Pic

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 585
Pridružen: 28 Mar 2010, 01:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Pic

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 26 Jun 2011, 23:04

(Puntazzo puntazzo)
(karoc, orišac, šiljac, špic)

Ang.: Sharpsnout sea bream
Franc.: Sar a museau pointu
Nem.: Spitzsbrasse
Ital.: Puntazzo
Eden izmed pazljivejših in nezaupljivejših šparidov je pic. To na pogled lepo in kulinarično zelo okusno ribo, ki obiskuje predvsem kamnite predele obale kjer išče kaj za pod zob, kakega raka, školjko, ali pa samo algo, žal ga srečujemo vse redkeje. Elegantno in počasi križari nad dnom, sam ali v skupini, neredko v družbi drugih šparidov. Če ga presenetite med hranjenjem v kaki razpoki od presenečenja ne ve kaj bi. Tak trenutek mu lahko zapečati življenje-seveda če imate pri sebi podvodno puško.
Telo pica je podobno šparovemu, šargovemu ali fratrovemu. Je ovalne oblike in visoko bočno sploščeno. Po bokih je srebrno-sive barve, z 7-9 vertikalnimi črnimi progami. Gobček ima šiljast, rahlo izbočen, z naprej štrlečimi zobmi zaradi načina hranjenja. Oko je normalne velikosti, medočesni prostor pa je zatemnjen. Prsne plavuti ima dolge in šiljaste. Na korenu repa ima širok na spodnjem delu prekinjen črn “prstan”. Repna plavut je široka in črna po obodu. Zraste do dolžine 47 cm in 2,5 kg teže, ampak povprečen primerek je težak 200 gramov. Mresti se na začetku leta.

Slika

Prebiva od Biskajskega zaliva do Sierra Leone v vzhodnem Atlantiku, ter po celem Mediteranu. Ob Jadranski obali je povsod prisoten, ampak nikjer ni preveč številčen. Drži se kamnite obale, notranjega ali odprtega morja. Najraje ima trde z algami obrasle pozicije, kjer ga lahko najdemo v večjem številu, najdemo ga pa tudi na vseh ostalih terenih. Kakšen primerek se lahko najde tudi na muljnatem dnu, še posebej, če je v bližini kaka skala. Pogost je tudi okoli lukobranov. Odgovarja mu tudi zaslajeno morje. V glavnem se zadržuje med 5 in 20 metri globine čeprav zaide tudi 100m globoko.
Ker največ živi na kmnitih terenih ga je tam potrebno tudi iskati. Lovimo ga največ z obale, redkeje z barke. Ulovimo ga lahko tudi na lahki parangal, ampak redkeje kot fratra in šarga. Najbolje ga je iskati daleč od naselij, saj je pogosto žrtev podvodnih ribolovcev in mrež potegač, ki so precej neslektivne. Pica se lovi podnevi, redkeje ponoči. Najpogosteje je Pic del ulova pri lovu drugih šparidov in ostale ribe. Izbor vab za pica je precej raznolik. Zagrize v školjke, rake, črve, še posebno na velikega morskega črva. Vabo vzame previdno, jo počasi požira in prav tako vleče laks. Preden damo kontro je potrebno nekaj časa počakati, saj mu v nasprotnem primeru potegnemo vabo iz ust in z ulovom ni nič. Ko je zateg uspešen je pic zelo borben in se, če mu dopustimo, zavleče v kakšno razpoko iz kjer ga ne bomo več dobili.

Odgovori