš pa trnek v vodi imaš tudi možnost ujeti. Škodit vsekakor ne more.
Re: Lov ugora
Citiram iz Val Navtike:
"V zimskih in spomladanskih mesecih, ko je morje še hladno, se večina rib umakne v globino. Ker ugorji sodijo med redke ribe, ki se nahajajo blizu obale tudi v tem času, pa tudi zato, ker jih ni posebno težko loviti, menim, da so pravšnje ribe tudi za navtične ribiče. Ribolov na ugorje je za navtike primeren tudi zato, ker jih uspešno lovimo ponoči, ko po navadi ne plujemo in ker za tovrsten lov ne potrebujemo posebne in drage opreme.
Ima svojstveno obliko telesa, zato ga bomo težko zamenjali s kakšno drugo ribo. Njegovo telo je okroglo, dolgo in zaobljeno, ki pa se proti repu splošči. Ima sploščeno glavo, ki jo krasi dvoje velikih oči z zlato obrobo, prepoznaven pa je tudi po velikih ustih, v katerih pa ni nazaj obrnjenega zobovja, temveč drobni in izredno ostri zobki, ki spominjajo na krtačo.
Po hrbtu, torej zgoraj, je temno rjave ali temno sive barve, po bokih je siv, po trebuhu pa svetlo siv ali bel.
Po videzu, pa tudi po vijugastem načinu gibanja je nekoliko podoben kači, še najbolj pa svoji bližnji morski sorodnici mureni. Neizkušeni ribiči znajo manjše primerke ugorja zamenjevati tudi z jeguljami, ki ju ločimo po tem, da ima jegulja luske, ugor pa ne.
Ugorji živijo do 20 let. Odrasli ugorji so pravzaprav prave morske mrcine, saj zrastejo povprečno do 2 metra in 50 kilogramov. Rekorden primerek, ulovljen v bližini angleške obale, je tehtal preko 100 kg. Zagotovo pa so bili presenečeni tudi ribiči, ki so ob otoku Žirje na plano potegnili 2,5 metra dolgega in 68 kilogramov težkega orjaka. Tovrstni ulovi so seveda velika izjema, saj podatki govorijo, da je povprečna teža ulovljenih ugorjev v Jadranskem morju okoli 2 kg, ulov, težji od 5 kilogramov, pa je vreden ribiškega veselja.
Še to! Po zakonu je na vzhodni strani Jadrana dovoljeno uloviti, nato pa v lonec odnesti le ugorje, večje od 70 centimetrov.
Ribafiš-mizatiš
Ugorji ne sodijo med prvovrstne ribje dobrote, res pa je, da si je dober in pravi brodet brez njih težko predstavljati. Ob tem, da so odlična sestavina brodetov, lahko ugorjeve kolobarje pripravimo kot samostojno jed. Preden ugorjevo meso pražimo ali cvremo, ga nekateri za kakšne pol ure namočimo v mleko. Velike in debele, s tem pa nekoliko mastne ugorje, je najboljše pripravljati na žaru. Verjeli ali ne, ugorja lahko pripravimo tudi podobno kot pasulj, le da namesto prekajenega svinjskega mesa k belemu fižolu dodamo koščke ugorja in malce vina. Jed je nenavadna, zanimiva, celo naravnost odlična. Upam si trditi, da prav takšna, kot je kot je sam lov nanj"
http://www.val-navtika.net/val-137/ribolov/ugor/
Torej, kar pogumno na Obalo.....
"V zimskih in spomladanskih mesecih, ko je morje še hladno, se večina rib umakne v globino. Ker ugorji sodijo med redke ribe, ki se nahajajo blizu obale tudi v tem času, pa tudi zato, ker jih ni posebno težko loviti, menim, da so pravšnje ribe tudi za navtične ribiče. Ribolov na ugorje je za navtike primeren tudi zato, ker jih uspešno lovimo ponoči, ko po navadi ne plujemo in ker za tovrsten lov ne potrebujemo posebne in drage opreme.
Ima svojstveno obliko telesa, zato ga bomo težko zamenjali s kakšno drugo ribo. Njegovo telo je okroglo, dolgo in zaobljeno, ki pa se proti repu splošči. Ima sploščeno glavo, ki jo krasi dvoje velikih oči z zlato obrobo, prepoznaven pa je tudi po velikih ustih, v katerih pa ni nazaj obrnjenega zobovja, temveč drobni in izredno ostri zobki, ki spominjajo na krtačo.
Po hrbtu, torej zgoraj, je temno rjave ali temno sive barve, po bokih je siv, po trebuhu pa svetlo siv ali bel.
Po videzu, pa tudi po vijugastem načinu gibanja je nekoliko podoben kači, še najbolj pa svoji bližnji morski sorodnici mureni. Neizkušeni ribiči znajo manjše primerke ugorja zamenjevati tudi z jeguljami, ki ju ločimo po tem, da ima jegulja luske, ugor pa ne.
Ugorji živijo do 20 let. Odrasli ugorji so pravzaprav prave morske mrcine, saj zrastejo povprečno do 2 metra in 50 kilogramov. Rekorden primerek, ulovljen v bližini angleške obale, je tehtal preko 100 kg. Zagotovo pa so bili presenečeni tudi ribiči, ki so ob otoku Žirje na plano potegnili 2,5 metra dolgega in 68 kilogramov težkega orjaka. Tovrstni ulovi so seveda velika izjema, saj podatki govorijo, da je povprečna teža ulovljenih ugorjev v Jadranskem morju okoli 2 kg, ulov, težji od 5 kilogramov, pa je vreden ribiškega veselja.
Še to! Po zakonu je na vzhodni strani Jadrana dovoljeno uloviti, nato pa v lonec odnesti le ugorje, večje od 70 centimetrov.
Ribafiš-mizatiš
Ugorji ne sodijo med prvovrstne ribje dobrote, res pa je, da si je dober in pravi brodet brez njih težko predstavljati. Ob tem, da so odlična sestavina brodetov, lahko ugorjeve kolobarje pripravimo kot samostojno jed. Preden ugorjevo meso pražimo ali cvremo, ga nekateri za kakšne pol ure namočimo v mleko. Velike in debele, s tem pa nekoliko mastne ugorje, je najboljše pripravljati na žaru. Verjeli ali ne, ugorja lahko pripravimo tudi podobno kot pasulj, le da namesto prekajenega svinjskega mesa k belemu fižolu dodamo koščke ugorja in malce vina. Jed je nenavadna, zanimiva, celo naravnost odlična. Upam si trditi, da prav takšna, kot je kot je sam lov nanj"
http://www.val-navtika.net/val-137/ribolov/ugor/
Torej, kar pogumno na Obalo.....
Re: Lov ugora
Ali si kje zasledil kako je z njegovo krvjo?Menda je pogojno strupena ?
Re: Lov ugora
Je strupena, vendar tako kot pri drugih ribah je strup termolabilen in se pri višjih temperaturah razgradi...
Re: Lov ugora
Veliko sem prebral o ugorju in tudi precej pozabil.Sprašujem ker se mi zdi,da je bilo govora,da ne sme rana priti v stik s krvjo.Kdo kaj več ve o tem?
Re: Lov ugora
Ja o tem so nedavno pisali v RnJ. Tako da u bistvu se precej težko zastrupiš in moraš met že precej srečo. Ni pa nikjer omenjeno, da je ta strup tako močan da umreš zaradi njega (da no bo zdaj kake panike).lojz wrote:Veliko sem prebral o ugorju in tudi precej pozabil.Sprašujem ker se mi zdi,da je bilo govora,da ne sme rana priti v stik s krvjo.Kdo kaj več ve o tem?
Strinjam se z večino napisanega, manjše ugorje definitivno raje spuščajte, ker se vam do brugače maščeval iz groba s kako kostjo v grlu. In nima ga smisla pripravljati pečenega, raje se naučite delati brodet, ker je tako pripravljen odličen.
Re: Lov ugora
...evo,da mal osvežimo temo...
niso ravno veliki....cca. 2 -2,5kg...
pa brez zamere zaradi poškodb na glavi.. ...noč...skale..brez mreže...samo nož
niso ravno veliki....cca. 2 -2,5kg...
pa brez zamere zaradi poškodb na glavi.. ...noč...skale..brez mreže...samo nož
Re: Lov ugora
Pa prekrasen kaval.
To je meni po okusu najboljša riba, kar sem jih jedel do sedaj.
Mam pač zaj.... okus..
Čudovita košarica.
To je meni po okusu najboljša riba, kar sem jih jedel do sedaj.
Mam pač zaj.... okus..
Čudovita košarica.
Re: Lov ugora
..okus mašstayby wrote:Pa prekrasen kaval.
To je meni po okusu najboljša riba, kar sem jih jedel do sedaj.
Mam pač zaj.... okus..
Čudovita košarica.