Lampuga (Delfinka, Coryphaena hippurus)

Informacije o posameznih vrstah rib, opisi, obnašanje,življ. prostor,...
Uporabniški avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Prispevkov: 932
Pridružen: 26 Avg 2012, 10:38
Kraj: Umag - Portorož

Lampuga (Delfinka, Coryphaena hippurus)

Odgovor Napisal/-a albacore » 05 Sep 2016, 09:05

don napisal/-a:Dober ribolov albacore! Povej kaj več o lovu lampug iz obale prosim. :yeah:
:fish: Ni kaj dosti napisat o lovu lampug kar ne bi vedeli že sami vendar bom opisal kako jaz lovim lampuge.

- oprema
- ura ribolova
- vaba
- kraj lova z obale
- kako lovim z obale ali čolna
- termin od in do kdaj lovim lampuge v Tržaškem zalivu

Oprema:
.......... nekako light za uživanje. Najprej moraš imet ustrezno palico za dolge mete ter je zaželena parabolična akcija v fazi drila ribe, ker se lampuga bori in tudi skače iz vode ( takrat mora biti vrvica napeta, ker se sunkovito zažene po padu v vodo ) in s tem se ublaži šansa da se sname posebno s trojčki ker si potrga čeljust da zbeži. Palica po možnosti čim lažja ker je treba dosti metat. Rola 4000-5000 velikosti shimano z vrvico, če ni druge tudi večjo rolo. Za vabo uporabljam kovinske jige max velikosti do cca. 10 cm in gr.10 - 60 ter skipping vabe ( lahko imaš pri sebi tudi kakšne minow vabe v kolikor so čisto ob obali - osebno jih na lampuge ne uporabljam ). Jig in skipping vabo imam opremljeno samo s trojčkom. Lahko pa imaš zadaj trojčke pa asiste spredaj in bo šansa za ulov večja za 5%, ker lampuga ponavadi pogoltne ribico hitro in ker so v jatah udari na vabo takoj druga. Torej, ko imaš vso opremo greš na pozicijo ob pravi uri kjer jih boš lovil.
Čas ribolova .......

:yeah: oprostite grem na malico in bom pisal, ko pridem nazaj !

Ura:
........ ob kateri sem ponavadi lovil je med 09.00 -16.00 ( videl tudi že ravbanje lampug po mesečini, kajti ponavadi naj bi lampuga lovila, ko je sonce najvišje in okoli boj, plavajočega zaboja, veje itd. vendar s temi v SLO morju je zgleda drugače, udarijo kadarkoli in kjerkoli so manjše ribe. Videl sem jih celo v Bernardinskem pristanišču )

Vaba:
...... katera mi najbolje deluje jig DTD papalina ( 3 velikosti ). Imeti moraš vse 3 velikosti, ker kakor sem opazil že 1-2 cm pomenita prijem ali pa ne. Važno je da se jig ali skipping vaba sveti-kromirana!. Probaš 1 vabo in če ne zagrabi drugo vabo itd. Zgodi se tudi dan, ko samo sledijo in ne primejo ampak vztrajaj, ker bo zagrabila v kolikor jih zaslediš.
Lampuga je pelagrična riba in rabi hrano ampak ji v tem trenutku nekaj ne odgovarja ... jiganje, hitrost, velikost vabe, vaba.
Velja za čoln - v kolikor so obkolile jato rib za hranjenje jih nekaj vedno dežura in preganja to jato na kup kakor pastirski psi in vsake toliko nekaj pojejo. V tem slučaju bodo napadle tvojo vabo, ker si vsiljivec. V lovu lampuga hitro spremeni smer in napade tvojo vabo namesto plena, ki mu je sledila, ker je tvoja vaba drugačna. Npr. Lica tega ne stori in preganja istega brancina ali ciplja oz. iglico, čeprav ji vržeš svojo vabo pred njo. Od žive vabe ima zelo rada male iglice ( 10-15cm ) in se ji zažene v sredino trupa in jo zlomi ter pogoltne.

Kraj lova z obale :
.................. Lampuga je hitra riba in lovi ob obali večinoma predvidljivo za ribiča. Nahaja in zadržuje se ob bojah, rtih s tokom in globjo vodo in plitvinah na katero spodi jato ribe. Sam lovim na naslednji lokaciji, ko odprejo rampo ( od punte pri gostišču Pavel ) v Piranu. Ne bom pisal mikro lokacije kjer lovim ampak splošno. Lovim jih z obale med Piransko punto do Fiese s čolnom par še dodam Strunjan do Mesečevega zaliva in ob Piranski metereološki boji. S hitrim čolnom je veeeeliko lažje ker jih poiščem hitro na teh lokacijah. Z obale si pa pešec in je potrebno veliko časa zato se odločim za 1-2 lokacije in tam +- 500m vztrajam......zakaj?
Kot sem na začetku napisal je lampuga hitra riba in kjer napade ob obali se pomika z naslednjimi napadi ali levo stran ali na desno stran ob obali. To počne tam kjer ponavadi ni boj okoli katerih se zadržuje. Npr. začne pod piransko cerkvijo in prežene ribo do obale. Potem že čez 10-15 min ponovno skače riba iz vode in za njo lampuge, ki lovijo v jatah do obale vendar 100-200m stran od tebe. Nato v intervalih preganja ribo do Fijese ter nazaj. S čolna je to bilo najlažje opazovat, ker imaš lep pogled na celo obalo. Ribo preganja do 0,5-1m stran od obale , odvisno od globine.

Kako lovim z obale ali čolna :
.............. Izberem lokacijo in prvo ponavadi probam skipping vabo, ker čofota po vodi in ustvarja hrup. Vržem ter najhitreje namotavam z rolo. V kolikor po par metih ni nobenega odziva začnem z največjim jigom, ker najdlje leti. Vržem ter počakam da potone npr. 5m nato drugič 10m itd. odvisno od globine. Ko potone pač začnem z jiganjem in hitrim motanjem role, nato počasnim naslednji met kakor tudi s konstantnim počasnim in hitrim navijanjem odvisno kaj jim odgovarja v kolikor so tu. Jig tudi kak met navijam hitro tudi po površju. Po 20 min nekje zamenjam lokacijo cca 100m in ponovim. Vedno opazujem ali kje preganjajo ribo in če jo grem tja v kolikor se tam preganjanje ponovi 2-3 x drugače počakam, če vidim da se pomikajo. So pač spoti kjer je v 80% vedno tam in ne na površju.

Termin od in do kdaj lovim lampuge v Tržaškem zalivu
........... začnem nekje konec Avgusta, če jih ne opazim ali slišim da so jih ujeli prej vendar pred 15 avgustom zelo težko. Pravi čas šele pride in to je nekje čez 2-3 tedne, ko bodo večje in preden zapustijo tržaški zaliv. Z obale začnem, ko odprejo rampo na Piranski punti 15-20 sept. in ni več toliko turistov. Lampuge ponavadi počakajo začetek Oktobra :bwahaha: še na izid Barcolane, ker takrat ponavadi zapiha več dni hladna burja in se vreme pokvari. Ko temp. morja pade nekje na 18°C Lampuge in Lice odplavajo južneje.
.......... LP
Slika

Uporabniški avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Prispevkov: 932
Pridružen: 26 Avg 2012, 10:38
Kraj: Umag - Portorož

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a albacore » 05 Sep 2016, 10:56

tinker napisal/-a:Kolikor vem, prvi skalni rt na koncu prvega klifnega zaliva, mislim da je to zaliv sv. Kriza v Strunjanu, tam na prehodu v skalni teren Mesecevega zaliva....in 30g casting zlice ali jigi, tud kastmaster. Meti naravnost ven in speed. Lampuge so dirkalne ribe. No, mora pa bit jata tam...

:yeah: točno tako , začneš metat že pod Villo Tartini in proti rtu pa še dlje če je oseka
.......... LP
Slika

don
Prispevkov: 186
Pridružen: 16 Jun 2012, 22:06

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a don » 05 Sep 2016, 11:47

Opa albacore lep opis! :) hvala za vse informacije. Res da je tema Strunjan, ampak vseeno... druga področja istre so tudi delovni tereni za lampuge? Kakšno globino vode naj bi načeloma gledal oz. iskal?

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3089
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a kr'en » 05 Sep 2016, 13:10

Goran, svaka ti čast za tako podrobne informacije. Hvala 100x. :yeah:

Uporabniški avatar
Đony
Prispevkov: 602
Pridružen: 09 Okt 2015, 10:24
Kraj: Krašowc

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a Đony » 05 Sep 2016, 16:16

Albacore, kaj pišeš priročnik? =)
V nobeni knjigi nisem zasledil še tako natančnih navodil za kako tehniko lova. Čestitke
Čestitke tudi za ulov.

Lp

Uporabniški avatar
albacore
Diplomirani lignjelovec
Prispevkov: 932
Pridružen: 26 Avg 2012, 10:38
Kraj: Umag - Portorož

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a albacore » 05 Sep 2016, 17:02

don napisal/-a:Opa albacore lep opis! :) hvala za vse informacije. Res da je tema Strunjan, ampak vseeno... druga področja istre so tudi delovni tereni za lampuge? Kakšno globino vode naj bi načeloma gledal oz. iskal?
Za Istro ne vem, ker nisem lovil Lampug. V Umagu - pristanišče v Stellamarisu del se imenuje Aurora tudi videl raubanje Lampug čeprav je tam večinoma globina morja nekje 2m in manj, dno pa je peščeno poraslo s travo.
:rofl: Osebno naredim tako kjer ne poznam teren poiščem lokal, ki ima stole v senci se vsedem in sem tam kakšne 3 ure. Vsake toliko naročim pivo, ( še bolje, če imajo zraven še kaj za prigriznit ) in opazujem morje.
Išči zalive z dosti male ribe in iglicami , rte s tokovi ter bližino kakšnega sidranega plavajočega objekta boje, splava...
Morje pa mora biti bistro ker v kalni vodi jih nisem nikoli zasledil.
.......... LP
Slika

Uporabniški avatar
5er
Prispevkov: 166
Pridružen: 15 Apr 2008, 21:14

Re: Strunjan

Odgovor Napisal/-a 5er » 29 Sep 2016, 13:33

bom kar tukaj nadaljeval temo o lampugah (Kr'en združi poste pod eno temo :P )

Ja kakor je napisal Albacore, zadeve držijo. Dodal bi le, da jaz sem jih srečel tudi okoli luških boj in okoli pilotov bivšega doka v Izoli, od koder bi jih lahko dosegel tudi iz obale (če bi ti dovolili loviti seveda :hrmf: )

Prejšnjo nedeljo smo poskusili še muhariti na lampuge, kakor to počnejo v bolj eksotičnih krajih :)

Tako smo v nedeljo 25.9. odpluli iz Kopra proti Piranu. Prvo jato lampug smo srečali na rtu Ronek, kjer so se zaganjale v jato iglic, tam je bila uspešna Janja z dvema ujetima ribama na jig. Nato so se premaknile globoko v Strunjanski rezervat, kjer jih nismo preganjali.

Krenili smo naprej proti Piranu in vmes premetavali vabe na že znanih pozicijah, žal brez uspeha. Nato le pridemo na ”Punto Piran” ali rt Madona, kjer je že bil en ribič in nam povedal, da lampuge krožijo okoli ampak se ne zmenijo za njegove vabe. Super novica in že premetavamo naše vabe! Janja zapne prvo in za njo priplava cela jata lampug. Thomas hitro vzklikne:”Peter vzemi muharco in vrži potezanko!”, res sem bil blizu palice, dva zamaha in potezanka se je že bleščala v vodi. Dva hitra sunka z vrvico in že lampuga s silovito hitrostjo pogoltne potezanko. Močno zategnem, palica se ukrivi toliko, da seže pod gladino vode. Yesss! Realiziran prijem! Sledila je silovita borba z neopisljivimi občutki, ob skakanju ribe iz vode, silovitem in sunkovitem spreminjanju smeri plavanja. Kljub vsem pretegom, da bi se osvobodila umetne muhe, je končala v mreži.

Slika

Slika

Sledilo je še nekaj realiziranih prijemov na jig, nakar se niso več zmenile ne za jige ne za razne voblerje. Nakar Janja pograbi muharco in prezentira lampugam potezanko, na katero skoči ena izmed večjih v jati. Ob zategu jo vrvica kar ožge po prstih od hitrosti in sunka, ko se riba požene iz vode. Po nekajminutni borbi ribi zmanjka moči in jo spravimo na čoln. Veselje je nepopisno. Res lep komad !

Slika

Jata lampug se je razbežala in le še Thomas, najbolj zagrizen, je ostal brez lampuge na muharco. Po uri premora, ki je pasala tudi nam, ponovno srečamo jato, ki pa se ni hotela zmeniti za nobeno umetno vabo razen Thomasovo potezanko. Riba je bila manjša ampak zato nič manj vredna, saj je bila njegova prva lampuga ujeta na tehniko muharjenja.


Slika

Slika

Iskreno morem povedat, da me je tehnika muharjenja na lampuge res pesenetila, saj je zelo učinkovita ko pridejo lampuge blizu čolna, ko jih z raznimi jigi težje nahecaš.
Fishing charter v Kopru. Rezerviraj svoj datum ribolova na: seafishingslovenia.com

Uporabniški avatar
jerebinho
Prispevkov: 72
Pridružen: 19 Sep 2012, 18:02
Kraj: Ljubljana

Re: Lampuga (Delfinka, Coryphaena hippurus)

Odgovor Napisal/-a jerebinho » 26 Okt 2016, 20:59

V soboto sem se pridružil Petru (ter Janji in Mariu seveda :) ) na čolnu, in smo šli poskusiti, če so skuše kaj pripravljene na sodelovanje pri Palomi. No, skuš smo se kar nalovili, bil je fantastičen dan za ribolov, ampak piko na i so postavile pa lampuge :) Super dril!

Proti večeru blizu Ankarana (1,3 kg & ? kg):

Slika

Palica: MC Skyroad SKR 902ML 10-30g
Rola: Shimano Stradic 4000
Vrvica: Daiwa J-Braid 8x - PE 1.5
Predvez: FC Toray 0,285mm
Vaba: Maria Blues Code (c) 115 - dekor BBH

p.s.: Peter, vsa čast malemu, da je zdržal 10 ur na čolnu. Ta bo zrasel v pravega ribiča :)

Uporabniški avatar
5er
Prispevkov: 166
Pridružen: 15 Apr 2008, 21:14

Re: Lampuga (Delfinka, Coryphaena hippurus)

Odgovor Napisal/-a 5er » 27 Okt 2016, 16:34

Jerebinho res smo se dobro imeli, dan je bil tako krasen da ga še naslikat nebi znal :P

Dodal bi še tole, da lampuge smo srečali po poti nazaj ampak smo ubrali pot proti Debelemu rtiču kjer smo srečali plavajoče drevo - BINGO :yeah: - lampuge so plavale okoli ;)

Še ena je bila ujeta in nekaj neraliziranih prijemov. Morje se še ni ohladilo toliko da bi jih spodilo iz našega zaliva ;)
Fishing charter v Kopru. Rezerviraj svoj datum ribolova na: seafishingslovenia.com

Uporabniški avatar
5er
Prispevkov: 166
Pridružen: 15 Apr 2008, 21:14

Re: Lampuga (Delfinka, Coryphaena hippurus)

Odgovor Napisal/-a 5er » 01 Nov 2017, 20:27

Lep pozdrav vsem po dolgem času, tukaj je eno kratko poročilo iz letošnje lampugarske sezone, ki se je zame končala kar hitro saj sem v sredini septembra zbolel za ''atipično'' pljučnico in sem zdaj končno nazaj :D

Ob okrevanju sem zmontiral par posnetkov

https://youtu.be/CHUkFTkixwo

Dve ribi na en mah :p

https://www.facebook.com/seafishingslov ... 997416666/

Tudi muharili smo

https://youtu.be/uh9obh5eoU8

:yeah:
Fishing charter v Kopru. Rezerviraj svoj datum ribolova na: seafishingslovenia.com

Odgovori