Bukva

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 586
Pridružen: 28 Mar 2010, 00:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Bukva

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 23 Jun 2011, 22:51

(Boop boops)
boba, bugvilj, sivac, batej

angl.: Bouge
franc.: bouge commun
nem.: Goldstrieme
ital.: Bobba

S svojim izgledom in načinom življenja se je bukva odmaknila od ostalih šparidov in mnogi bi jo prej uvrstili ob šnjura, girico in njima podobne ribe. Je jatna riba in se zadržuje povsod. Bukva ni preveč cenjena riba, nekateri jo prezirajo, a morali bi biti srečni, da jih je še zmeraj v zadostnem številu. Je zelo nežna riba in hitro pogine.
Telo bukve je dolgo, v preseku valjkasto, bočno rahlo stisnjeno. Čez hrbet je zelenkaste ali plavkaste barve, bo bokih srebrne z nekoliko vzdolžnih zlatih prog. Trebuh ima bel. Na majhni glavi prevladuje veliko oko. Usta ima majhna, ustnice tanke, zobje pa so dletasti in nazobčani. Hrbtna plavut je dolga, prsne in tebušne plavuti pa kratke. Zraste do 36 cm dolžine in okoli pol kilograma teže. Povprečen primerek zraste 15-20cm in teže okoli 50 gr. Spolno dozori v drugem letu življenja pri dolžini 13cm. Mresti se od maja do junija. Je med najštevilčnejšimi ribami v Jadranu.

Razprostranjena je v Mehiškem zalivu, Karibskem morju, od obal Norveške do Angole. Prav tako jo najdemo povsod po Mediteranu in Jadranu. Živi na nekaj metrov pa vse do 200m globine. Ne glede na dno jo lahko najdemo povsod. Številna je okoli brakov, pučinskih otokov. Najštevilčenjša pa je okoli srednje dalmatinskih otokov in ob obali zahodne Istre.
Prehranjuje se pretežno s planktonom, ampak tudi česa drugega se ne brani. Ulovimo jo lahko na dagnjo, črve, pastelo, kos kruha, čreva sredele…Bukva nikoli ne miruje ampak se ves čas giblje. Zaradi velikega očesa ji ne uide nič. Ker ima tanka usta se hitro zgodi, da ji trnek prereže usta in se s tem osvobodi. Včasih se lovijo pri dnu včasih v pol vode včasih pa pri površini.

Uporabniški avatar
tinker
Prispevkov: 3311
Pridružen: 10 Jun 2008, 14:24

Re: Bukva

Odgovor Napisal/-a tinker » 24 Jun 2011, 09:25

še slikca
Slika

Odgovori