Grancevola & grancipori

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
turx
Prispevkov: 53
Pridružen: 13 Jun 2012, 17:30

Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a turx » 15 Jul 2012, 17:23

Maja squinado - Grancevola-granceola
Slika

Grancipor
Slika

Med potapljanjem na Hrvaškem, večkrat opazim te 2 vrsti rakov. Za grancevola sem skoraj siguren, da je pravi, le da so tisti jih jaz vidim veliko bolj zaraščeni. Za granciporja sicer nisem siguren, saj sem ze veckrat videl velikanske rakovice, nevem pa če so bili to granciporji.

Kot sem prebral na internetu, se lahko s temi raki, pripravi veliko dobrot(testenine,buzara, solata,...).

Zato me zanima, če ima kdo izkušnje z lovom teh rakov?
Predvsem me zanima, če so to isti raki, kot jih jaz videvam me travo...:D

Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 15 Jul 2012, 17:43

Ker ne obstaja nobena naprava za snemanje in download spomina iz tvoje glave, ni nobenega načina, da ti povemo, če so to tiste rakovice, ki si jih ti videval ;)
Kar se pa tiče lova: enostavno jih ujameš z roko in je to to. Lahko se lovijo tudi v vrše in mreže, samo je to nam, kot tujcem, nedosegljiva oprema.
Imajo pa tudi rakovice lovostaj, tako da poišči informacije, kdaj se jih lahko lovi.

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3125
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a kr'en » 15 Jul 2012, 17:47

Daniel je pozabil povedat, da se jih prime od zadaj ali z vrha, ne od spredaj da nebo kak prst postal neuporaben za nekaj časa. :mrgreen:

Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 15 Jul 2012, 17:56

kr'en napisal/-a:Daniel je pozabil povedat, da se jih prime od zadaj ali z vrha, ne od spredaj da nebo kak prst postal neuporaben za nekaj časa. :mrgreen:
Ja a ni to nekako samoumevno? Sicer pa rakovice (tiste taprve na sliki, ki jim v Dalmaciji rečejo grancigula) tako nimajo močnega stiska. Tisti tadrug (kosmej, žbirac) je pa čisto druga zgodba.

Uporabniški avatar
freaky_h2o
Prispevkov: 42
Pridružen: 31 Maj 2012, 21:33
Kraj: Litija-Spodnji Hotič

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a freaky_h2o » 06 Avg 2012, 21:21

Tale prvi ki mu na Slovenski obali pravijo ˝Grancipor˝ je krivec da jaz v eni noči pustim kar nekaj trnkov v vodi in delajo samo škodo na opremi v vodi. Baje je pa dober kar cel (čeprav eni pravijo,da porabiš samo klešče) za brodet (ki da zelo specifičen okus) v kombinaciji s kako sipo in še čim (domačini na Slovenski obali v brodet vse mogoče stvari not ˝zmečejo˝). Te domačini me na vsak način želijo prepričat,da mi je lahko žal,da ne vem kaj zamujam kako dober je brodet (jedel in probal ga pa nisem še nikoli).

Uporabniški avatar
proton
Prispevkov: 621
Pridružen: 05 Avg 2008, 10:01

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a proton » 06 Avg 2012, 22:17

Res ne veš, kaj zamujaš ;)

Komarčeroso
Prispevkov: 74
Pridružen: 13 Sep 2012, 17:59

Re: Grancevola & grancipori

Odgovor Napisal/-a Komarčeroso » 16 Okt 2012, 19:05

Na enem izmed nočnih ribolovov, je tudi nas presenetil tale rak, ki mu js pravim kar "morski pajek", ker res tako zgleda. :D

Lov je bil tisti večer nasploh poven presenečenj, a o tem kdaj drugič.. Vglavnem palice so postavljene, riba dela, a se jo čaka, ko kar na enkrat na eni izmed palic vidim premik signalizatorja. Čudni premiki, kratki, enakomerni in počasni. Gledamo trije v eno palico kot tele v nova vrata, kaj je zdaj to na drugi strani...zategnit ali počakat?? Vse skupaj je bilo podobno premikanju ene lene hobotnice.. Ko v roku 5ih ali 10ih minut ni in ni bilo pravega potega, samo enakomerni trzlaji in počasno odvijanje mašince, se odločimo kontrirati, pa bo kar bo. Kontra na pouno, palca pa u podn.. Težko izvlačenje brez upora..se sprašujemo da ni res hobotnica.. Bila je že tema in ko z baterijo osvetlimo ulov v vodi, začudenje... Rak, oz po moje "pajk", zamotan u najlon na katerem je bil mali arbunčič. Se mi je že zgodilo da je bila riba gor in sploh ni potegnila, ampak da je gor toliko časa da jo napade rak in se pri tem zamota u najlon, se mi pa še ni zgodilo. Tisto noč je bilo presenetljivo veliko ulova s podobnimi ekstremi, tako da smo raka vrnili v morje, zakar mi je še danes žal, saj sem naslednji dan slišal, kakšna specialiteta je to. Glede na to da se zaradi sinusov ne morem več potapljati, bo potrebno počakati na naslednjega, da se zaplete, če ga bom hotel poizkusiti.. :ojej:

Slika

Odgovori