Špar

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Daniel R
Prispevkov: 585
Pridružen: 28 Mar 2010, 01:24
Kraj: Dol pri Ljubljani

Špar

Odgovor Napisal/-a Daniel R » 23 Jun 2011, 22:44

(Diplodus annularis)
gopo, kolorep, šparič, šparam

ang.: Annular sea bream
fran.: Sparaillon commun
nem.: Ringelbrasse
ital.: Sparo

Tako kot pri večini šparidov je telo špara ovalno in visoko bočno sploščeno. Hrbet ima zelenkasto-srebrne barve ali zelenkasto-rumene barve. Trebuh pa ima srebrno-bel. Usta ima čvrsta in močna, v njih pa ima dve vrsti dletastih zob. Ustnice ima debele. Prsne plavuti so velike, zašiljenih vrhov, medtem ko je repna velika. Na korenu repa se nahaja črna proga, ki je karakteristična zanj. Prav zaradi te proge ga velikokrat tudi zamenjajo z ušato oz. ušato z njim.
Zraste do 24 cm dolžine in okoli 400g teže in je zato med najmanjšimi iz družine šparidov. Pri dolžini 10cm postane spolno zrel in takrat je star okoli leto dni. Živijo v jatah in se drsti v poletnih mesecih.

Slika

Živi vzdolž celotne Jadranske obale, s tem, da je številčnejši na severnem Jadranu. Najštevilčnejši je okoli rečnih ustjih, znotraj velikih zalivov in luk kjer je dno muljasto in prozornost morja zmanjšana. Taki kraji so recimo ustje Neretve, Podgorski kanal, Kaštelanski zaliv, zahodna obala Istre… Odgovarja mu muljnato in peščeno dno, številen je nad morskimi “travniki” posidonije. Najslabše pa je poseljen na trdem kamnitem dnu. Prihaja do same obale in plitvine. Drži se plitkih vod, ampak najdemo ga lahko tudi na spoštovanja vrednih globinah.
Glede hrane ni izbirčen in je praktično vsejed, tako da se prehranjuje s školjkami, črvi, ribjim mesom, polži, kruhim itd. Če mu vržete pravo vabo nebo dolgo razmišljal, ampak bo kar hitro popadel ponujeno. Več kot jih je v jati, večja je konkurenca med njimi in manj pazljiv je pri vzemanju vabe. Lovi se ga lahko z lahkim odmetom iz obale ali barke. Laks naj bo debel največ 0,30 mm. Špara kapitalca ponavadi ulovimo slučajno, med lovom kake druge ribe. Pri lovu z obale ga moramo iskati okoli lukobranov in ob rivah, tudi kanalizacijskih iztokov se ne ogiba.

Odgovori