Brancin

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Odgovori
Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3125
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Brancin

Odgovor Napisal/-a kr'en » 23 Jun 2011, 17:01

(Dicentrarchus labrax)
Luben, Agač, Dut, Vuk, Levrek


Ang.:Common bass
Franc.: Bar Européen
Nem.: Wolfsbarsch
Ital.: Branzino

Brancin je v priobalnem pasu kot volk med ovcami. Prepričan sem, da si ga želi uloviti vsak ribič. Marsikateri ribiči so se specializirali prav za lov na brancina in so pri tem zelo uspešni. Načinov lova nanj je mnogo, od obalnega ribolova do panulanja in seveda lova z puško. V zadnjem času postaja vse bolj popularen tudi spin na brancina.

Brancin spada v red ostrižnjakov (Perciformes), v sorodu je z Kirnjo, Pirko in Kanjcem. Njegovo telo je bočno sploščeno in podolgovato, skoraj kot bi gledal torpedo. Zadnja plavut je široka in močna. Zaradi tega je hiter in okreten plavalec. Ima velika usta, zato lahko že majhen brancin požre precej veliko vabo. Po hrbtu je svinčeno-sive barve, ki proti trebuhu prehaja v srebrno-sivo, po trebuhu je srebrno-bele barve. Na škržnem poklopcu ima črno “pego” (ljubši mi je izraz mrlja). Zraste do enega metra in teže cca. 16kg. Povprečen ulovljeni brancin pa je težak pol do dva kilograma. Drsti se v jeseni in z začetkom zime.

Slika

Najdemo ga lahko po celotnem delu vzhodnega Atlantika od Maroka do Norveške. Prav tako je prisoten po celem Mediteranu in Jadranu.
Na Jadranu je prisoten povsod, ne glede na vrsto dna in tip vode (motna, razburkana bistra…). Zelo pogost je okoli ustij rek in zalivov, kjer se da opaziti prisotnost sladke vode. Zaide lahko tudi precej globoko v notranjost rek. Globlje od 15 metrov globine praviloma ne zaide, največ se giblje med 2 in 10 metrov globine.
Najbogatejša lovišča so okoli zahodne Istre, v Novigradskem morju, vode okoli severno jadranskih otokov, Šibenski zaliv s Prokljanom, okolica Splita in seveda ustji Neretve in Bojane. Tukaj bi še omenil, da ga zelo dobro lovijo tudi v malo Lošinjskem zalivu.

Lovimo ga lahko čez celo leto, najbolje pa jeseni in pozimi. Največ možnosti za ulov pa bomo imeli, če ga bomo lovili po slabem vremenu, torej ko prenehata dež in jugo, takrat je voda motna in razburkana in brancn je na lovu.
Lovi se ga na mnogo načinov, od raznih mrež potegač, stoječih mrež do parangalov, vrš, osti, z podvodno puško, panulanjem in z odmetom ter z vijačenjem iz obale. Za športni ribolov so najbolj važni zadnji štirje načini ribolova. Da ne pozabim, loviti se ga da tudi z sistemom na plovec.

Od vab ima najraje kozice, sardele, iglice (za panulo)... poleg tega pa tudi usmrajeno ribo, recimo šnjura. Vaba je lahko živa ali mrtva. Celo na raka se ga da ujeti.

Še nekaj o kulinariki. Brancin je bela riba in je odličen za jest. Najboljši je pečen na žaru ali v pečici z krompirjem, tudi kuhan je dober. Receptov se na internetu najde malo morje.

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3125
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Re: Brancin

Odgovor Napisal/-a kr'en » 02 Jan 2012, 13:27

Samo poglejte to, totalno feraless branko se šeta praktčno ribiču pod nogami v nekaj 10 cm vode.

http://vimeo.com/24824948

Se mi zdi, da bi pri nas kaj takega težko doživel.

Odgovori