Riboskop

Recenzije rol, Trgovine, Ribe Ostala oprema
Uporabniški avatar
Fisherman
Prispevkov: 65
Pridružen: 18 Sep 2010, 12:23

Re: Riboskop

Odgovor Napisal/-a Fisherman » 29 Sep 2010, 18:23

Taka napoved zmeraj piše v časopisu otvoreno more napoved je zmeraj za dva tedna in še in še ribiških nasvetov. LP
Ribolov je zakon.! :)

funt
Moderator
Prispevkov: 266
Pridružen: 02 Sep 2010, 13:14

Re: Riboskop

Odgovor Napisal/-a funt » 30 Sep 2010, 11:34

@Fisherman
Napoved v časopisih so navadne tablice plime in oseke, ki opoštevajo le položaj planetov (luna, sonce, zemlja) in njihov vpliv na gibanja vodnih mas. Takšne tablice obstajajo tudi za več let naprej in jih ponavadi dobiš tudi ob nakupu ribolovne karte in še kje.
Tema o kateri se piše pa je kar precej bolj kompleksna. Riboskop poleg položaja planetov upošteva tudi vremenske razmere, ki jih pobere direktno iz strežnika DHMZ (tlak, veter, temperatura morja,...). Vsak dejavnik se lahko nastavlja tudi ročno (moč vpliva posameznih dejavnikov). Na čas gibanja vodnih mas zgoraj omenjeni dejavniki včasih celo odločilno vplivajo in zmanjšujejo ali povečujejo moć planetov. (če ob času plime dodatno piha močan jugo, plimo krepi in časovno pospeši, če je burja jo blaži in vpliva na zakasnitve).
Pomembno je da riboskop upošteva tudi zamik gibanja zaradi geografskega položaja (plima na severnem ali južnem jadranu seveda nastopa v različnih časih).
Glede na to, da obstaja demo aplikacija predlagam, da malo preizkusite.

lp

Aleš

Uporabniški avatar
zacetnik
Prispevkov: 156
Pridružen: 17 Jul 2012, 19:10

Re: Plimovanje in riboskop

Odgovor Napisal/-a zacetnik » 24 Mar 2013, 01:35

ker je riboskop plačljiv me zanima ali se kje na netu dobi "koledar" oz. v naprej seznam

kater dan in ob kateri uri bo plima, kdaj pa oseka?


lp
Teach a man to fish and he will fish forever

Uporabniški avatar
Psycho
Prispevkov: 1139
Pridružen: 06 Jun 2011, 14:12
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Re: Plimovanje in riboskop

Odgovor Napisal/-a Psycho » 24 Mar 2013, 02:31

Usus magister est optimus.

Uporabniški avatar
zacetnik
Prispevkov: 156
Pridružen: 17 Jul 2012, 19:10

Re: Plimovanje in riboskop

Odgovor Napisal/-a zacetnik » 24 Mar 2013, 02:50

hvala za te 3 linke

na 3 linku kaže da ko gre plima dol naj bi ribe prijemale,

ko gre proti plimi pa ne, drži to?


oz. nasploh vidim pri nekaterih dneh več rib - drži to? :rofl:
Teach a man to fish and he will fish forever

Uporabniški avatar
Psycho
Prispevkov: 1139
Pridružen: 06 Jun 2011, 14:12
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Re: Plimovanje in riboskop

Odgovor Napisal/-a Psycho » 24 Mar 2013, 13:24

Na tem tretjem linku (http://www.tides4fishing.com/it/venezia-giulia/trieste) Se bolj ukvarjajo z luno in soncem, se pravi da ko je polna in prazna luna, naj bi bil bolj ugoden ribolov kot ko je lunin krajec, kar lahko potrdim iz lastnih izkušenj, saj je takrat tudi razlika med plimo in oseko večja. Zraven pa tukaj piše tudi, da riba boljše dela kadar se vzkod in zahod lune poklapa z vzhodom in zahodom sonca pa tudi čas ko je luna najvišje na nebu in ko je najnižje (na drugi strani zemlje). Vse to sam čekiram že 3 leta, problem je edino v tem da mi ne uspe loviti na morju toliko kot bi hotel in moram še malo prelovit, da vidim ali prognoze na tej strani res držijo ali ne. Če bi živel na obali, bi to imel že naštudirano. :) Problem bri aktivnosti ribe je, ker nanjo vpliva veliko dejavnikov kot so vreme (zračni pritisk), veter, oblačnost (sončna svetloba) in tudi čas dneva, temperatura vode, količina turistov ki zganja direndaj po vodi, seveda pa tudi luna (ki narekuje plimo in oseko) in pa sonce.
Zdaj da bi se ti vsi dejavniki poklapali v pozitivo je skoraj nemogoče, fino pa je če jih je čim več v tvoj prid, ko greš lovit. Seveda pa ni nujno da bo riba ravno takrat delala, ko so dejavniki pozitivni, včasih pa se zgodi tudi da ob totalno neugodnem času ujameš trofejo. Tako pa smo spet na začetku ko nič ne vemo. :omfg:

V glavnem kolikor sem sam ugotovil je dobro upoštevati vsaj nekaj teh dejavnikov, ker se povprečje vseeno nagiba v smer, kadar so ugodne razmere. Vseeno pa če bi šel rad lovit greš lahko tudi v neugodnih razmerah. Vsedno se da nekaj naučiti ob vodi, šteje pa vsaka izkušnja. Vsekakor pa nikoli ne smeš imeti prevelikih pričakovanj, saj hitro ubijejo moralo. Najvažnejša je vztrajnost in tudi malo trme ne škodi. Tudi če cel dan sediš za vodi in ne dobiš niti griza ti to ne sme biti neuspeh, saj od vsakega ribolova lahko odneseš kako pozitivno stvar. In kakor sem rekel, največ šteje kilometrina in količina izkušenj, ki jih pa dobiš samo, če si za vodo tudi če nisi vedno uspešen. In tako s časom razviješ intuicijo, ki je najboljša pomoč pri ocenjanju razmer za ribolov. Teorija sicer pomaga, ampak ti ne bo zagotovila ulova. Najvažnejše so izkušnje, ki jih dobiš s časom. :yeah:

Jao, spet sem napisal klobaso. Upam vsaj da je kolikor toloko razumljivo in da ti bo kaj pomagalo. Ribičija ni tako komplicirana kot se zazdi, ali pa je, vse je odvisno od tega koliko jo zakompliciraš sam.
Usus magister est optimus.

Wiwa
Prispevkov: 73
Pridružen: 14 Avg 2012, 22:42

RiboSkop

Odgovor Napisal/-a Wiwa » 15 Avg 2013, 22:22

Sam imam tale program (3 tedensko brezplačno verzijo). Mal gledam, vendar glede na to, da nisem na morju ga ne morem sprobat če deluje. Zanima pa me kakšno vlogo ima plima in oseka pri ribolovu. Po spodnji sliki je razvidno, da naj bi bil v soboto dober ulov, vendar kako lahko razberem katero uro naj bi se največ dogajalo.
Slika

funt
Moderator
Prispevkov: 266
Pridružen: 02 Sep 2010, 13:14

Re: RiboSkop

Odgovor Napisal/-a funt » 15 Avg 2013, 23:14

klikni ribolovna prognoza namesto tedenska dnevna. lp. funt :yeah:

Wiwa
Prispevkov: 73
Pridružen: 14 Avg 2012, 22:42

Re: RiboSkop

Odgovor Napisal/-a Wiwa » 16 Avg 2013, 14:25

Evo sem kliknil ... ;)
Lahko kdo kaj pove kaj je razvidno iz teh grafov.
Slika

Uporabniški avatar
zmešan
Prispevkov: 1630
Pridružen: 26 Nov 2012, 20:50
Kraj: litija -zg.jarše

Re: RiboSkop

Odgovor Napisal/-a zmešan » 16 Avg 2013, 14:35

ko je zelen je dobro za lovit
Don't drink water,because fish fuck in it.

Odgovori