Ušata

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3159
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Ušata

Odgovor Napisal/-a kr'en » 23 Jun 2011, 17:40

(Oblada melanura)
Očada, ukljata. crnorep,...

angl.: Saddled bream
fanc.: Oblade commune
nem.: Brandbrasse
ital.: Occhiata

Telo je ovalne oblike, bočno sploščeno. Hrbet je modro-sive barve kovinskega sijaja. Proti bokom postane odtenek svetlejši, srebrnkast, po trebuhu bel. Usta ima majhna, z rahlo izraženo spodnjo čeljustjo. Usta so polna malih ostrih zob. Zaradi velikih oči, po katerih je tudi dobila ime (očada), zelo dobro vidi, kar pomeni, da tudi laks hitro opazi. Prsne plavuti so zašiljene, kot tudi vrhovi repne plavuti. Špičke na hrbtni plavuti so zelo ostre in če ne pazimo nas lahko hitro zbode.

Zraste preko 30 cm dolžine in 0,60 kg teže, ampak povprečen primerek je težek 10 dag. Spola načeloma ne menja, toda lahko se tudi dogodi, da pride do primerov hermafrodizma (iz samice v samca). Drsti se v toplih mesecih, tekom Junija in Julija.

Slika

Razprostranjena je od Biskajskega zaliva do Angole v vzhodnem Atlantiku. V Mediteranu jo je moč najti povsod, razen v Črnem morju kjer je redka. Prav tako se nahaja povsod po Jadranu, v kanalih, okoli otokov in brakov, notranjih in zunanjih. Zaide in zadržuje se v lukah, puntah in okoli potopljenih predmetov in na mestih, ki se strmo rušijo v globino. Pogoj, da se nekje zadržujejo ušate, je možnost bližine skrivališča. Zaklon najpogosteje najde v raznih kamnitih razpokah, pod previsi in v notranjosti potopljenih predmetov. Ugaja ji obraslo dno, zaide tudi do 70 m globine. Odrasli primerki se držijo na sigurni oddaljenosti od obale, medtem ko se manjši primerki lahko najdejo povsod. V zimskih mesecih se zadržuje blizu dna in v golobjih slojih morja.

Je vsejed, hrani se pretežno z malimi nevretenčarji in algami, ampak lovi se lahko na celi spekter vab. Zagrize na meso manjših rib, na čreva srdele, kos lignja, kos velikega črva, dagnjo, pastelo itd. Požene pa se tudi za raznimi umetnimi vabami primerne velikosti. Ne glede na vrsto ribolova je ušata občutljiva na debelino laksa. Za laks ni potrebe, da je debelejši od 0,25 mm in po možnosti da je fluorokarbonski.

Slika
(Vir: Wikipedia)

Zelo zanimiv je nočni lov ušat, ponoči, še celo bolj prijemajo kot podnevi. Lovi se z lahkim odmetom z enim ali dvema trnkoma, z čim manj svinca ali kar brez. Za vabo lahko uporabite že vse zgoraj naštete vabe. Ob tem načinu lova se lahko zgodi da ujamete tudi kakšno orado, kantarja ali bukvo. Osebno se mi je zgodilo, da sem na sistem za lov ušate ujel tudi brancina.

Ušate zelo rad lovim, saj so borbene in se mi je tudi že zgodilo, da se je zadnji trenutek odpela, ko sem jo že skoraj držal v rokah. Poleg tega so tudi zelo okusne najraje jo imam pečeno na žaru ali spečeno na ponvi.

Odgovori