Stran 1 od 1

Ugor

Objavljeno: 23 Jun 2011, 17:16
Napisal/-a kr'en
(Conger conger)
Gruj, Grunj, Školjar,...

Angl.: Conger Eel
Nem.: Congeraal
Franc.: Congre
Ital.: Grongo

Pozor: Kri ima strupeno, zato se s prsti ne dotikajte oči in prstov ne dajajte v usta, prav tako pazite če imate kako rano. Na srečo pa je strup termolabilen, tj. ob toplotni obdelavi razpade in postane nenevaren.

Ugor pripada družini Ugorov (Congridae). Zraste lahko do preko dva metra in teže 50kg. Toda povprečna lovna teža je okoli kilograma, malim ugorjem pravimo špigeti.
Telo ima podobno kačjemu in obdano z sluzjo, je brez lusk. Zaradi te sluzi ga je sila težko prijeti. hrbtna plavut sega skoraj čez celoten hrbet. Barve je lahko črne, pepelno sive, rjave. Samci so pogosto rjavo zelene barve z srebrnkastimi škržnimi poklopci in rožnato glavo. Po trebuhu so srebrnkasti, redko temnejši. O času in kraju drstenja ni veliko znanega, Predpostavljajo da se mresti spomladi in v začetku poletja na velikih globinah, kot je recimo južna Jadranska kotlina. Je kanibal, to pomeni, da požre tudi manjšega predstavnika lastne vrste.

Najdemo ga v vzhodnem Atlantiku od Senegala na jugu do Norveške na severu. Prav tako je Razprostranjen po celem Mediteranu, Jadranu in v Črnem morju.
Na Jadranu ga lahko najdemo povsod, pretežno na kamnitem dnu polnim lukenj v katere se lahko skrije. Ker ima rad luknje se ga dostikrat lahko najde na zunanjih delih valobranov. Najpogosteje ga lahko najdemo na globinah 5 do 20 metrov, čeprav zaide tudi globlje.

Slika
(Vir:Fishbase)

Lovi se ga predvsem ponoči, ker je nočna žival čez dan ždi v luknji, ponoči pa se odpravi na lov. Pri sistemu ni potrebno pretirano komplicirati, uporabi se kar sistem na Grunt. Edino namesto navadnega predveza je priporočljivo uporabiti zajlo, saj nam drugače zaradi ostrih koničastih zob laks z lahkoto pregrizne. Tudi z vabo ni potrebno posebej komplicirati. Uporabi se lahko cela srdela, cel ligenj ali kaka druga riba. Pri hrani ni izbirčen.
Ko ga zapnemo je sila borben in se ne vda kar tako. Ko ga spravite na suho, ga je priporočljivo dati v kako vrečo ali vedro, ker je sluzav in ga z rokami ne bomo mogli umiriti. Ugor ponavadi vabo požre "do riti" in ga je sneti s trnka skrajno težko če ne že nemogoče. Zatorej ga, v primeru da ga boste obdržali, takoj usmrtite in mu šele nato vlecite trnek iz ust.
Zaradi svoje “firbčnosti” je lahek plen za podvodne ribiče.

Pripravljajo ga na žaru, narezanega ter tudi v brodetu.