Arbun

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Arbun

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 24 Jun 2011, 12:07

(Pagellus erythrinus)
Ribon, Ribun

Angl.: Sea bream
Franc.: Pagel commun
Nem.: Kleine
Ital.: Roseto

Arbun je gotovo ena najlepših rib Jadrana. Ribiči ga obožujejo. Vabo popade konkretno, brez razmišljanja.Tudi kar se tiče dna ni izbirčen in se ga lahko najde skoraj povsod. Da ga ni več, kakor ga je, so krive koče, ki preorjejo dno in poberejo ven bolj ali manj vse.Tako so koče očistile tudi njegova globlja in težje dostopna prebivališča. Ko ga imamo na trnku je borben do zadnjega trenutka, še posebej je užitek ujeti večjega, nadpovprečnega arbuna, kateri pa so žal vse bolj redki. Tudi kulinarično je med najboljšimi ribami.
Telo arbuna je bočno sploščeno in ovalne oblike. Je rožnato-rdeče barve, ki je po bokih svetlejša z srebrnim odsevom. Trebuh ima bel. Odrasli primerki imajo po telesu raztresene plavkaste pege.Gornji profil glave je raven, oko veliko, usta pa močna in šilasta. Rob škržnega poklopca ima temneje rdeče obarvan. Je izvrsten plavalec, na kar nakazuje njegova repna, velika, dvokraka plavut.
V dolžino zraste do 60cm in je lahko težek 3kg. Povprečni primerki pa so težki 10-15 dag. Drsti se v drugi polovici pomladi in v začetku poletja. Spolno dozori v prvem ali drugem letu življenja. Je hemafrodit-do dolžine 17-18 cm in starosti okoli 3 leta je samica, potem pa postane samec.

Slika

V vzhodnem Atlantiku biva od Skandinavije do Kapverdskih otokov. Živi v celem Mediteranu, s tem, da je v Črnem morju redek. V Jadranu ga je moč najti povsod, več pa se nahaja v kanalih in bližje obali, kot pa na odprtem morju. Prebiva na globinah od 10 do 180 metrov globine, najpogostejši pa je na globinah 20 do 100 metrov. Zadržuje se nad peščenim, muljnatim, lupinastem dnom in nad kombinacijami naštetih. Najbolj mu odgovarjajo področja obrasla z raznimi spužvami in bogata z iglokožci (morski ježki,…)
Najštevilčnejši je v Istri, okoli otoka Suska, Silbe, Oliba ter na Zadarskem in Šibenškem področju. Proti jugu je slabše naseljen. Največ ga je ob severni obali Pelješca. Arbun zahaja tudi v zalive, tudi zaprte in oslajene.
Arbun se zadržuje v jatah, čeprav se povsod najde tudi kak osamljen primerek. Čeprav je drugačen od fratrov si pogosto z njimi deli terene. Pri hrani je neizbirčen, tako da zagrize v školjke, rakce (še posebno rad ima raka samotarja, škatara po hrvaško), črve, glavonožce, morsko kumaro…
Lovimo ga podnevi pa tudi po noči, po mesečini, največ jeseni in spomladi. Najpogosteje se lovi iz barke, kjer pa ni izlovljen se ga lahko lovi tudi iz obale. Lovimo ga s tunjo namenjeno šargu, fratru ali oradi. Vabo vzame z dna ali malo dvignjeno od dna. Poznavanje pozicij je eden važnejših faktorjev pri lovu arbuna. Ker niso stalno naseljeni na enem območju, kot recimo zobatec, jih je treba iskati, to se lahko stori tako, da se barke ne sidra ampak se pusti, da jo nosi tok. Ob enem pa imamo sistem v vodi, tako se s tem stalno premika. Sistem mora biti ravno toliko nad dnom da svinec, ki je nakoncu občasno zadeva ob dno. Ko nekje ujamemo kak primerek se ustavimo in lovimo, če ujamemo še kaj se sidramo in lovimo dalje, če ne pa spet pustimo, da nas nosi tok.
Če pa lovimo iz zasidranega čolna je priporočjivo prehranjevati (brumati, toriti), tj., da v staro vrečo od krompirja damo nekaj zmletih srdel, školjk, kruha in še česa, obtežimo in spustimo na dno. Vonj bruma ribe primami, da pridejo bližje in jih tam tudi zadrži.
Arbune ki so majhni in nedorasli izpuščajte nazaj, da še malo zrastejo.

TrNek
Prispevkov: 24
Pridružen: 27 Jun 2014, 20:59

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a TrNek » 21 Apr 2018, 22:42

Zivjo, a je za te ribe znacilne da imajo ribje uši? Danes sem ulovil dva in oba sta jih imela ...

Uporabniški avatar
Psycho
Prispevkov: 1186
Pridružen: 06 Jun 2011, 14:12
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a Psycho » 22 Apr 2018, 18:15

Ja, precej ribonov ima uši, ponavadi na telesu, včasih pa tudi v ustih na jeziku.
Usus magister est optimus.

TrNek
Prispevkov: 24
Pridružen: 27 Jun 2014, 20:59

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a TrNek » 22 Apr 2018, 20:43

Pa je taka riba uzitna?

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3160
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a kr'en » 22 Apr 2018, 20:55

Je, če se ti ne gravža, samo odstraniš uš in ribo normalno pripraviš. Nočeš vedet kaj sem že videl v ribah pa sem jih vseeno pojedel. Vedno gledam, da so res dobro toplotno obdelane in ni problemov. Nič sašimija torej. :rofl:

Uporabniški avatar
Psycho
Prispevkov: 1186
Pridružen: 06 Jun 2011, 14:12
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a Psycho » 22 Apr 2018, 21:02

Riba z ušmi je popolnoma užitna, saj ti paraziti le pijejo gostiteljevo kri.
Je pa zanimivo to, da v primeru ko se uš prime na ribji jezik, ga sčasoma tako izsesa, da jezik odmre, uš pa prevzame funkcionalno vlogo le-tega. Tako se riba lahko še naprej normalno prehranjuje in tako nudi hrano parazitu v ustih.
Usus magister est optimus.

Uporabniški avatar
Đony
Prispevkov: 682
Pridružen: 09 Okt 2015, 10:24
Kraj: Krašowc

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a Đony » 23 Apr 2018, 07:21

To sem tudi doživel in zgleda kot v grozljivki ,ko sem ribo usmrtil, ji je začel lest ven iz ust parazit..... :wtf: :smrk: :X

_SilverArrow_
Prispevkov: 242
Pridružen: 06 Avg 2014, 21:56

Re: Arbun

Odgovor Napisal/-a _SilverArrow_ » 24 Apr 2018, 13:23

Pojes se njega in gres :bwahaha: :bwahaha:

Odgovori