Sipa

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
miran
Prispevkov: 380
Pridružen: 29 Jun 2011, 10:27
Kraj: Maribor

Sipa

Odgovor Napisal/-a miran » 10 Jun 2013, 21:57

Ne vem, če še koga drugega zanima ampak kako majstri očistite, uporabite in pripravite sipo?

Jaz s palcem prvo na zgornji strani počasi potiskam v vrečko ali kaj pač to je, da popustijo vse vezi med telesom in drobovjem.
Potem še na spodnji strani s kazalcem tisto vez ali dve proti sebi pretrgam.
Za glavo povlečem vso drobovje ven, poiščem tisto cevčico do vrečice s črnilom in se z nohti prebijem do nje.
Vrečico lepo počasi potegnem ven.
Z nožem na notranji strani par mm pod vrhom zarežem do kosti in nož ob kosti zapeljem notri ter ga zasučem in prerežem kožo pod kostjo.
Kost prvo na eni in potem na drugi strani ločim/odtrgam od telesa.
Obrnem in sperem notranjost ter nazaj obrnem in sperem še zunanjost.
Zaenkrat tisto dvojno kožo, ki je nad in pod kostjo potem dokaj površno odtrgam - ne kompliciram.
Iztisnem, če nista že zunaj, in iztegnem obe dolgi lovki ter glavo z drobovjem položim na deščico.
Z nožem pred očmi odrežem lovke in iztisnem ter odttrgam kljun.
Sperem in to je to. Ostalo zavržem. Bi lahko oz. moral še kaj uporabiti?
Najraje imamo pečeno na vroči plošči s poljubčkom olivnega olja na koncu.

krapar
Prispevkov: 64
Pridružen: 07 Jun 2013, 11:36

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a krapar » 10 Jun 2013, 22:11

Poje se le meso, kožo zavržeš oz. Porabiš za ribolov, sipino kost pa imaš lahko za spomin...
se opravičujem za morebitno nejasnost ali slovnične napak!
hvala za razumevanje!
uspešen prijem želim
lp krapar

Mugo
Prispevkov: 1
Pridružen: 21 Apr 2013, 10:11

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a Mugo » 11 Jun 2013, 07:06

Jaz za čiščenje sipe ne uporabljam nobenega noža. Sipo primem, in ji kost potisnem proti zadnjemu ,delu, kost ima zadaj konico in prebode kožo in gre lepo ven. Potegnem ven glavos kupaj z drobovino in odtrgam oči in kljun ter seveda drobovje. Telo obrnem okrog kot nogavico in očistim ostanke drobovine in to je to.

Daniel R
Prispevkov: 585
Pridružen: 28 Mar 2010, 01:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 11 Jun 2013, 14:19

krapar napisal/-a:Poje se le meso, kožo zavržeš oz. Porabiš za ribolov, sipino kost pa imaš lahko za spomin...
Kožo ne rabiš završt, oz vsaj ne vidim razloga zakaj bi jo. Če te ne moti žilavost sipinega mesa, zakaj bi te pa motila njena koža, ki je kvečjemo enako žilava.

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3024
Pridružen: 16 Feb 2008, 17:21
Kraj: Domžale

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a kr'en » 11 Jun 2013, 14:27

Če smo že pri tem jaz tudi stran dajem kožo.

blisk
Prispevkov: 1517
Pridružen: 20 Jan 2012, 19:15

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a blisk » 11 Jun 2013, 15:51

Sam kože ne odstranim, sploh ne če je potem pečena na žaru. Isto velja za hobotnico in lignja.
Očistim jo pa tako da dam dva prsta med glavo in trup pod kostjo, povlečem proti dol da se loči glava in jo povlečem skupaj z drobovjem ven. Potem previdno odstranim vrečko s črnilom, nato pa še drobovino. Z dvemi prsti stisneš kljun čimbolj pri glavi in skoči sam ven. Kost kot je en že povedal samo porineš ven, splahneš in to je to. Ne rabiš niti noža.

Twinman1979
Prispevkov: 705
Pridružen: 05 Jun 2012, 20:49

Re: Sipa

Odgovor Napisal/-a Twinman1979 » 21 Dec 2013, 19:45

Kožo pustim gor pri vseh glavonozcih vdcjega ali manjsega formata (razen lignjev vcasih...). Se mi zdi da ostane meso pečeno s kožo vedno bolj mehko kot brez.
Fishing relaxes me. It is like yoga except I still get to kill something.

Odgovori