Pastela

Veliki morski črv, Bibi, srdela, ligenj,...
Odgovori
Uporabniški avatar
Anze
Prispevkov: 174
Pridružen: 04 Avg 2010, 18:07
Kraj: Krško

Pastela

Odgovor Napisal/-a Anze » 19 Apr 2015, 17:49

Zanimajo me različni recepti za pastelo. Nekaj sem jih že poizkušal ampak ne najdem prave lepljivosti, topnosti in obstojnosti.

1.
v vodi raztopljena ribja hrana iz vzgajališč (soja+ribje olje), in zgoščeno z moko. Super deluje in privablja ampak ne stoji dobro na trnku. Dobro za brum, narediti zelo redko, zraven še malo celih briketov in naredi mega oblak v vodi.

2.
Mlete sardele z moko in jajcem. Super stoji na trnku, ampak zaradi jajca je topnost zelo slaba in ne privabi rib. Tudi v kombinaciji z zgoraj omenjenim brumom ne deluje dobro ker ne pušča toliko arome.

Uporabniški avatar
Andrej Lazić
Prispevkov: 62
Pridružen: 14 Sep 2019, 15:29
Kraj: Ljubljana

Re: Pastela

Odgovor Napisal/-a Andrej Lazić » 04 Jan 2020, 20:46

Med pregledovanjem foruma sem naletel na to temo, na katero ni nihče odgovoril. Ne vem pa, če si že kje dobil kak odgovor ali ne. Kakor koli že, pred časom mi je neka domačinka iz okolice Senja, zaupala svoj recept za pastelo, ki je bil precej podoben tvojemu: moka, jajce, parmezan, voda. Ona in mož sta s tem zelo uspešno lovila ušate. Rekla je, da včasih v to pastelo primeša tudi kakšno sardelo.
Evo, če imaš ti ali kdor koli drug še kakšno pametno idejo glede pastel bom hvaležen, ker se tudi jaz kdaj pa kdaj primem plovčka. 🙂

Mimogrede, v svojem prvem receptu si omenjal neke brikete za brum. Si lahko bolj natančen? Vnaprej hvala.
Nazadnje spremenil Andrej Lazić, dne 04 Jan 2020, 23:40, skupaj popravljeno 2 krat.

ribičPesa
Prispevkov: 106
Pridružen: 08 Feb 2019, 17:22

Re: Pastela

Odgovor Napisal/-a ribičPesa » 04 Jan 2020, 22:54

Glede pastele, lansko poletje sem kar nekajkrat naredil doma pastelo iz mletih sardel, drobtin in jajca. Uporabil sem recept enega od članov na forumu in moram rečt, da je zadeva funkcionirala. Naredil sem dve različni konsistenci, eno bolj čvrsto, da je stala na trnku in eno za brumat, ki se je v vodi lepo počasi raztapljala in privabljala ribo. Uporabil sem jo za plovčkanje in kot brum za lov na grunt v obliki kugel, ki sem jih s fračo na streljal na željeno pozicijo. Na plovec sem s to vabo dobil ogromno igel in pa nekaj šnjurov. Pri izdelavi je treba bit pazljiv le na doziranje drobtin, ker je lahko hitro preveč, v primeru, če želiš da ti ostane lepo na trnku. Pa jajca tudi ne sme bit preveč, ker potem ne oddaja dovolj arome in je učinek slabši.
Vsaj take so moje izkušnje glede pastele. :roll:

Lp, Primož

Uporabniški avatar
Andrej Lazić
Prispevkov: 62
Pridružen: 14 Sep 2019, 15:29
Kraj: Ljubljana

Re: Pastela

Odgovor Napisal/-a Andrej Lazić » 04 Jan 2020, 23:52

Super si tole napisal. Preizkusim ob prvi priliki. 👍👍👍

Uporabniški avatar
kr'en
The Boss
Prispevkov: 3369
Pridružen: 16 Feb 2008, 16:21
Kraj: Domžale

Re: Pastela

Odgovor Napisal/-a kr'en » 05 Jan 2020, 08:04

Tole je recept:
Daniel R napisal/-a:
13 Maj 2013, 21:34
Še moj recept za izdelavo pastele:
300g drobtin
250g sfiletiranih srdel-morajo biti s čimmanj kostmi, luske se lahko pustijo
1 jajce (lahko 2)
sol (1-2 velike žlice)
Srdele dajo zmesi vonj, sol služi kot konzervans, jajce je vezivo. Celo zmes se gnete z roko ali pa pretlači s kohovnico. Dobra pastela je obstojna na trnku in se jo da daleč metati. Dobro pastelo se ne naredi v eni uri, ampak je potrebno vložiti ure dela. Treba jo je gnesti počasi in sproti popravljati. Ker pa se dela z gosto zmesjo je to delo kar naporno in počasi. Predvsem pa se ne sme popravljati tako, da vsuješ veliko drobtin ali pa veliko vode-vse je treba dodajati po malo, dobro pregnesti, potem pa če kaj manjka, spet malo popraviš. Pastela je gotova takrat, ko se ne lepi za prste (ali pa da se lepi zelo malo).
Shranjuje se jo lahko v hladilniku ali pa v zamrzovalniku, s tem da priporočam shranjevanje v hladilniku.

Uporabniški avatar
Andrej Lazić
Prispevkov: 62
Pridružen: 14 Sep 2019, 15:29
Kraj: Ljubljana

Re: Pastela

Odgovor Napisal/-a Andrej Lazić » 05 Jan 2020, 11:57

Meni se je zelo dobro pokazal tudi čisto navaden toast.
Pripravljal sem ga na način, da sem izrezal nekaj sredic (5-7 kom), jih na hitro pomočil v morje, ter vse skupaj stisnil v kepo na način, da se iztisne čim več vode. Nato sem vse skupaj dal v kuhinjsko krpo in speštal tako, da je krpa vpila tudi preostalo vodo.
Če je toast "ta pravi", je takšna pastela pripravljena v minuti. Če pa je zanič, pa priprava lahko traja konkretno 30-60min. Meni se je najbolje pokazal tisti naš od Žita, na hrvaškem pa je treba malo probat različne pakete (ta italianski se je pokazal vredu: COLUSSI Pancarre Palm oil free). Tiste ostanke od izrezovanja sredice imam za brum.
Tako pripravljen toast je dovolj stabilen, da pri metanju ne pade s trnka, hkrati pa dovolj mehak, da prebije vabo in se zarije v ribja usta. Meni se je to pokazalo kot odlična vaba.
Verjetno bi se vse skupaj dalo še nadgradit, vendar iskreno rečeno, nisem imel te potrebe. Kot sem že rekel, pomembno je le najti dober toast, da se ne izgublja čas. 🙂

Odgovori