Stran 1 od 2

Volek

Objavljeno: 14 Avg 2014, 21:53
Napisal/-a Wiwa
Voleka sigurno vsi poznate kateri lovite orade.
Zanima pa me kako ga montirate na trnek.
Sam uporabljam trnek velikosti 2, 1 ali 1/0.
Pri voleku zdrobim hišo (ne v celoti), mu odrežem črn zaklopec, ter ga nataknem na trnek, ter na koncu malo povijem z filo elastiko.
Najbolj pa me zanima kako ga vi nataknete na trnek;
- mu zdrobite celo hiško
- mu zdrobite del hiške
- ga kaj povijete
- ko ga daste na trnek ali ga najprej zapičite skozi nogo (ta del kjer je bil zaklopec), ter pridete ven zopet skozi nogo (to me res zanima kako montirati trnek na voleka !!!)

Re: Volek

Objavljeno: 15 Avg 2014, 13:05
Napisal/-a Psycho
Ja tako kot si opisal tukaj, samo da jaz ponavadi ne uporabljam filo-elastike za voleka. Se mi je pa lani na Pagu dogajalo da sem po vsakoem potegu ven vlekel trnek z ostankom volekove noge odgriznjen zraven trneka. Voleki ki sem jih uporabljal so bili veliki, tako da se je notri skril trnek 1/0 brez problema. Pri ugrizu pa so bile lepo vidne sledi zob (izgledalo je kot človeški ugriz in niti ne dosti manjši). Verjetno so bile krive večje orade.
Zaradi tega sem razmišljal, da bi zraven glavnega trneka navezal še enega pol manjšega, da bi pomagal pri zapenjanju. Drugače so bili pa potegi tudi malo čudni, saj je orada enkrat nesla vabo, drugič ne, spet tretjič je odnesla fiksno navezo s 70g svincem kakih 20m daleč, kot da ni nič, se ustavila, jaz čakam na drugi poteg, ki ga pa ni bilo. ucrazy?

Re: Volek

Objavljeno: 18 Avg 2014, 08:32
Napisal/-a tomaz
Kaj pa te školjke latvice, ki so pripopane na skalah, take ploščate. Jaz uporabljam te pri lovu, zelo enostavno se jih natakne na trnek, so zelo čvrste in dobro držijo.

Re: Volek

Objavljeno: 18 Avg 2014, 08:58
Napisal/-a Psycho
So tudi v redu, pri voleku je edino poanta da ga ostale ribe ne marajo preveč in ti bo nanj rajši prijela orada kot kaj drugega.

Re: Volek

Objavljeno: 18 Avg 2014, 15:13
Napisal/-a mitja68
Jaz orado lovim skoraj samo na voleke, ker je dokaj enostavno...hitro imaš nabrane, spravljene imam v naluknjani plastični cevi, ki visi ob privezu v vodo in z lahkoto preživijo zelo dolgo, zamrzovanja / odmrzovanja ni, pa še orade jih imajo zelo rade. Montiram ga tako da zdrobim hišico in jo v celoti odstranim, odrežem poklopec in voleka namontiram. Filoelastike ne uporabljam, saj ima meso kar žilavo in ni potrebe. Sicer ga vedno nataknem tako, da gre trnek obvezno skozi trši del mesa, vendar očitno še vedno nisem našel pravega načina kako ga natakniti na trnek, saj realiziranih zategov skorajda ni :damn: Bo treba voleka še malo obračat, da zadevo optimiram, drugače je pa to to.

Re: Volek

Objavljeno: 23 Avg 2014, 20:51
Napisal/-a Wiwa
Ima kdo kakšen video ali sliko kako se ga namontira na trnek.
Kako se voleku reče po italjansko da malo na youtube pogledam.

Re: Volek

Objavljeno: 23 Avg 2014, 21:06
Napisal/-a Psycho
Latinsko ime za Voleka je: Hexaplex trunculus, če ti to kaj pomaga pri iskanju... Italijanskega pa ne vem...

Re: Volek

Objavljeno: 19 Avg 2015, 23:49
Napisal/-a Sanpei
Wiwa napisal/-a:Ima kdo kakšen video ali sliko kako se ga namontira na trnek.
Kako se voleku reče po italjansko da malo na youtube pogledam.
Pozdravljeni,
sledeča zadeva se mi zdi ok. Voleke pa prebadati skozi belo meso, da ostanejo čim dlje živi.
Upam da bo komu koristilo in lp!
https://www.youtube.com/watch?v=z5F1hDgP1iE

Re: Volek

Objavljeno: 30 Jan 2016, 06:10
Napisal/-a POTAPI
Kako naj naberem voleke ce jih ne vidim v vodi.l.p

Re: Volek

Objavljeno: 30 Jan 2016, 08:45
Napisal/-a kr'en
Vzami vrečo od krompirja ali kaj podobnega, daj notri par kamnov in kakšne ribje odpadke ali kaj podobnega nato pa počakaj da voleki sami pridejo do tvoje vreče na pojedino, ti jih pa potem samo pobereš.