Fratar

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Fratar

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 24 Jun 2011, 12:15

(Diplodus vulgaris)
baraj, crnoguz, pop, oluz, crnošijac

angl.: Base
franc.: Sargue originare
nem.: Gemeine brass
ital.: Sargo comune

Fratar je še eden od značilnih prebivalcev kamnitega dna. Brez njega bi ribolov težko bil to kar je. S kjer koli vržete trnek, pa naj bo to s pomola, čolna, ali če položite parangal, ga boste najverjetneje ujeli. Uloviti se ga da podnevi, še bolje pa ponoči ali ob zori. Pri vabah ni izbirčen, redko katero ribo lahko lovite na toliko različnih vab kot Fratara. Ko začnejo gristi potem jih lahko ven vlečete skoraj kot po tekočem traku, toda tako hitro kakor začnejo gristi tudi prenehajo in jih pri grizenju vab nadomesti drugi drobiž kot so Pirke, Kanjci, knezi itd…
Telo Fratra je visoko, bočno sploščeno, v profilu ovalno. Po hrbtu in bokih je rumenkasto-siv ali zeleno-siv, ponekod z vijoličnim sijem na zgornji tretjini telesa. Po bokih ima vodoravne zlate proge. Gobček ima šilast z močnimi čeljustmi. Za debelimi ustnicami se nahajajo dletasti zobje. Profil glave je raven z rahlo grbico med očmi. Za glavo se nahaja karakteristična vertikalna črna proga, ki lahko sega do prsnih plavuti. Prav tako ima na korenu repa črn obroček, kot večina Šparidov. Repna plavut je velika, dvokraka z črno obrobo. Prsne plavuti so dolge in šilaste.

Slika

Prebiva na območju od Britanskih otokov do Angole v vzhodnem Atlantiku in v Mediteranu. V Jadranu ga je moč povsod. Predvsem manjši primerki se najdejo povsod ne glede na vrsto in konfiguracijo dna. Nahajajo se v zaprtih kanalih, zalivih, lukah, kot tudi na odprtem morju. Oslajeno morje jih prav nič ne moti. Ko odrastejo se držijo kamnite obale in bolj globljih predelov, razpok in dna z veliko luknjami in precepi. Najdemo jih lahko tudi na bolj ravnem obraslem dnu, še posebej, če je kje blizu kak precep ali večja skala. Živijo v večjih ali manjših jatah. Najdemo jih na 5-30 metrov globine, čeprav lahko zaidejo tudi do 100m globoko.
Dokler je majhen je neoprezen, radoveden, pogosto v spremstvu rib ki rijejo po dnu. Ko pa odraste postane plah in se ga redko vidi ob obali. Hrani se z školjkami, rakci, črvi... Prav vse vabe, ki so bile naštete so dobre za dnevni lov, za nočni lov pa je treba izpostaviti predvsem velikega morskega črva. Pravi lov na fratre se odvija ponoči, čeprav imamo lahko tudi podnevi uspešen lov. V nočeh obsijanih z mesečino se ne more upreti fluorescentnem migajočem zalogaju. Lovi se s trde obale, z palico in rolo, ki sta v tem lovu nenadomestljivi.
Lovi se na odmet z enim ali dvema trnkoma z drsnim svincem. Laks naj bo debeline največ 0,35mm. Nekateri ribiči lovijo tako da potujejo, to pomeni, da če na enem mestu kmalu ne ulovijo nič se pomaknejo naprej vzdolž obale na novo pozicijo. Pri takem načinu pogosto veliko trgamo naveze. Na tak način lahko lovimo tudi iz čolna, čeprav se pri lovu z čolna bolj uporablja povraz. Frater je pogost ulov tudi na parangalih

Odgovori