Ne vem, če še koga drugega zanima ampak kako majstri očistite, uporabite in pripravite sipo?
Jaz s palcem prvo na zgornji strani počasi potiskam v vrečko ali kaj pač to je, da popustijo vse vezi med telesom in drobovjem.
Potem še na spodnji strani s kazalcem tisto vez ali dve proti sebi pretrgam.
Za glavo povlečem vso drobovje ven, poiščem tisto cevčico do vrečice s črnilom in se z nohti prebijem do nje.
Vrečico lepo počasi potegnem ven.
Z nožem na notranji strani par mm pod vrhom zarežem do kosti in nož ob kosti zapeljem notri ter ga zasučem in prerežem kožo pod kostjo.
Kost prvo na eni in potem na drugi strani ločim/odtrgam od telesa.
Obrnem in sperem notranjost ter nazaj obrnem in sperem še zunanjost.
Zaenkrat tisto dvojno kožo, ki je nad in pod kostjo potem dokaj površno odtrgam - ne kompliciram.
Iztisnem, če nista že zunaj, in iztegnem obe dolgi lovki ter glavo z drobovjem položim na deščico.
Z nožem pred očmi odrežem lovke in iztisnem ter odttrgam kljun.
Sperem in to je to. Ostalo zavržem. Bi lahko oz. moral še kaj uporabiti?
Najraje imamo pečeno na vroči plošči s poljubčkom olivnega olja na koncu.
Sipa
Re: Sipa
Jaz za čiščenje sipe ne uporabljam nobenega noža. Sipo primem, in ji kost potisnem proti zadnjemu ,delu, kost ima zadaj konico in prebode kožo in gre lepo ven. Potegnem ven glavos kupaj z drobovino in odtrgam oči in kljun ter seveda drobovje. Telo obrnem okrog kot nogavico in očistim ostanke drobovine in to je to.
Re: Sipa
Kožo ne rabiš završt, oz vsaj ne vidim razloga zakaj bi jo. Če te ne moti žilavost sipinega mesa, zakaj bi te pa motila njena koža, ki je kvečjemo enako žilava.krapar wrote:Poje se le meso, kožo zavržeš oz. Porabiš za ribolov, sipino kost pa imaš lahko za spomin...
Re: Sipa
Sam kože ne odstranim, sploh ne če je potem pečena na žaru. Isto velja za hobotnico in lignja.
Očistim jo pa tako da dam dva prsta med glavo in trup pod kostjo, povlečem proti dol da se loči glava in jo povlečem skupaj z drobovjem ven. Potem previdno odstranim vrečko s črnilom, nato pa še drobovino. Z dvemi prsti stisneš kljun čimbolj pri glavi in skoči sam ven. Kost kot je en že povedal samo porineš ven, splahneš in to je to. Ne rabiš niti noža.
Očistim jo pa tako da dam dva prsta med glavo in trup pod kostjo, povlečem proti dol da se loči glava in jo povlečem skupaj z drobovjem ven. Potem previdno odstranim vrečko s črnilom, nato pa še drobovino. Z dvemi prsti stisneš kljun čimbolj pri glavi in skoči sam ven. Kost kot je en že povedal samo porineš ven, splahneš in to je to. Ne rabiš niti noža.
-
- Posts: 710
- Joined: 05 Jun 2012, 20:49
Re: Sipa
Kožo pustim gor pri vseh glavonozcih vdcjega ali manjsega formata (razen lignjev vcasih...). Se mi zdi da ostane meso pečeno s kožo vedno bolj mehko kot brez.
Fishing relaxes me. It is like yoga except I still get to kill something.