Lumbrak

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Lumbrak

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 24 Jun 2011, 08:56

(Crenilabrus tinca)
solnjača, plazulja, lenac, smokvar

angleško: Thrush wrasse
italijansko: Donzella
francosko: Crenilabre paon

Živi povsod v Jadranu. Ni jatna ribe, vendar se pogosto zadržuje v skupinah in jih na istem področju lahko živi več. Zanj je značilno, da se občasno uležejo na bok.

Zraste do dolžine 44 cm in 0,75 kg teže. Samice so so olivno-zelene barve. Samci so v mladosti obarvani kot samice, ko odrastejo so intenzivno obarvani – modri, zeleno, rdeče, rumene ter vmesni odtenki. Naseljuje celoten kopenski in otoški obalni del, nejpogosteje pa se zadržuje na globinah med 2-10m. V zimskih mesecih se umakne nekoliko globje, kjer so pogosto naseli med algami in takrat se ga najde na globinah do 50m. Najraje se zadržuje na kamnitem obraslem dnu, najde se ga pa tudi na ostalih tipih obraslih tal. V severnem Jadranu je pogostejši kot v južnem, najgostejša naselja pa so v zahodni obali Istre.

Poletje in jesen najboljša letna časa, lahko pa se ga lovi celo leto. Običajno se ga ujame slučajno, saj med ribiči kot lovna riba ni posebej cenjen. Ni izbirčen glede vabe, mu je pa treba postiti čas da v miru zagrize vabo, saj je zelo počasen. Meso se najpogosteje uporablja za juhe ter brodet. Če ne obvladamo priprave mesa rib se nam kaj lahko zgodi, da nam med pripravo razpade. Primeren je za dietne jedi. Žal ga večina ribičev ne ceni ter se jezijo, če ga ulovijo.

Slika
(Vir: fishbase

Odgovori