Prehod meje s HR

Odgovori
Astilec
Prispevkov: 128
Pridružen: 25 Apr 2017, 20:32

Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Astilec » 16 Maj 2020, 19:27

Zdavo,

mogoče kdo kej več ve kako je s prehodom meje SLO/HR?
Jaz mislim, da kot članu ribiškega društva na HR in letne dovolilnice bi mi moral biti omogočen vstop v Republiko Hrvaško! Kaj pa vi mislite?

Lp, Anže

Uporabniški avatar
sova
Prispevkov: 1152
Pridružen: 04 Apr 2013, 15:04
Kraj: Solkan

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a sova » 16 Maj 2020, 21:37

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške Aleš Hojs in Davor Božinović sta se danes v Ormožu izrekla za lažje prehajanje meje, a ob upoštevanju zdravstvenih razmer. Hrvaška policija pojasnjuje, da je trenutno vstop tujih državljanov na Hrvaško mogoč le v primeru, ko gre za "poslovni ali drugi gospodarski interes za Hrvaško ali za neodložljive osebne razloge". Za to morajo potniki pokazati tudi ustrezno dokumentacijo.

"Če gre za poslovni obisk, morajo državljani EU na mejnem prehodu pokazati dokumentacijo, iz katere je razviden gospodarski interes za Hrvaško, ali dokaz o interesu gospodarskega subjekta za prihod te osebe ali vabilo na poslovni sestanek. Pod to kategorijo spada tudi dokazilo o plačani namestitvi ali rezervacija za apartma ali hotel, dogovor o pavšalnem zakupu prostora v kampu, rezervacija parcele v kampu, najem turističnega čolna ali jadrnice, vplačani ali dogovorjeni turistični obiski Hrvaške kakor tudi cel drugi spekter turističnih aktivnosti," so danes na hrvaški policiji pojasnili za STA.

Ko gre za neodložljive osebne razloge, je treba predložiti dokumentacijo, ki potrjuje lastništvo nepremičnine na Hrvaškem ali plovila (možno tudi v obliki lizinga) ali pa dokazuje, da je prihod nujen zaradi pogreba člana družine. "Pod to kategorijo se kot mogoči razlog lahko navaja tudi skrb za člane družine, še posebej starejših, udeležba na sodnih obravnavah ali opravljanje državne mature, dostop do finančnih institucij, če tujec prejema plačo ali pokojnino od hrvaškega delodajalca, poroka člana družine in podobno," navajajo na hrvaški policiji.
https://siol.net/novice/slovenija/hojs- ... zem-525532

Po tem kar je tu zapisano, mislim, da ne moreš na Hrvaško kot član RD. Kaj bi bil pa izgovor, da lahko greš dol? Nimam nič proti, da greš dol, vendar moraš imet res dober argument, da te spustijo naprej. Moje mnenje. :oops:

lp.
Slika

Uporabniški avatar
BlazPorenta
Prispevkov: 308
Pridružen: 04 Jun 2017, 10:54

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a BlazPorenta » 16 Maj 2020, 21:50

Pocakaj do srede oz cetrtka, ko bodo usklajena navodila med slo/hr policijo. Zaenkrat tako, kot je navedel sova. Ribiska karta ni zadosten razlog. Ce smo cakali tako dolgo, ne bo problem se en teden za nase hobije.

Astilec
Prispevkov: 128
Pridružen: 25 Apr 2017, 20:32

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Astilec » 16 Maj 2020, 23:26

Hvala za odgovora...
Res ni problem počakat še teden ali dva...... Samo je vse skupaj tako napisano, da normalen človek res težko razbere kdo lahko in kdo ne more jit preko meje......
Sicer pa, če se bo zadeva še dolgo vlekla bom šel pa s papirji od parcele iz kamenjaka (na kateri se btw ne smem niti usrat) čez mejo.......
Itak so nas 15-20 let nazaj nategnil ko smo oz. so moji starši kupili parcele...... Potem so razglasili "narodni/krajinski park" .....
Mogoče bom imel vsaj v teh butastih časih kaj od te parcele😉😂

Matej1
Prispevkov: 17
Pridružen: 28 Avg 2013, 18:08
Kraj: Novo mesto

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Matej1 » 17 Maj 2020, 20:07

Jaz sem se ravnokar vrnil iz Porata na Krku oz. natančneje smo se vrnili vsi štirje člani družine. V petek, ko smo šli čez mejo, smo pokazali izpisek iz zemljiške knjige za apartma, katerega lastnica je mama in ni bilo težav. Na meji popišejo vse potnike, vprašajo, kje boš stanoval in kdaj greš nazaj v Slovenijo ter zahtevajo še telefonsko številko (zadostuje ena za vse družinske člane), na katero ti pošljejo SMS.

V kolikor se ne moreš sklicevati na lastništvo nepremičnine, lahko probaš s poslovnim razlogom - npr. greš na ogled nepremičnine, ki bi jo želel kupiti ... :idea:

Astilec
Prispevkov: 128
Pridružen: 25 Apr 2017, 20:32

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Astilec » 18 Maj 2020, 16:35

Danes sem šel službeno v Rjeko. Na starodu vprašam HR carinika, če lahko mejo prestopim z godišnjo dozvolo in seveda osebno.?
Seveda nima pojma......mi reče, da on bi me spustil za druge pa ne ve.... Je rekel, da je vrjetno odvisno od volje carinika.
Nakar reče „off the record med nama", "če hočeš loviti ribe pojdi čez mejo s tem papirjem in noben ti ne bo nič težil...."
V glavnem zelo prijazen carinik......

Lp, Anže

Uporabniški avatar
Đony
Prispevkov: 897
Pridružen: 09 Okt 2015, 10:24
Kraj: Krašowc

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Đony » 18 Maj 2020, 22:17

Oj. Kakšnega leta si bil ti tam dol ,da si govoril z cariniki , takrat ni bilo še korone, seveda so te spustili.
Zdej so drugi časi . Hr je v EU in mejo stražijo vrli policajci :bwahaha: 😉

Astilec
Prispevkov: 128
Pridružen: 25 Apr 2017, 20:32

Re: Prehod meje s HR

Odgovor Napisal/-a Astilec » 19 Maj 2020, 06:52

Đony napisal/-a:
18 Maj 2020, 22:17
Oj. Kakšnega leta si bil ti tam dol ,da si govoril z cariniki , takrat ni bilo še korone, seveda so te spustili.
Zdej so drugi časi . Hr je v EU in mejo stražijo vrli policajci :bwahaha: 😉
Ta je biu res faca.....

Odgovori