Zobatec

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Uporabniški avatar
doctor78
Prispevkov: 363
Pridružen: 19 Jul 2012, 20:55
Kraj: Postojna

Zobatec

Odgovor Napisal/-a doctor78 » 27 Mar 2014, 09:38

V enem izmed YT video "tutorialov" glede zubolova so povedali, da se manjši zobatci zadržujejo bolj pri dnu oziroma okoli "domovanja", ker še niso toliko pogumni, da bi se pri lovu preveč oddaljili od "varnega" zavetja medtem, ko ta večji zobatci pa so že bolj pogumni in so pri lovu dolgoprogaši. To so njihove besede, ne moje, ker osebno o tem nimam še nobenih izkušenj.

Zolja
Prispevkov: 63
Pridružen: 25 Mar 2013, 09:26

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a Zolja » 27 Mar 2014, 13:31

doctor78 napisal/-a:V enem izmed YT video "tutorialov" glede zubolova so povedali, da se manjši zobatci zadržujejo bolj pri dnu oziroma okoli "domovanja", ker še niso toliko pogumni, da bi se pri lovu preveč oddaljili od "varnega" zavetja medtem, ko ta večji zobatci pa so že bolj pogumni in so pri lovu dolgoprogaši. To so njihove besede, ne moje, ker osebno o tem nimam še nobenih izkušenj.
Bi lahko držalo ja. Panulaši pravijo, da ob dnevih ko riba dela in na eni pošti ujamejo več zobatcev zaporedoma, je prvi skoraj vedno največji. Z vsakim naslednjim ulovom se ujame manjša riba. Kar bi lahko pomenilo da je največji tudi najhitrejši in vedno prvi pobere vabo. Ali pa da uveljavlja neko vlogo alfa samca v tropu in ko se zažene proti vabi se tudi hitrejši ali tisti zobatci ki so bliže vabi raje umaknejo :twisted: . Je pa res da prav dolgoprogaš zobatec ni (vsaj v ribjem svetu). Ni npr. tuna ali katera koli druga plava riba ki dejansko preplava na desetine/če ne stotine milj dnevno ko spremlja večje jate drobiža. Ima verjetno nekaj "omiljenih" punt, miljo ali dve narazen, med katerimi potem kroži glede na razmere v vodi in količino hrane. Je pa riba ki svoje hrane ne preganja milje in milje daleč ampak jo čaka na placih kjer ve da hrana je. Podvodni lovci pravijo da se točno vidi kdaj je zobatec v "hunting mode-u" in kdaj ne. Ko se ne hrani je okoli njih in v jati tudi dosti druge bele in sitne ribe. Vsi hengajo skupaj kot največji kolegi. Bolj ali manj plavajo ali se držijo enega placa dokaj nezainteresirano za svoje okolje. Ko mu zakruli v želodcu, druge ribe, njihova morebitna večerja, hitro začutijo spremembo v obnašanju in se spucajo. Takrat se ga na puško in seveda na palico tudi dosti lažje ujame, ni prav zbirčen. Podvodni lovci pravijo da prileti na ašto. Brez razmišljanja se zažene proti podvodnemu ribiči ki leži na tleh ali je skrit za kakšno skalo. Se skoraj sam zaleti in zapiči na ašto. Kar pa spet lahko traja 10 ali 20 min. na dan. Če ga ujameš na levi nogi je tvoj, skoraj ne glede na to kaj mu ponudiš.


LP Zoran

blisk
Prispevkov: 1515
Pridružen: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a blisk » 27 Mar 2014, 13:59

Zobatca v pol vode še nisem srečal pa sem preživel kar nekaj ur na čeki za zobatca. Vedno je bila jata v pasu 2 m od dna. Večji primerki pa so večinoma sami in se dvignejo malo više. Zobatec se ves čas drži nad termoklinom in ko je termoklin na 10 m je tudi zobatec tam. Tako da poleti ko je klin na 15 m je brez veze metat jig na 40 m globine ko ciljaš na zobatca. Isto velja za panulo, spomladi in jeseni ko je termoklin izenačen ga dobiš na vseh globinah, poleti pa precej bolj plitvo.
Pri podvodnem ribolovu pa je to poleg kirnije ena od rib zaradi katere je največ utopitev, čeka na 15 metrih globine in jata zubcev ki ti kroži 5 m stran od ašte. Tisto da prileti direkt na ašto je blo pred 20 leti, sedaj moraš zdržat vsaj 2 minute spodaj če bi ga rad sploh videl.
Je pa velika verjetnost da ga jig zdrma da se dvigne od dna, tako vsaj razlagajo kolegi ki se dajejo z vertical jiggingom, da boš pa videl zobatca da preganja plavo ribo je pa malo verjetnosti.

Uporabniški avatar
tinker
Prispevkov: 3306
Pridružen: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a tinker » 27 Mar 2014, 14:18

Zelo zanimiva debata !
Jaz sem gol in bos glede zubotov, poznam teorijo, a videl sem ga le 1x. V Vantačičih na Krku, takega v velikosti večjega šarga.
Je pa res, kar je je rekel Doctor, bral sem, da so v Grčiji celo posneli video live ball-a, kugle srdel v katero so se s strani zabijali gofi, od spodaj pa kirnje in zubci. Nekaj 10m od dna.
Moje mnenje je, da je 80 % VJ ulovov zubcev rezultat njegove agresije na vsiljivca, ki pade v njegov teritorij. Če poiščeš siko s primerno morfologijo za zubca, je ulov zelo verjeten, ne glede na to ali jaga ali ne. Revež si ne more pomagati, je pač lokalni šerif in glavni na vasi oz. na svoji siki.

amberSJ
Prispevkov: 320
Pridružen: 18 Maj 2012, 11:03

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a amberSJ » 27 Mar 2014, 15:09

za zubota tud podvodni lovci povedo da je izjemno previden in ne pride zlepa pofirbcat saj velikokrat vidijo samo obris ki že izgine al pa še to ne. tudi kar se tiče njegove požrešnosti ni tako neizbirčen. najbrž z razlogom panulaši stavijo žive igle pa kalamare namesto hig tech yozurije itd. zubo je temperamentna in hkrati plašna riba kar je mal nelogično ampak tko je. pa seveda pravi borec ko je zapet. prvovrstna riba v veliko pogledih....

blisk
Prispevkov: 1515
Pridružen: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a blisk » 27 Mar 2014, 15:42

Kaj pa če bi to preselili pod zobatca :yeah:
Ima pa amber prav, zobatec je marsikdaj tako prefrigan da ve koliko imaš domet puške, če tega nebi sam doživel bi bil prepričan da so pravljice :bwahaha: so pa tudi dnevi ko se ti dejansko zaleti v glavo :bwahaha:
Kar se pa vab tiče ga v določenem obdobju bolje lovijo na umetne kot na živo vabo in to v času drsta ko preganja vsakega vsiljivca in takrat je najboljša živa vaba ušata :yeah: Ušate so sovražnik št. 1 za zobatcove ikre

Zolja
Prispevkov: 63
Pridružen: 25 Mar 2013, 09:26

Re: Shore Jigi

Odgovor Napisal/-a Zolja » 30 Mar 2014, 20:03

blisk napisal/-a:Zobatca v pol vode še nisem srečal pa sem preživel kar nekaj ur na čeki za zobatca. Vedno je bila jata v pasu 2 m od dna. Večji primerki pa so večinoma sami in se dvignejo malo više. Zobatec se ves čas drži nad termoklinom in ko je termoklin na 10 m je tudi zobatec tam. Tako da poleti ko je klin na 15 m je brez veze metat jig na 40 m globine ko ciljaš na zobatca. Isto velja za panulo, spomladi in jeseni ko je termoklin izenačen ga dobiš na vseh globinah, poleti pa precej bolj plitvo.
Pri podvodnem ribolovu pa je to poleg kirnije ena od rib zaradi katere je največ utopitev, čeka na 15 metrih globine in jata zubcev ki ti kroži 5 m stran od ašte. Tisto da prileti direkt na ašto je blo pred 20 leti, sedaj moraš zdržat vsaj 2 minute spodaj če bi ga rad sploh videl.
Je pa velika verjetnost da ga jig zdrma da se dvigne od dna, tako vsaj razlagajo kolegi ki se dajejo z vertical jiggingom, da boš pa videl zobatca da preganja plavo ribo je pa malo verjetnosti.
Koliko jih pa imaš ujetih?

lp Zoran

blisk
Prispevkov: 1515
Pridružen: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Zobatec

Odgovor Napisal/-a blisk » 31 Mar 2014, 12:39

Na jig nobenega.
S puško pa 20+ nad 1,5 kila, največji 3,60, ne vem točno koliko ker sem delal statistike 20 let nazaj, potem se pa nisem obremenjeval s tem. Vsako sezono je padel kak. Morem pa priznat da zadnjih 5 let jih gledam samo z vrha.

Zolja
Prispevkov: 63
Pridružen: 25 Mar 2013, 09:26

Re: Zobatec

Odgovor Napisal/-a Zolja » 01 Apr 2014, 15:12

Jata ki se vrti v pol vode okoli sike: https://www.youtube.com/watch?v=74tbpOHFf3Q
Mixič podvodnega lova zobatcev, jih kar nekaj vmes ki priletijo na ašto. Pa mislim da posnetki niso 20 let stari: https://www.youtube.com/watch?v=rUipx3bhxRw

lp Zoran

Uporabniški avatar
Modra_Skusa
Prispevkov: 48
Pridružen: 13 Sep 2015, 16:04

Lov zobatca

Odgovor Napisal/-a Modra_Skusa » 29 Dec 2015, 16:25

Lep pozdrav.

Pomembno, da se zavedamo da je zobatec najbolj iskana in najbolj cenjena riba iz druzine luskavk. Prav tako velja za krono ribolova in z vso pravico nosi naslov Car rib.

KJE GA NAJDEMO?

Zobatca najdemo vzdolz cele jadranske obale, nad kamnitim in trdim dnom. Dobro je tudi vedeti da se izogiba blizini cloveskih naselij, luk, motnih voda, mrtvih zalivov brez tokovanja in muljatih ali pescenih tal. Najbolj znana lovisca zobatca so okoli Sibeniskih in Zadrskih otokov, Pule, Rovinja, Visa, Lastova, Mljeta in Palagruze. Zadrzuje se v pasu od 5 do 30 metrov.

KDAJ IN KAKO GA LOVIMO

Sicer vsi dobro vemo, da se najveckrat zobatca lovi na panulo z zivo iglo ali lignjem, poznamo tudi lov zobatca z obale z klasicnimi surf palicami. Zobatca malo bolje lovimo poleti in jeseni, izkljucno podnevi, kadar piha lahek veter. Tudi Zobatec se kot vecina drugih rib pozimi zavlece v globino in ga je tezko ujeti iz obale.
Ce ga lovimo iz obale, najpogosteje uporabljamo sistem na grunt, ki lahko na trnek namestimo zivo ribo, pri tem pa je najbolje da uporabimo ribo, ki smo jo ujeli na terenu, na katerem pricakujemo zobatca. Lahko uporabimo : Usato,spara,kneza,skarpuna,kanjaca. V tem primeru velja; Velika vaba, velika riba in majhna vaba, majhna riba.

Pa naj omenim se nekaj iz vidika panule. Pri panuli je zazeljeno da uporabimo zivo vabo (Najbolj znani sta zivi ligenj in ziva iglica). Za jeskanje zive iglice / lignja uporabimo klasicen tandem. Tandem je predvez z 2-3 trnki, (odvisno od velikosti vabe). Zivo vabo nastavimo na trnek/ na tandem in spustimo za colnom v dolzini 20m. Pri panuli na zobatca moramo z colnom peljati blizu obale, pri tem pa moramo vedeti da se nahaja samo na kamnitem dnu.

KAKO RAVNATI KO ZOBATEC PRIME VABO?

Trenutka, ko Zobatec napade vabo, ne moremo zamenjati z nicemer drugim. Prvi udarec je silovit, nakar sledi beg v najbljizni zaklon. Zato moramo biti pripravljeni in v trenutku poteze zobatca, udariti nazaj z mocno kontro. Ce nam uspe zobatca privleci do obale, sta podmetalka ali gaf nujna.
Nazadnje spremenil Modra_Skusa, dne 29 Dec 2015, 17:30, skupaj popravljeno 1 krat.

Odgovori