Panula s kajakom ali SUP-om

Lov Zubatca, Gofa, Brancina in drugih predatorjev z panulo...
Odgovori
Uporabniški avatar
liston
Prispevkov: 1
Pridružen: 19 Sep 2016, 11:27

Panula s kajakom ali SUP-om

Odgovor Napisal/-a liston » 19 Sep 2016, 20:41

Pozdravljeni,

najprej naj povem, da sem glede ribičije na morju popoln začetnik, tako da se prosim ne smejat morebitnim neumnim vprašanjem.

V glavnem, od lanskega leta imam sit-on-top kajak, od letos spomladi pa še SUP in z obema precej prefuram, predvsem zgodaj zjutraj. Pred časom pa me je znanec, ki sicer lovi z obale vprašal, zakaj ne poskusim za sabo vlečt kakšne vabe. Moram rečt, da me je nekako navdušil do te mere, da sem sklenil da bom res poskusil. Z dotičnega foruma sem se poskusil čimbolj poučiti glede panulanja, vendar nikjer nisem zasledil, da bi kdo panulal na podoben način.

Nabavil sem si par voblerjev (DTD, Yo-Zuri, Rapala) dolžin 5, 7 in enega 11cm, bolj ali manj v naravnih barvah (skuša, gavun...), najlon 0,28mm ter FC 0,25mm. Dobil sem nasvet glede naveze, in sicer: cca. 20-30m najlona, cca. 1m predveza in vobler. Vrtljivka baje ni potrebna (?). Navezo bi seveda vlekel direktno za sabo, brez palice.
Sicer se vozim ob obali, ki je neobljudena in skalnata, dno pa je mešanica skal in peska. Lovil bi pa bolj na površini. Ne zanimajo me glih kakšni hudi kapitalci, bolj mi gre za gurmanske užitke, tako da nekako najbolj ciljam na vse vrste šparidov (ušate...), morda s kupom sreče kakšnega brankota ipd... Ni mi pa glih do kakšnih knezov in podobnega drobiža, da sploh ne omenim pauka, za katerega še to ne vem, kako ga naj dobim s trnka, glede na to, da na kajaku in SUPu ni glih placa za kakšne manevre.

Kakorkoli, zelo bi bil hvaležen za kakršnekoli nasvete. Predvsem me zanima, kaj storiti ko/če riba zapne. Druge variante kot vleči najlon z rokami v tem primeru verjetno ni, ali pač?

Vnaprej hvala za vse odgovore, LP

Uporabniški avatar
CBB
Prispevkov: 1282
Pridružen: 04 Dec 2013, 15:28
Kraj: Horjul
Kontakt:

Re: Panula s kajakom ali SUP-om

Odgovor Napisal/-a CBB » 19 Sep 2016, 21:09

Od prjatla mulca sta včasih mela surf dilo in sedela gor, pa veslala po zalivu. Ponavadi sta vlekla slamico... Ušat je blo zmeraj veliko, če se ne motim pa sta celo lampugo snela... Tako da, pins minnow ali sličen vobler in gas...

blisk
Prispevkov: 1515
Pridružen: 20 Jan 2012, 18:15

Re: Panula s kajakom ali SUP-om

Odgovor Napisal/-a blisk » 26 Sep 2016, 09:25

Namontiraj si en nosilec za palico boš imel precej manj problemov. Drugače pa če vlečeš brez palice naveži lastiko med čolnom in laksom da ti amortizira udarec ribe drugače jim znaš samo trgat gobce. Če misliš lovit ušate si daj gor vrtljivko cca 1-2 m pred vabo ti bo laks več časa trajal. Ostalo kot si že napisal. Kolega letos poleti s kajakom vsak dan vlekel ragluja in dobil tudi dva zobatca in enega lepega brankota.

Odgovori